Nakon košarke, BOJKOT I U TENISU! Odložen i Novakov polufinalni meč

Nakon početka bojkota u košarkaškoj NBA ligi, on se "prelio" i na tenis, pošto je Naomi Osaka odlučila da ne igra svoj polufinalni duel na mastersu u Sinsinatiju. Zbog širenja protesta odložen i Novakov meč sa Robertom Bautistom Agutom.

Pixabay.com

Nakon što je pobedila u četvrtfinalu Anet Kontaveit, Osaka je poručila da neće igrati meč polufinala protiv Elis Mertens.

Razlog – nova policijska brutalnost i ranjavanje Džejkoba Blejka u Viskonsinu.

“Trebalo je da igram polufinalni meč sutra, ali neću igrati. Ja sam sportista, ali pre svega sam tamnoputa žena”, rekla je Osaka i potom objasnila:

“Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava, nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promeniti što ja neću igrati, ali mogu da promenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju belci. Umorna sam od stvari koje se dešavaju. Muka mi je od genocida koji policija sprovodi nad crncima”, rekla je ona.

Ni mečevi polufinala u obe konkurencije neće biti igrani u predviđenom terminu, potvrdili su USTA, ATP i VTA. Među njima je i onaj koji je srpski teniser Novak Đoković trebalo da igra protiv Roberta Bautiste Aguta.

Novi termini mečeva biće naknadno saopšteni, a organizatori turnira su se oglasili saopštenjem u kojem stoji sledeće:

“Kao sport, tenis će zajednički zauzeti stav protiv rasne nejednakosti i društvene nepravde koje su još jednom u fokusu javnosti u SAD. Teniski savez SAD, ATP i VTA odlučili su da obeleže ovaj težak trenutak tako što će napraviti pauzu na mastersu u Sinsinatiju u četvrtak, 27. avgusta. Mečevi će se nastaviti u petak, 28. avgusta”, stoji u saopštenju koje potpisuju ATP, VTA i USTA.