Namučio ga je, ali ne i pobedio: Troicki preko Kližana do drugog kola Monte Karla – 7:6, 5:7, 6:2

Srpski teniser Viktor Troicki, posle velike i uzbudljive borbe, uspeo je da se plasira u drugo kolo turnira u Monte Karlu, pošto je savladao Slovaka Martina Kližana rezultatom 2:1 (7:6, 5:7, 6:2). Vića će u narednom kolu igrati protiv Džona Iznera koji je bio bolji od Stiva Džonsona sa 6:4, 6:4.

 

Naš teniser je bio siguran na startu, pošto je uvodni gem rutinski osvojio i sa „nulom“ počistio Slovaka. U prvom setu Viktor i Kližan su odlično servirali, nije bilo prilike da bilo koji teniser napravi razliku, pa je morao da se odigra taj–brejk, koji nije dobro počeo za Troickog. Brza dva mini brejka dovela su Kližana u prednost. Međutim, iako je Slovak vodio sa 4:2, Srbin je nastavio u dobrom ritmu, i uz dva mini brejka uspeo da osvoji prvi set – 1:0 (7:6).

U nastavku gledali smo isti ritam igre. Sigurnost u servisima bila je odlika oba tenisera, sve do trećeg gema drugog seta, kada je viđena i prva brejk lopta na ovom meču, koju je Troicki iskoristio. Odličan je bio Viktor na svom servisu, protivniku je dozvolio da osvoji samo jedan poena, i ubrzo je došao do prednosti od 3:1.

Ipak, prednost Troickog nije iskorišćena na najbolji način. Kližan je vratio onu sigurnost sa početka meča prilikom svog servisa, da bi u osmom gemu iskoristio i svoju drugu brejk šansu za izjednačenja – 4:4.

Slovak je u ovom periodu igre došao i do vođstva, ali prednost nije dugo trajala. Troicki je u desetom gemu gubio sa 0:30, potom je bilo i 40:40, ali ipak je uspeo da prekine seriju svog rivala i poravna rezultat na 5:5. Međutim, u finišu drugog seta Kližan je odigrao bolje od Srbina, i posle rutinski dobijenog servis gema, uspeo je da dođe do novog brejka. Igrali su „poen za poen” čitav 12. gem, da bi drugu set loptu Slovak iskoristio za 5:7 i izjednačenje u setovima – 1:1.

 

Naš teniser nije dozvolio da ga izgubljeni drugi set demorališe, pa je odlučujući treći furiozno započeo. Na samom početku uspeo je da stigne do brejka. Ipak, mnogo teži i veći „posao” imao je u narednom gemu kada je odigrano čak 18 poena! Kližan nije iskoristio četiri brejk lopte, pa je Viktor stigao do vođstva od 2:0.

Kod Slovaka se videla ogromna želja da što pre uzvrati brejk, ali naš Vića se odlično branio. Iako je uspeo da spase tri brejk lopte i sačuva prednost (3:1), četvrti gem je izuzetno bio težak za Troickog. Ipak, on je u nastavku očigledno uspeo da odbije napad Kližana, što je materijalizovao u sedmom gemu, u kome je uz samo jedan izgubljen poen stigao do novog brejka – 5:2.

Viktor je u narednom gemu servirao za pobedu, nije dozvolio sebi da napravi grešku i ispusti napravljenu prednost. Rutinski je rešio pitanje pobednika – 2:1 (6:2).