NAPADI NA NOVAKA SE NE ZAUSTAVLJAJU: Đokovića sada ‘pecnuo’ neko od koga se to ne očekuje

Endi Marej
Beta

Hajka na najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića u svetskim medijima nastavljena je izjavom bivšeg predsednika Svetske anttidoping agencije Dika Paunda.

 

On je rekao da je Đokovićeva izjava, u kojoj on brani svoj stav da doping nije rasprostranjen u tenisu, naivna.

Da, to je Lens Armstrong pristup. ’Nisam nikada bio pozitivan i zbog toga sam čist’. To je pogrešno. Mislim da je to dublje nego što većina ljudi misli – rekao je Paund.

Simptomatično je da je ovu izjavu objavio škotski novinar Grent Rasel, a ova polemika je počela upravo izjavom njegovog sunarodnika Endija Mareja koji se požalio da pojedini teniseri igraju iznova i iznova mečeve koji traju šest sati.

Igrao sam protiv nekih tenisera i pomišljao: ’Nikako da padnu’ ili “Izgleda da se ne umara nimalo“. Da li sam ikada sumnjao da se neko dopinguje? Jesam. Čuješ glasine“. Zato što u tenisu igrači mogu mnogo da napreduju u određenim udarcima ako poboljšaju tehniku. Sa fizičke strane ipak, ako vidiš da neko igra mečeve od šest sati iznova i iznova i ne pokazuje znake umora, onda bi pomnije to pogledao – rekao je Marej i započeo polemiku.

Zanimljiva je i Marejeva izjava iz 2013. godine kada je Belgijanac Kristof Rohus izneo tvrdnje da postoji doping u tenisu.

Mislim da je to daleko od istine. Svi mogu da vide koliko sati treninga se ulaže u ono što radimo, a postoje sportovi koji zahtevaju mnogo više izdržljivosti od tenisa. Kada momci igraju pet ili šest sati na Gren slemovima, kao što mi često činimo, imamo i dan odmora – rekao je tada Škot, a sada je potpuno promenio priču, slično kao i kada je u pitanju raspodela novca u muškom i ženskom tenisu.

Prethodno je sraman tekst objavio i američki Vašington post.