Naše dame blizu četvrtfinala: Srbija savladala Slovačku!

košarkašice
kss.rs

Košarkašice Srbije savladale su reprezentaciju Slovačke, u okviru prvog meča druge faze Evropskog prvenstva u Mađarskoj!

Košem Sonje Petrović u poslednjim sekundama meča naše košarkašice su pobedile sa 76:74 (21:23, 19:19, 14:13, 22:19) i posle neverovatno velike drame došle na pobedu od plasmana u četvrtfinale takmičenja!

 

Srpkinje su se konstantno vraćale u život, ali isto su, u rezultatskoj klackalici, činile Slovakinje koje su ozbiljno pretile da poremete planove izabranica Marine Maljković.

Ipak, naše košarkašice su u poslednjem minutu bile pribranije, a poslednje poene za Srbiju postigla je Sonja Petrović na tri sekunde do kraja meča. Upravo je ona bila najefikasnija sa 15 poena, Danijel Pejdž je dala poen manje, a Jelena Milovanović je upisala 11 poena.

U protivničkom taboru, Kristi Toliver je sakupila 23, a Zuzana Žirkova 16 poena. Narednu utakmicu naša selekcija igra u subotu od 20.30 časova protiv Španije.

TOK MEČA:

Tim Marine Maljković je dobro otvario meč, poenima Milice Dabović, Milovanovićeve i Ajdukovućeve stigao je do prve prednosti, ali Slovakinje su uspele da to isprate dobrim spoljnim šutem (10:7). Sredinom prvog perioda naše košarkašice su ušle u problem sa šutem, što su Slovakinje iskoristile, pa su trojkom i kontranapadima preokrenule na 10:14.

Tajm-aut nije mnogo pomogao našem timu, serija promašaja se nastavila, a Vinučalova je vezala dva koša i donela Slovačkoj pet poena prednosti (13:18). Posle punih pet minuta bez koša iz igre, Sonja Petrović konačno je pogodila za Srbiju, ali rivalke su nastavile da održavaju prednost (15:23).

Međutim, Petrovićeva je pokrenula naš tim u završnici prvog perioda, pogodila je i sa poludistance, a potom iz kontranapada Pejdžova je položila i tako vratila Srbiju u egal pred drugi kvartal (21:23).

Ali, kratka pauza je omogućila Slovakinjama da se oporave od tranutka slabosti, na samom otvaraju drugog perioda Žirkova je postigla pet poena, pa uz pomoć Hrusčakove vratila svom timu osam poena prednosti (22:30). Ni ovaj put Srpkinje se nisu predale, već je posle poena Radočajeve sa penala (3), Pejdž vezala pet poena i trojkom donela novo izjednačenje (30:30), pet minuta pre poluvremena.

 

Trojkom Ane Dabović Srbija je stigla do preokreta na 33:32, ali usledila je reakcija Slovakinja koje su opet stige do pet poena prednosti. Međutim, u samoj završnici poluvremena, Srpkinje su odigrale snažno u odbrani i agresivno u napadu, te poenima Petrovićeve i Radočaj došle do nove prednosti. Međutim, neverovatna Toliverova je u poslednjoj sekundi pogodila četvrtu trojku uz dodatno bacanje za 40:42 na poluvremenu.

Početak drugog poluvremena obeležila je čvrsta odbrana oba tima i problemi u napadu. Igralo se koš za koš, a Srbija je pet minuta pre kraja četvrtine uspela da preokrene u svoju korist, Pejdžova je pogodila za 48:46.

Srpkinje su nastavile u istom ritmu do kraja četvrtine, Dabovićeva je vezala četiri poena sa penala za povećanje vođstva na 52:48, ali su Slovakinje preko Kisove i neverovatne Toliver, novom trojkom, brzo vratile vođstvo u svoje ruke. Ipak, pred poslednjih deset minuta rezultat je bio u potpunom egalu (54:54).

Četvrti deo igre doneo je izjednačenu borbu koja je dovela do neizvesne završnice. Slovakinje su imale dva poseda prednosti, ali se Srbija vratila preko Butulije. Pri rezultatu 72:71 za protivnice Jovanovićeva je postigla trojku 19 sekundi pre kraja meča, da bi Žirkova sa slobodnih bacanja izjednačila. Heroina Srbije bila je Sonja Petrović koja je u poslednjim trenucima meča postigla poene od tablu za konačnih76:74.