NAŠE LAVICE: Košarkašice obezbedile medalju – sledi borba za zlato!

ONE SU NAŠ PONOS! Ženska reprezentacija Srbije plasirala se danas u finale Evropskog prvenstva pošto je u polufinalu savladala selekciju Belorusije rezultatom 74:72 (18:18, 18:20, 23:19, 23:19). U drugom polufinalu, od 20.30, sastaće se Španija i Francuska.

 

Srpske košarkašice su u sredu napravile veliki uspeh pošto su u četvrtfinalu pobedile favorizovanu Tursku sa 75:63 i na taj način izborile učešće na kvalifikacionom turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Ipak, danas su naše devojke napravile istorijski uspeh!

Naša selekcija je veoma dobro otvorila meč u fazi napada. Jovana MIlovanović pogodila je trojku, a zatim i dvojku za 5:0, da bi Lihktarovićeva odgovorila prvom trojkom za Beloruskinje. Uskoro se među strelce upisala i Ana Dabović, Srbija je nastavila da igra u visokom ritmu, a posle pet minuta igre, i novog polaganja Ane stekla je i šest poena prednosti – 13:7.

Međutim, Beloruskinje su ubrzo odgovorile na sličan način. Izabranice Marine Maljković nisu uspele da reše nekoliko vezanih napada, usledila je serija rivala od 5:0, da bi posle pogodaka Leučankanove sa linije za slobodna bacanja Belorusija stigla do prvog vođstva na meču (15:16). Ipak, Butulijina je na drugoj strani odgovorila trojkom iz teške pozicije, za svoj sedmi poen, ali je Trafimavina, ponovo sa linije, postavila konačan rezultat uvodne deonice – 18:18.

Devojke su drugih deset minuta otvorile na sličan način kao i meč, pa su posle pet minuta igre ponovo stekle pet poena viška. Seriju je otvorila Danijel Pejdž, da bi se zatim razigrale sestre Dabović za 30:25. Ali, opet je Srbija stala, što su Beloruskinje odlično iskoristile i za manje od dva minuta u potpunosti preokrenule rezultat u svoju korist. Linzi Hardnih vezala je dva koša, a Papova učinila isto, posle dva loša rešenja naših košarkašica u fazi napada, za novu prednost – 30:34.

 

Uspela je Srbija da se konsoliduje do odlaska na odmor, pa Beloruskinje nisu napravile osetniju prednost. Ana Dabović upisala je svoj osmi poen, da bi posle ukradene lopte i ulaza Milovanovićeve naša selekcija prišla na samo koš zaostatka – 36:38.

Lihktarovićeva je drugo poluvreme otvorila svojom trećom trojkom, iz isto toliko pokušaja, za novih „+5”, da bi posle pogotka Milovanovićeve Snicina takođe bila precizna za tri, pa su Beloruskinje uspele da održe vođstvo (38:44). Usledio je nešto bolji period igre naše reprezentacije, ali su Beloruskinje uspevale svaki put da odbiju nalet, najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena – 44:51.

Posle tajm-auta, Milovanovićeva je pogodila novu trojku, da bi posle uspešne realizacije slobodnjaka od strane i polagannja Sonje Petrović Srbija ponovo prišla na samo koš zaostatka. Zaigrale su naše devojke daleko organizovanije u odbrani u finišu treće deonice, što im je donelo izjednačenje, a pogotkom posle minijature Ane Dabović, u poslednjoj sekundi i preokret – 59:57.

 

Poslednja deonica otvorena je na sjajan način od strane naše selekcije, da bi Srbija na krilima Milovanovićeve i Milice Dabović ubrzo stvorila šest poena prednosti, međutim, opet je usledio neobjašnjiv pad, što Beloruskinje ni ovoga puta nisu propustile da kazne. Šnicina je ostala usamljena i lako pogodila trojku, a Leučankova svojim 20 poenom vratila svoj tim na samo ‘pola’ koša zaostatka – 65:64.

Seriju rivala prekinula je Ana Dabović sa linije bacanja, nastavila je Sonja Petrović, pa je ekipa Marine Majlković na malo više od tri minuta pre kraja ponovo imala osetniju prednost. Ipak, ni novo vođstvo nije dugo trajalo, jer je Šnicina košem i dodatnim bacanjem još jednom izjednačila rezultat (69:69).

Usledila je prava drama u finišu, a ponovo je ključna za pobedu naše selekcije bila Ana Dabović. Najpre je pogodila tri od četiri bacanja, a onda izborila dva vezana napada za naš tim. Petrovićeva je nastavila u istom ritmu za „+5”, da bi tračak nade Beloruskinjama vratila je Hardin (2+1), ali je Leučenkova promašila produžetak –74:72.