NBA finale: Kari izrešetao Kavse, Voriorsi na pobedu od prstena

Golden Stejt savladao je Klivlend rezultatom 104:91 i tako došao na pobedu od pehara NBA lige, nakon što je u finalnoj seriji poveo 3:2. Voriorse je do pobede vodio Stef Kari sa 37 poena do kojih je stigao i pomoću sedam uspešnih šuteva za tri poena. Kavalirsima nije pomogla ni nova maestralna partija Lebrona Džejmsa koji je opet imao tripl-dabl, postigavši 40 poena, 14 skokova i 11 asistencija.

 

Voriorsi su do preokreta u seriji stigli zahvaljujući Stefu Kariju koji je pogodio sedam trojki, te sa 37 poena ‘poništio’ novi tripl-dabl Lebrona Džejmsa.

Domaćin je meč u kojem je viđeno 20 smena u vođstvo i 10 egala prelomio u poslednjim minutima, serijom 19:5, u kojoj je Kari postigao 11 poena. Imao je još sedam skokova i 4 asistencije.

Sve je počelo pet minuta pre kraja kada je Grin pogodio jedno od dva slobodna bacanja prekinuvši seriju Kavsa od pet poena za 86:84. Usledila je trojka, pa polaganje Igudale, a onda je Kari vezao pet poena, ‘okrenuvši’ Delavedovu briblingom uz iskorak za tri poena.

Tada je već bilo deset poena razlike, na manje od tri minuta pre kraja. Džejms je uzvratio trojkom, usledio je brz faul nad Igudalom koji pogađa samo jedno bacanja, nakon čega Džejms i Delavedova promašuju po šut za tri poena, što novom trojkom kažnjava Kari i rešava definitivno meč, minut i po pre kraja.

 

–Bilo je zabavno, ali će značiti samo ako osvojimo titulu. Igrači ostavljaju pečat samo kada osvoje titulu – rekao je Kari, koji je posle meča primio tretman zbog dehidratacije.

Voriorsi nisu bili prvaci od 1975. godine, a šansu da prekinu taj post imaće u utorak uveče u Klivlendu, gradu koji čeka titulu u nekom od najpopupularnijih američkih sportova (košarka, hokej, američki fudbal, bezjbol) više od pola veka.

– Verujem u nas, jer ja sam najbolji košarkaš na svetu – rekao je Džejms koji je meč u Ouklendu završio sa 40 poena, 14 skokova i 11 asistencija, pogodivši 15 od 34 šuteva tokom 44 minuta na parketu.

Iako je Džejms ostvario drugi tripl-dabl u seriji, Kavsi polako počinju da osećaju izostanak povređenih Kajrija Irvinga i Kevina Lava, jer su igrači sve umorniji, zbog smanjene rotacije na 7-8 imena.

 

– Ima često loptu u rukama, drži se plana. Ne obeshrabri se zbog čestih promašaja. On je i dalje u igri. Tokom 48 minuta moramo maksimalno da mu otežamo posao – rekao je Kari o Džejmsu.

Drejmond Grin sa 16 poena i 9 skokova, heroj pobede u prošlom meču Andre Igudala je opet bio odličan i dodao je 14 poena uz 8 skokova i 7 asistencija, dok je Leandro Barbosa dodao 13 poena.

Džejmsu je najbolja podrška bio Tristan Tompson sa 19 poena i 10 skokova, Džej Ar Smit je svih 14 poena postigao u prvom poluvremenu, dok Metju Delavedova ovaj put nije imao rešenje za sjajnog Karija.

– Nismo preokrenuli seriju, nego smo bili strpljivi. I samo dve reči: Stefon Kari – rekao je Klej Tompson, koji je meč završio sa 12 poena.

Otkako je NBA promenila sistem finala na 2-2-1-1-1, tim koji je dobijao petu utakmicu osvajao je titulu u 12 od 14 prilika.