NBA neće dozvoliti igračima da igraju za reprezentacije, isti korak pravi i Evroliga?!

Prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu rekao je da zbog novog kalendara koji je FIBA objavila igrači iz evroligaških klubova neće moći da igraju utakmice za nacionalne timove. Niti će im to biti dozvoljeno!

NBA klubovi su već istakli da svoje igrače neće puštati u reprezentaciju, a sada će isto učiniti i oni koji se takmiče na najvišem nivou na Starom kontinentu.

– FIBA je odlučila da će, prema novom kalendaru, od 2017. godine nacionalni timovi igrati kvalifikacije u oktobru i novembru. Iz NBA su jasno poručili da svoje igrače neće puštati, na šta je FIBA pristala. A kada Evroliga kaže isto, FIBA se ne slaže – kaže Bartomeu u opširnom intervjuu za španski dnevnik AS.

On je potom istakao da FIBA ne sme i ne može da se ponaša kao FIFA.

– Kada FIFA napravi kalendar, Mesi je u obavezi da usred sezone ide iz kluba i igra utakmicu u Paragvaju. Ali zato Riki Rubio ne sme da bude sa reprezentacijom u Mađarskoj u februaru. NBA igračima neće biti dozvoljeno da idu – dodao je predsednik Evrolige.

Bartomeu je rekao i da su nacionalni timovi bitni, kao i da je Evroliga predočila FIBA-i dve alternative.

– Prva je da se utakmice nacionalnih timova igraju u junu i julu. Druga je da se mečevi igraju u septembru i oktobru. Mi smo spremni da sezonu u Evroligi počnemo u novembru. Ali nas niko ne sluša. Ovo što FIBA radi je apsurd, jer ovaj projekat gubi vrednost. Evroliga će igrati svoje mečeve normalno i neće dozvoliti igračima da igraju za reprezentaciju. Mi volimo FIBA-u, ali ne i kalendar. Drago mi je zbog toga što će se Evropsko prvenstvo igrati na svake četiri godine, ali nećemo nikom dozvoliti da nam kvari raspored – zaključio je prvi čovek najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.