NBA: Novicki zasenio neverovatnog Durenta, Lejkersi ‘razneli’ Njujork

Utakmicu za nezaborav odigrali su u noći između utorka i srede košarkaši Dalasa i Oklahome u Teksasu.

Domaći tim je bio na pragu poraza posle “trojke” čudesnog Kevina Durenta 39 sekundi pre kraja, ali je Hoze Kalderon uzvratio na isti način, izjednačio i uveo meč u produžetak, da bi u dodatnom vremenu Dalas “slomio” goste rezultatom 128:119.

Ovaj trijumf je od izuzetnog značaja za Teksašane koji se bore da sačuvaju osmu poziciju u Zapadnoj konferenciji na koju pretenduje i Finiks. Ekipa Rika Karlajla ima učinak 43-29, dok Sansi vrebaju sa skorom 42-29. Nezaustavljivi Durent je utakmicu završio sa 43 poena, 5 skokova i 6 asistencija i nastavio “beskrajan” niz mečeva na kojima je ubacivao 25 i više poena. Trenutno je na brojki od 36 utakmica sa tim poenterskim ostvarenjem i nedostaje mu još četiri duela da dostigne legendarnog Majkla Džordana.

Nažalost po asa Oklahome, i Dalas je u svojim redovima imao vrlo raspoložene Dirka Novickog i Hozea Kalderona. Nemački velikan se zaustavio na 32 poena, a Španac na 22, s tim da je plejmejker domaće ekipe bio čovek odluke pogodivši “trojku” za produžetak, pa još jednu u dodatnom vremenu. Potom je i Novicki u istom intervalu bio precizan u šutu za tri poena i potvrdio vrlo bitan trijumf Meveriksa. Pored tandema Evropljana, u redovima pobedničke ekipe standardno dobre partije su pružili Monta Elis sa 17 poena i Vins Karter sa 16.

Novi generalni menadžer Njujorka Fil Džekson je prvi put od odlaska iz Lejkersa bio gost u “Stejpls Centru” na strani protivničkog tima. I bio je svedok potonuća Niksa koji su poraženi rezultatom 127:96 u duelu protiv “raspucanih” igrača domaćeg tima. Bez pomoći Kobija Brajanta i Pau Gasola Lejkersi su održali šuterski čas Karmelu Entoniju i družini i ušli u istoriju franšize. Naime, “jezerdžije” su postigle čak 51 poen u trećoj deonici, što je najveći broj postignutih poena za jednu četvrtinu ikada za Lejkerse, i najveći broj koji su Njujorčani primili od kada postoje! Lejkersima je nedostajala jedna “trojka” i da obore klupski rekord po broju postignutih “trojki”. Ubacili su ih 18 iz 28 pokušaja! Ksavijer Henri predvodio je pobedničku ekipu sa 22 poena (3/4 za tri), Nik Jang je ubacio 20 (5/6 za tri), Kent Bejzmor je dodao 18 (2/4 za tri), a Džodi Miks 14 (4/7 za tri). Karmelo Entoni je sa 29 poena bio najefikasniji kod gostiju.

NBA, rezultati:
Dalas – Oklahoma Siti 128:119 (produžetak)
Klivlend – Toronto 102:100
Orlando – Portland 95:85
LA Lejkers – Njujork 127:96