NBA plej-of: Favoriti u problemu, novi porazi Golden Stejta i Atlante

Prvoplasirani timovi obe konferencije NBA lige došli su u nezavidnu situaciju pošto u polufinalnim serijama trenutno gube rezultatom 2-1. Košarkaši Atlante poraženi su od Vašingtona u dramatičnom meču koji je rešio iskusni Pol Pirs košem u poslednjoj sekundi. Na Zapadu, Memfis je poveo protiv Golden Stejta vođen centarskim tandemom Gasol-Rendolf. Kod poraženog tima, MVP lige Stef Kari se ispromašivao iza linije za tri poena.

 

Pogotkom Pola Pirsa košarkaši Vašington Vizardsa pobedili su u trećoj utakmici polufinala plej-ofa Istoka Atlantu sa 103:101 i poveli sa 2-1 u seriji.

Do prednosti od 2-1 u Zapadnoj konferenciji stigao je i Memfis koji je savladao Golden Stejt Voriorse sa 99:89.

Naredne utakmice ovih polufinalnih serija biće igrane u noći između ponedeljka i utorka u Vašingtonu, odnosno Memfisu.

Pol Pirs heroj je Vizardsa, pošto je pogotkom za dva poena preko trojice protivničkih igrača u poslednjoj sekundi doneo trijumf svojoj ekipi. ’Istina’ je meč završila sa 13 poena i 7 skokova, dok su u ekipi iz prestonice najefikasniji bili Bil, Porter i Nene sa po 17 poena.

U redovima Houksa najbolji su bili Šroder i Džef Tig sa po 18 poena, a ni fenomenalna poslednja četvrtina koju su dobili sa 35:18 nije bila dovoljna.

Videli smo dramu, iako se činilo da će domaćin lako stići do pobede. Vašington je imao 21 poen prednosti desetak minuta pre kraja, ali su onda serijom 17:0 Houksi uspeli da se spuste na jedan posed. Majk Muskala je 14 sekundi pre kraja pogodio trojku za izjednačenje. Na kraju ipak, zaobilaznim putem, tim iz prestonice, bez svog lidera Džona Vola stiže do trijumfa.

Isto kao i Atlanta, i drugi prvoplasirani tim konferencije muči se u polufinalu, a to je Golden Stejt. Voriorsi su razbili Memfis u prvom meču, ali su onda doživeli dva vezana poraza.

Grizlisi su našli način da zaustave najveće zvezde ekipe iz Ouklanda. Voriorsi su loše šutirali 6 od 26 za tri poena, Kari je ubacio 23, ali uz loš procenat šuta, trojke 2 od 10.

 

– Moram da igram bolje kako bismo pobeđivali, pogotovo na strani. Bio sam cele sezone na visokom nivou, sada ga još nisam dostigao. Radujem se i očekujem da to uradim u četvrtom meču, što može drugačiji rezultat – rekao je Kari posle poraza.

Klej Tompson imao je tri poena manje od Karija uz 8 uhvaćenih lopti, dok je još jedino Harison Barns imao dvocifren učinak sa 16 poena.

Statistika kaže da Memfis retko gubi utakmicu broj “3” u serijama. U ovoj deceniji oni imaju skor 7-2 u tim slučajevima, 6-1 kod kuće. Ovoga puta za to mogu zahvaliti Zeku Rendolfu i Marku Gasolu. Španac je meč završio sa 21 poenom, jednim manje od Rendolfa, ali je upisao i 15 skokova.

– Razumemo koje su nam prednosti i naravno da na kraju utakmice nećemo paničiti. Možda nećemo igrati sjajno, možda ćemo promašivati ili napraviti nekoliko grešaka, možda ćemo biti i prespori, ali ćemo ostati u ’momentu’. Svaki put ćemo maksimalno igrati sledeći posed – istakao je Gasol.