NBA plej-of: Harden za istorijski preokret, Hjuston Rokitsi u finalu Zapada

Hjuston Rokitsi poslednji su tim koji je obezbedio finale konferencije, nakon što su u sedmom meču serije pobedili Los Anđeles Kliperse sa 113:100. Ekipa predvođena Džejmsom Hardenom, koji je i u ovom meču bio najbolji pojedinac sa 31 poenom, napravila je veliki podvig jer je uspela da trijumfuje u doigravanju NBA, iako je prethodno gubila 3:1 u pobedama. Hjuston je tek deveti tim u istoriji kojem je ovo pošlo za rukom.

 

Košarkaši Hjustona plasirali su se u noći između nedelje i ponedeljka u finale Zapadne konferencije NBA lige, pošto su na svom terenu u sedmom, odlučujućem meču polufinala, savladali Los Anđeles Kliperse sa 113:100.

Hjuston je tako izborio svoje prvo finale konferencije još od 1997. godine, ali i postao tek deveta ekipa u istoriji NBA lige koja je uspela da od rezultata 3:1 u seriji stigne do konačnih 4:3. Ne samo što su Rokitisi uspeli da stignu prednost Klipersa, već su i u šestom meču gubili sa 19 poena razlike.

S druge strane, Los Anđeles Klipersi su ostali bez svog prvog finala Zapada.

Pobednička ekipa je vodila tokom celog meča, imala je i 20 poena prednosti, ali su Klipersi u poslednjoj deonici uspeli da smanje zaostatak na samo osam poena. Međutim, Trevor Ariza je 55 sekundi pre kraja meča postigao odlučujućih tri poena za pobedu svoje ekipe.

Najefikasniji u ekipi Hjustona bio je Džejms Harden sa 31 poenom, a imao je i sedam skokova i osam asistencija, a dobro ga je pratio Ariza sa 22 ubačena poena.

U redovima Los Anđeles Klipersa najbolji su bili Blejk Grifin sa 27 i Kris Pol sa 26 poena.

Hjuston će u finalu Zapadne konferencije igrati protiv Golden Stejta, a prvi meč te dve ekipe je na programu u noći između utorka i srede.

U finalu Istoka sastaju se Atlanta i Klivlend.