NBA plej-of: Kari odveo Voriorse u finale Zapada, Pirs prekasno za spas Vizardsa

Najbolji igrač sezone, Stef Kari, najzaslužniji je što su njegovi Golden Stejt Voriorsi prošli u finale konferencije nakon što su u šestom meču četvrti put pobedili Memfis Grizlise, ovoga puta rezultatom 108:95. Na Istoku je poznat i drugi finalista pošto su Atlanta Houksi izbacili Vašington Vizardse iz trke za titulu. U dramatičnom finišu meča, Pol Pirs je pogodio trojku za produžetak, ali se ispostavilo da je prekasno izbacio loptu, pa su "Jasterbovi" pobedili 94:91 i trijumfovali 4-2 u seriji.

 

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa i Atlanta Houksa plasirali su se u finale svojih konferencija u NBA plej-ofu.

Ekipa iz Ouklenda zabeležila je treću uzastopnu pobedu protiv Memfis Grizlisa 108:95 i ukupnim rezultatom 4:2 plasirala se u finale Zapada.

Drugi meč večeri doneo je mnogo više uzbuđenja, a malo je nedostajlo da Pol Pirs ponovo bude junak Vašington Vizardsa, ali nije na vreme izbacio loptu, pa su Atlanta Houksi sa 94:91 zakazali duel sa Klivlend Kavalirsima u finalu Istoka.

S druge strane, ko će biti protivnik Voriorsima u finalu Zapadne konferencije saznaćemo u nedelju – kada je sedmi duel između Hjuston Rokitsa i Los Anđeles Klipersa (21.30h).

 

Serija između Houksa i Kavsa startuje naredne srede, a ekipa iz Džordžije, kao prvoplasirani tim Istoka, ima prednost domaćeg terena.

Da su možda i najozbiljniji kandidat za osvajanje šampionskog prstena Golden Stejt Voriorsi su još jednom pokazali na gostovanju u Memfisu. Najbolji tim lige u regularnom toku sezone, predvođen MVP Stefom Karijem, izborio je prvo finale konferencije u istoriji franšize još od 1976. godine. Kao ni u prethodna dva duela, nije bilo previše napeto, pošto su gosti kontrolisali rezultat tokom svih 48 minuta igre – a duel je obeležio je koš Karija sa ‘svoje’ trojke, kada je domaćin prišao na samo pet poena zaostatka.

U tesnoj utakmici kao što je ova, to je bio prelomni ali i veličanstven momenat. Postigao sam na koledžu sličan pogodak, a mislim da je to i poslednji koš koji sam dao sa svoje polovine. Tako je bilo i tada, izgubljena lopta, kupljenje, šut i pravo kroz mrežicu – rekao je Kari.

Najbolji šuter lige završio je meč sa 32 poena (3/12 za dva, 8/13 za tri), deset asistencija i šest skokova, a veliku podršku imao je u ‘Splash Brotheru’ Kleju Tompsonu koji je ubacio 20 poena (4/8 za dva, 3/5 za tri), uhvatio osam lopti i ostvario tri asistencije.

Odličan je bio i Deni Grin sa 16 poena (5/6 za dva, 1/5 za tri) i 12 skokova, Harison Barns dodao je 13 (6/10 za dva, 0/3 za tri), dok je Šon Livingston sa klupe ubeležio deset koševa.

– Ovo je bila divna timska pobeda i veliki trenutak za Voriorse. Kari je bio sjajan, a iako njegov šut nije odlučio pobednika, opet je bio potez susreta – rekao je Ker.

U poraženom timu najraspoloženiji je bio Mark Gasol sa 21 poenom (7/23 za dva),15 skokova, četiri asistencije i pet blokada. Meč sezone odigrao je Vins Karter, pošto je sa klupe ubacio 16 koševa (3/4 za dva, 2/3 za tri) i po tri skoka i asistencije, Zek Rendolf upisao je ‘pola’ koša manje i šest uhvaćenih lopti, dok je Kortni Li ubacio 12, a Majkl Konli 11 poena.

– To je jedan od specijalnih momenata koji NBA liga donosi. On je poseban momak, a takvi pogađaju ovakve šuteve – rekao je Toni Alen za trojku Stefa Karija.

Na kraju se ispostavilo da je ‘kriminalno’ loše zagrađivanje koša od strane Nene Ilarija u šestom meču, kada je dozvolio da Al Horford pokupi promašaj Denisa Šredera i donese trijumf svom timu, koštalo ekipu iz prestonice SAD šanse da se ipak domogne finala.

 

Ovoga puta, ponovo je malo nedostajalo da Pol Pirs bude junak domaćina, ali je njegov šut za produžetak, iz apsolutno nemoguće pozicije, ipak stigao prekasno. ‘Istina’ nije stigla pre isteka meča da izbaci loptu iz ruku. U Verizon centru nastao je delirijum, ali su sudije bile primorane da razočaraju skoro 20.000 navijača.

– Kada sam video da je lopta prošla kroz mrežicu pomislio sam – ‘Mora da se šalite. To se nije upravo desilo’. Mislio sam da je to tô, već sam se okrenuo ka produžetku. A onda… Tako jeeeeeee… Pobedili smo – rekao je Korver, dok je Demar Kerol otkrio da umalo nije zaplakao.

Najzaslužniji za prvo finale konferenciji u istoriji franšize iz Džordžije bio je fenomenalni Demar Kerol sa 25 poena (6/9 za dva, 3/6 za tri) i deset skokova. Pol Milsap (6/15 za dva, 1/5 za tri) i Džef Tig (6/9 za dva, 2/4 za tri) ubacili su po 20 poena, dok je jedini preostali dvocifreni igrač bio Al Horford sa 13 koševa (6/9 za dva) i sedam uhvaćenih lopti.

– Osećam se isto kao i moji momci, trebali smo da dobijemo seriju – rekao je trener Vizardsa Rendi Vitman, dok je Bredli Bil istakao da je cela situacija “depresivna, frustrirajuća i veoma tužna”.

Upravo je Bil bio najraspoloženiji za igru kod gostiju, ali ni njegovih 29 poena (8/16 za dva, 3/8 za tri) nije bilo dovoljno za pobedu i majstoricu, a zabeležio je i šest skokova i tri asistencije. Veoma dobru partiju, sa bandažiranom levom šakom, pružio je i Džon Vol – postigao je 20 poena (6/20 za dva, 0/1 za tri), uz šest skokova i čak 13 asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Osim spomenutog dvojca, samo je još Kevin Serafan bio zapažen sa 13 pogodaka, dok su svi ostali igrači podbacili.