NBA plej-of: Ljutiti Lebron pogodio za pobedu, Kipersi na korak do istorije

Klivlend Kavalirsi izjednačili su na 2-2 protiv Čikago Bulsa u polufinalu Istoka NBA kada je Lebron Džejms ubacio trojku u poslednjoj sekundi za pobedu od 86:84. Neposredno pre toga, "kralj Džejms" je bio veoma ljut kada sudije nisu svirale faul nakon njegovog ulaza. Na Zapadu, Los Anđeles Klipersi su oduvali Hjuston Rokitse 128:95. Do trijumfa ih je vodio Deandre Džordan koji je šutnuo rekordnih 28 slobodnjih bacanja. Ovom pobedom tim iz Kalifornije je stigao na korak od istorijskog plasmana u finale konferencije.

 

Košarkaši Klivlenda pobedili su Čikago u gostima sa 86:84 poenima LeBrona Džejmsa u poslednjoj sekundi. Kavsi su tako izjednačili na 2-2 u polufinalnoj seriji Istočne konferencije u NBA ligi.

U polufinalu Zapadne konferencije koja je igrana odmah posle meča na Istoku, košarkaši Los Anđeles Klipersa pobedili na svom terenu Hjuston sa 128:95 i tako poveli sa 3:1 u polufinalu Zapadne konferencije NBA lige. Ovom pobedom, Klipersi su stigli na samo trijumf od istorijskog uspeha i prvog plasmana kluba u finale konferencije.

Lebron Džejms je pokazao da ima šampionski mentalitet, kao i zašto ga ne treba ljutiti, kada je sjajnim potezom rešio utakmicu i doneo pobedu Klivlendu šutem za tri poena iz ćoška.

Najbolji igrač Klivlenda je prethodno bio na granici tehničke greške, kada je nervozno gestikulirao pošto nije dobio slobodna bacanja nakon ulaza i sitiacije u kojoj je bio ubeđen da ga je Joakim Noa faulirao.  Ipak,  lopta ostala u posedu gostiju, a Džejmsu je 1,5 sekundi bilo sasvim dovoljno da se izvuče u korner pogodi za 2-2.

Meč u Junajted centru bio je prilično izjednačen. Domaćin je bio znatno oslabljen neigranjem Paua Gasola, ali je Čikago i pored toga u poslednjoj deonici propustio veliku priliku da povede sa 3-1.

 

Pred start poslednje četvrtine Bulsi su imali sedam poena viška, ali Klivlend je zaigrao odličnu odbranu i brzo je prepokrenuo stvari u svoju korist. Taman kada je delovalo da će gosti mirno privesti meč kraju Rouz se probudio, pogodio nekoliko teških šuteva uključujući i jednu trojku, pa je ponovo o pobedniku odlučivala sama završnica.

Lebron je ostao miran na kraju i tako uzvratio na pobednički koš Rouza iz treće utakmice. Zanimljivo je da je tri večeri zaredom viđen koš za pobedu u NBA ligi, posle poena Rouza i Pirsa u prethodne dve večeri.

Džejms je povredio skočni zglob nakon faula u napadu, ali je stegao zube i meč je završio sa 25 poena, 14 skokova i 8 asistencija. Veoma zapažen bio je i Timofj Mozgov sa 15 poena i 9 skokova, kao i Džej Ar Smit sa 13 koševa i nekoliko važnih trojki, dok su Irving i Tompson ubacili po 12 poena.

U poraženom timu, Derik Rouz je imao 31 poen i 4 asistencije, ali ga je pratio samo Džimi Batler sa 19 poena i 5 skokova. Veliki peh za Bulse bilo je neigranje povređenog Gasola.

Serija se sada seli u Klivlend, a šesti meč biće odigran u Čikagu.

U drugom sinoćnjem duelu, kliperse je do trijumfa predvodio fantastični Deandre Džordan sa 26 poena i 17 skokova. Blejk Grifin završio je meč sa 21 poenom, a Kris Pol je takođe bio sjajan sa 15 poena i 12 asistencija.

 

Sledeći meč igra se u utorak, a Klipersi bi eventualnom pobedom u njemu prvi put u istoriji kluba izborili mesto u finalu Zapadne konferencije. Međutim, igrači tima iz Los Anđelesa se neće zadovoljiti samo finalom.

To nije ono što želimo. Hoćemo da pobedimo u još devet utakmica – otkrio je šampionske ambicije ekipe Džordan.

Hjuston je probao da namerno faulira Džordana, zato što on slabije izvodi slobodna bacanja, ali ta strategija nije uspela, pošto je centar Klipersa pogodio 14 penala iz 34 pokušaja. On je u prvom poluvremenu 28 puta išao na liniju za slobodna bacanja, što je rekord plej-ofa u NBA. Prethodni rekord bilo je 27 penala na Šakilu O’Nilu 2000. godine.

Džejms Harden postigao je 21 poen za Hjuston, a Trevor Ariza je dodao 18. Dvajt Hauard je zadržan na samo sedam poena i šest skokova, pošto je već posle nepuna četiri minuta igre imao dva faula.

Roketsi su se tada odlučili na taktiku fauliranja Džordana i potpuno zaustavili igru. Hauard je na kraju izašao početkom poslednje četvrtine zbog druge tehničke greške.