Nebo nad Rovinjom osvojio Arh

Austrijanac Henes Arh slavio je u Rovinju, u drugoj trci Red Bull Air Race svetskog šampionata, ispred dvostrukog šampiona Pola Bonoma.

Arh se tako revanširao Britancu za poraz na otvaranju sezone u Abu Dabiju, a sledeći okršaj imaće 17. i 18. maja u Kuala Lumpuru.

„Drago mi je što sam pobedio pred mnogobrojnom austrijskom publikom koja je stigla u Rovinj ali naročito zbog činjenice da smo leteli nad prilično uskom stazom i vetrom koji je uvelike otežavao manevre”, kazao je Arh nakon utrke.

Zahtevna letačka staza bila je postavljena uz rovinjsku Valdiboru, severnu obalu u neposrednoj blizini starogradskog jezgra, čime je ovo takmičenje dobilo spektakularnu kulisu gde su mnogobrojni gledatelji i posetitelji mogli svedočiti dosad neviđenom vazdušnom spektaklu na ovim prostorima.

U Red Bull Air Race svetskom prvenstvu učestvuju najbolji svetski sportski piloti koji brzinu spajaju s preciznošću i veštinom. Piloti upravljaju najbržim, najokretnijim i najlakšim trkaćim avionima na relativno niskoj vazdušnoj stazi koju čine vazduhom ispunjeni piloni visine 25 metara.

Poslednje dve titule pripale su Bonomu, a za treću uzastopnu u sportu velikih brzina i niskih nadmorskih visina Britanac se ove godine bori protiv jedanaest vodećih svetskih pilota iz devet zemalja.

Nakon tradicionalnog otvorenja sezone u Abu Dabiju i nakon druge trke u Rovinju, Red Bull Air Race Svetsko prvenstvo odlazi u Maleziju (17. i 18. maj), a slede trka u Poljskoj (26. i 27. jul) i Velikoj Britaniji (16. i 17. avgust).

Nakon toga prvenstvo se seli u SAD, i to Dalas (6. i 7. septembar), odnosno Las Vegas (11. i 12. oktobar), a završna trka je planirana za Kinu (1. i 2. novembar).