NEISPLATIVI TRANSFERI: Ovih pet igrača napravilo je minus u kasama od 229.9 miliona evra! (FOTO)

Veliki klubovi ne mogu uvek da potrefe pojačanja čak iako ih dovedu za ogromne sume novca. U svetu fudbalu često se dešava da se mnogi igrači koji se proslave u nekom klubu, prodaju za ogromnu svotu novca, a onda usledi neočekivan pad. Loša igra, loši rezultati...

Veliki evropski klubovi često naprave greške koje ih skupo koštaju. Imena poput Lilijana Tirama, Davida Vilje, Andreja Ševčenka, Zlatana Ibrahimovića i Kake nalaze se u samom vrhu svetskog fudbala. Ovi majstori prva su asocijacija na neosporive fudbalske potencijale, ali takođe i na ono čuveno: „Džabe smo bacali pare…”

Verovali ili ne, ovih pet zvezda kupljeno je za (ukupno) neverovatnih 261 milion evra, a prodato je za samo 31,1 milion. Što znači da su napravili minus u kasama čak 229,9 miliona evra! Oni su odličan primer lošeg poslovanja…

Dakle, da počnemo sa listom neslavnih transfera.

LILIJAN TIRAM

Lilijan Tiram je bivši francuski fudbalski reprezentativac poreklom sa Gvadalupea. Fudbalsku karijeru Lilijan Tiram počeo je u Monaku u najelitnijem takmičenju francuske 1991. godine. Zatim je nosio dresove Parme od 1996. do 2001. i Juventusa od 2001. do 2006. da bi na zalasku karijere prešao u Barselonu.
Igrač sa najviše nastupa za „Trikolore” u njihovoj fudbalskoj istoriji (142) imao je blistavu karijeru, kako klupsku tako i reprezentativnu. Sa Francuskom je bio šampion sveta (1998) na Mundijalu na kome se proslavio sa dva gola u polufinalu i tako napravio preokret protiv Hrvatske. Sa nacionalnim timom bio je i prvak Evrope dve godine kasnije.

Lilijan Tiram važio je za jednog od najboljih defanzivaca svog vremena. Tako i ne čudi podatak da ga je Juventus 2001. godine platio Parmi 41,5 miliona evra! Međutim, pet godina kasnije prešao je u Barselonu za samo pet miliona evra! Što znači da je „Stara dama” na Tiramu izgubila čak 36,5 miliona!

DAVID VILJA

David Vilja Sančez ili „el guahe”, što znači „mali” na asturijskom, ovaj nadimak je dobio jer je kao dečak uvek igrao sa starijim drugovima.

Bio je šampion Evrope i sveta i sa Barselonom i sa „Crvenom furijom”. Pored toga, ima i još mnogo trofeja kako klupskih tako i individualnih. Španac je sigurno mogao još više rezultata da napravi u svojoj bogatoj karijeri, ali ga je teška povreda zadobijena u decembru 2011. godine dugo odvojila od terena. Posle oporavka više nikada nije bio onaj stari Vilja.

Upravo ta povreda učinila je da Vilja postane jedan od „onih igrača” čiji se transfer nije isplatio. Barselona ga je, dok je bio u najboljoj formi, platila Valensiji 2010. godine 40 miliona evra, a prodala ga madridskom Atletiku 2013. godine za samo 2,1 milion, što znači da je Vilja napravio minus katalonskom klubu od 37,9 miliona!

ANDREJ ŠEVČENKO

Legendarni Ševa ili Beli Ronaldo, kako su ga mnogi zvali. Strah i trepet za protivnike na terenima širom Italije i Evrope od 1999. do 2006. dok je nosio dres Milana. Važio je za najboljeg napadača Evrope. Baš zato bogati gazda Čelsija, Roman Abramovič, nije žalio sredstva da na „Stamford bridž” dovede slavnog Ukrajinca, pa ga je „Rosonerima” platio 45 miliona evra.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da je to najgori potez u uspešnoj poslovnoj karijeri ruskog tajkuna. Ševčenko u Londonu nije pokazao ni delić svog ogromnog potencijala. Za „Plavce” je dao samo devet golova za dve sezone, a onda je 2008/09 pozajmljen Milanu. Po isteku pozajmice vratio se u matični Dinamo iu Kijeva bez obeštećenja. To znači da je Čelsi na njemu izgubio svih 45 miliona koliko ga je platio tri godine ranije.

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

Šveđanin je jedan od najboljih fudbalera sveta. Većina smatra da je tik iza neprikosnovenih Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Pre nego što je obukao dres Pari Sen Žermena igrao je za Milan u koji je stigao iz Barselone.

Katalonci su na Zlatanu Ibrahimoviću izgubili čak 45,5 miliona evra! Naime, švedski reprezetnativac je na „Nou Kamp” došao iz Intera 2009. godine za 69,5 miliona, a „Rosonerima” je 2011. prodat za 24 miliona.

KAKA

Zvanično najbolji fudbaler za 2007. godinu Kaka je postao igrajući za Milan. Tada je briljirao na „San Siru”. Majstorije Brazilca se i dan danas pamte. Osim titule prvaka Italije sa „Rosnerima” je osvojio i Ligi šampiona. Kaka je 2009. godine prešao u madridski Real.
„Kraljevski klub” nije žalio para da dovede brazilskog mađioničara i za taj transfer izdvojio je 65 miliona evra.

A, onda… Usledilo je veliko razočaranje kako za Kaku tako i za Madriđane. Nije bio ni bleda senka Kake iz Milana.
Ipak, boravio je Brazilac na Santjago Bernabeu četiri godine tokom kojih je zabeležio samo 86 utakmica i 23 gola. Doduše, treba reći da je u to vreme doživeo i tešku povredu, zbog koje je bio odsutan čak osam meseci. Ipak, 2013 godine vratio se na „San Siro”. Kaka je u italijanski klub tada došao kao slobodan igrač, s obzirom na to da mu je istekao ugovor sa Realom. „Kraljevi” su na Kaki izgubili 65 miliona evra!