“NEMA NADE DA JE ŽIV”: Pet aviona i dva čamca bezuspešno tragali za fubalerom

Ne postoji nada da će nestali fudbaler Kardifa Emilijano Sala biti pronađen živ, rekao je danas šef spasilačkog tima Džon Ficdžerald.

Beta/AP

Potraga za 28-godišnjim fudbalerom i pilotom danas je nastavljena, pošto se njihov avion srušio u ponedeljak uveče iznad Lamanša. Pet aviona i dva spasilačka čamca pretraživali su u utorak više od hiljadu i po kvadratnih kilometara, pre nego što je potraga obustavljena kasno uveče.

Potraga u utorak je trajala 15 sati, ali nisu pronađeni tragovi aviona.

– Čak i najbolje fizički pripremljena osoba izdržala bi samo nekoliko sati u vodi – rekao je Ficdžerald, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sala je iz aviona telefonom poslao poruku porodici u kojoj je rekao da se plaši, a argentinski mediji preneli su da je rekao da se nalazi u avionu koji izgleda kao da će se raspasti. Takodje, navodno je rekao i da se nada da će “poslati nekoga po njega”, ako se u narednih nekoliko sati ne javi porodici.

– Ni danas nema tragova nestale letelice. Potraga traje, a odluka o tome da li će se nastaviti, biće doneta večeras – rekao je Ficdžerald.

Pregledaju se i satelitski snimci, kao i podaci sa mobilnog telefona.

Sala je iz Nanta putovao u Kardif, svoj novi klub. Mali avion je u ponedeljak uveče leteo na visini od 1.500 metara, kada je od kontrole letenja u Džersiju zatražio dozvolu za sletanje. Kontakt je izgubljen na 700 metara i nestao je sa radara 13 kilometara severnozapadno od Oldernija.

– Nažalost, zaista mislim da nema nikakve nade. U ovo doba godine uslovi su prilično strašni ako ste u vodi – naveo je Ficdžerald.

Policija radi na nekoliko mogućnosti, uključujući i to da se “avion raspao u kontaktu sa vodom posle čega su putnici upali u more”, kao i da je avion “sleteo u vodu, a da su putnici ušli u splav za spasavanje, za koji se zna da je bio u brodu”.

Predsednik Kardifa Mehmet Dalman rekao je da su igrači i navijači u stanju šoka, kao i da je klub dobio poruke podrške iz celog sveta.

On je naveo da klub nije rezervisao avion, već da je Sala samostalno organizovao putovanje.

– Prevrnućemo svaki kamen dok ne dobijemo sve činjenice – dodao je Dalman.