Nemar države učinio svoje: Stadion OFK Beograda propada, navijači traže hitnu sanaciju

Odlukom Komisije za bezbednost Zajednice Superligaša i Fudbalskog saveza Srbije derbi meč 22. kola između OFK Beograda i Partizana biće odigran na stadionu Obilića na Vračaru, umesto na Omladinskom stadionu na Karaburmi.

 

Tim povodom oglasila je „Plava unija”, grupa najvatrenijih navijača OFK Beograda.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

“Nakon delimičnog zatvaranja pojedinih delova pre par godina, te od ove sezone kompletne zabrane za korišćenje zapadne, južne i severne tribine, Omladinski stadion na utakmici protiv ekipe Partizana neće biti mesto na kome će se odigrati gradski derbi, a uskoro ni bilo koje druge utakmice! Komisija za bezbednost Zajednice Superligaša i FSS-a, procenile su, sa pravom, da je jedan od sportskih hramova Beograda – nebezbedan!

Mi, navijači OFK Beograda, okupljeni pod barjakom Plave unije, više ne možemo da gledamo kako stadion, na kome se nekada okupljalo i do 35 000 gledalaca, koji osim fudbalera koriste i atletičari i džudisti, raznoraznih starosnih doba, propada i kako je ostavljen na milost i nemilost zubu vremena! Stadion je izgrađen 1957. godine i tada je važio za najbrže i najjeftinije, a samim tim i ne najkvalitetnije izgrađeni veći sportski objekat! Klizište na kome je objekat je vremenom dobrano pomerilo redove i totalno ih izdeformisalo!

Vlasnik stadiona je država Srbija, ali ni ona, niti grad Beograd, ne žele da ulažu u svoju sportsku arenu, do sada nisu dali ni dozvolu našem klubu da može da pokrene neke veće radove, pa se sve svodi na višegodišnje održavanje od strane kluba nečeg što je odavno trebalo srušiti i od temelja napraviti ponovo! Nikakva instant rešenja koja će „urediti stanje“ za neki kraći period, ili razna šminkanja nisu rešenje za naš Omladinac! Stanje na terenu je takvo da u obzir mora da dođe isključivo kompletno nov stadion!

Unija godinama apeluje na sve relevantne činioce da se konačno pokrenu konkretni radovi! Našu borbu prepoznale su brojne navijačke grupe, ne samo iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, već i one iz Rusije i sa Kipra koje su u nekoliko navrata parolama i drugim načinima podrške pokazale solidarnost! Pre nekoliko godina smo pokrenuli akciju sakupljanja potpisa za peticiju u kojoj smo tražili da se nađe konkretno rešenje za stadion, u kojoj smo, za kratko vreme, sakupili preko deset hiljada potpisa. Nakon predatih potpisa, na peticiju nam nije ni odgovoreno!?

Ove sezone na našem Omladincu ne možemo da igramo utakmice koje su proglašene kao visokorizične, a od naredne nećemo moći niti jednom da budemo domaćini! Dakle došli smo do poslednjeg čina! Jedino će OFK Beograd, po svoj prilici, u narednoj ediciji srpskog šampionata biti gost na svakoj utakmici!

Naša navijačka grupa, od svog osnivanja 1994. godine, prati svoj klub na svim utakmicama, čak i na onim prijateljskim. Svi znaju za našu veliku povezanost sa klubom i samom fudbalskom igrom. Ipak, na utakmici koja će se odigrati na Vračaru organizovane navijačke podrške našim fudbalerima neće biti. Samo mi znamo koliko nam je teško što smo doneli ovakvu odluku! Ipak, u ovom trenutku od borbe za nov stadion za nas nema svetijeg i važnijeg cilja! Plava unija i OFK Beograd mogu biti domaćini samo na Omladinskom stadionu! Molimo naše igrače da shvate važnost trenutnog stanja, da prihvate našu odluku i da svom snagom, kao da smo prisutni, daju sve od sebe da odbrane našu belu tvrđavu koju nose na grudima i obraduju nas pobedom!

Ovakav naš stav će se nastaviti sve dok ne budemo videli da je konačno donešeno konkretno rešenje za naš Omladinac. Kada god Beograd ne bude domaćin u svojoj jedinoj kući, na „uvek vetrovitoj Karaburmi“, organizovane podrške neće biti, skretaćemo pažnju javnosti na ovaj veliki problem, jer se mi sa ovakvim stanjem ne možemo pomiriti. Nećemo da stadion na kome smo odrasli, na čijem terenu su stasale i igrale tolike fudbalske veličine, postane muzej!

Apelujemo na državne organe, na gradske oce, na ostale relevantne institucije, kao i na našu upravu da bez odlaganja reše pitanje Omladinskog stadiona!

REŠENJE ZA OMLADINAC HITNO!”