NEPRIKOSNOVENI KRALJ MELBURNA: Đoković ponovo osvojio Australijan open

Novak Đoković
Beta

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Australijan openu šesti put osvojivši trofej na ovom turniru.

 

On je u velikom finalu savladao Britanca Endija Mareja u tri seta, sa 6:1, 7:5, 7:6(3), posle nešto manje od tri časa igre.

Ovo je bio 31. međusobni duel dvojice tenisera, Novak sada vodi 22-9 u pobedama i produžio je seriju na 11 trijumfa u poslednjih 12 susreta.

Novak je šestom titulom u Melburnu došao do 11 osvojenih Gren slem turnira i izjednačio se sa Bjornom Borgom i Rodom Lejverom. Ispred Srbina su sada samo još: Roj Emerson (12), Rafael Nadal, Pit Sampras (po 14) i rekorder Rodžer Federer (17).

Đoković je u finalu u Melburnu četvrti put pobedio Mareja, koji je do sada pet puta igrao u finalu tog turnira i nijednom nije uspeo da trijumfuje.

 

Tok meča:

Početak kakav se samo poželeti može imao je srpski teniser. Za tili čas, tek za 20-ak minuta, Đoković je uz dva brejka stigao do 5:0. Marej je sve vreme bio u podređenom položaju, nije imao šanse protiv Novaka, a sve što je uspeo da uradi jeste da osvoji jedan gem (6:1).

U drugom setu druga priča. Brtitanac je drastično popravio nivo svoje igre, što se naročito odnosilo na servis. Zahvaljujući njemu poveo je sa 0:1. Uprkos tome, imao je Đoković prilike da napravi brejk, i to čak četiri puta u trećem gemu. Međutim, oduzetog servisa nije bilo – 1:2.

Konačno je Srbin slomio otpor vršnjaka iz Britanije u šestom gemu za 4:3, ali je potom i Marej prvi put na meču napravio brejk (4:4). Koliko je psihološki stabilan Đoković je pokazao prilikom servisa Mareja pri rezultatom 5:5. Imao je Endi tri gem lopte, ali onda je Novak ubacio u petu brzinu, osvojio je čak pet poena u nizu i uspeo je da ipak dođe do brejka.

U narednom gemu oduzeti servis je samo potvrdio i došao je do velikih 2-0 u setovima (7:5).

 

I u narednom setu viđena je velika bitka dvojice prvoplasiranih na ATP listi. Odmah na startu Đoković je uspeo da napravi brejk i povede sa 1:0, ali je istom merom uzvratio Marej u šestom gemu za 3:3.

Čuvali su svoje servise i o pobedniku trećeg seta odlučivao je taj-brejk. U tom delu seta Marej je napravio čak dve duple greške, što je Novak oberučke prihvtati da slavi konačnu pobedu na prvom Gren slemu u sezoni.