Neuspešan povratak: Lebronov san o tituli u Klivlendu sve dalje od realnosti (FOTO+VIDEO)

Ekipa Klivlenda uoči početka sezone smatrana je za jednog od najvećih favorita za trijumf kada se u tim vratio Lebron Džejms, koji je trebalo da predvodi novu „veliku trojku“ potpomognut pojačanjima Kevinom Lavom i Kajrijem Irvingom. Posle neubedljivog starta sezone, „kralja Džejmsa“ je povreda odvojila od parketa, a ekipa je ušla u katastrofalnu seriju rezultata. Potencijalni favoriti za titulu došli su u situaciju da moraju da strepe i za mesto u plej-ofu.

Kada je Lebron Džejms pre četiri sezone odlučio da pređe u Majami Hit, izazvao je već dobro poznati bes navijača Kavalirsa koji su masovno palili dresove sa njegovim imenom. Iako je odlučio da napusti rodni Ohajo u želji da konačno osvoji šampionski prsten, Džejmsu očigledno nije bilo svejedno kakve je reakcije njegov odlazak izazvao. Tokom četiri sezone u timu iz Floride, njegovi snovi o trofeju su se obistinili a nova ekipa je osvojila dve uzastopne titule šampiona. U oba trijumfa Džejms je proglašavan za najkorisnijeg igrača finala. Pehari su došli, ali je Džejms očigledno želeo da popravi sliku koju o njemu imaju navijači Klivlenda, pošto je odlučio da se vrati tamo gde je i započeo svoju NBA karijeru. Da su mu navijači oprostili, vidi se i iz podatka da je njegov dres sada najprodavaniji u celoj ligi. Šampionske ambicije, nasuprot tome, u ovom trenutku izgledaju potpuno nerealne.

Pre početka sezone, kada je kompletiran tim u kojem su pored Lebrona još dva ol-star igrača delovalo je da će Kavalirsi biti ozbiljan pretendent na titulu. Pored nesporne prve zvezde tima, ekipa je od ranije imala i Karija Irvinga, osvajača zlatne medalje na prethodnom mundijalu i prvog pika na draftu 2011. Treća velika zvezda tima postao je Kevin Lav, jedan od najboljih skakača lige. Kada je kompletiran novi sastav, delovalo je da bi Klivlend mogao da ima odličnu sezonu. Svakako je izgledalo da će u drugom „mandatu” u Klivlendu Džejms imati lakši posao nego prvi put. Čak su ih mnoge kladionice odabrale za prvog favorita za osvajanje trofeja. Ipak, ekipa koju predvodi trener-debitant u NBA ligi Dejvid Blat nije uspela ni da se primakne igri i rezultatima koju su navijači priželjkivali, pa su tako gubili i više od 20 razlike od Detroita, poslednjeplasirane ekipe u centralnoj diviziji.

Dok je tim delovao zabrinjavajuće i dok je bio u punom sastavu, sve je postalo još lošije krajem 2014. godine. Prvo se Anderson Varežao ozbiljno povredio i završio sezonu, zbog čega su Kavsi kasnije doveli Timofeja Mozgova. Ipak, mnogo više problema od odsustva Varežaa izazvala je povreda levog kolena „prve violine” tima, Lebrona Džejmsa, koji bi uskoro trebalo da se vrati na parket.
Tokom perioda u kojem „kralj Džejms” nije igrao, Kavsi su beležili katastrofalne partije i imali učinak od samo jedne pobede iz devet mečeva, medju kojima je i poslednji poraz od 19 razlike koji im su im naneli prosečni Sakramento Kingsi. Očigledno je da dve rezervne zvezde nisu uspele ni približno da nadomeste odsustvo Džejmsa, a ekipa je dramatično pogoršala svoj skor i došla na nivo od 19 pobeda i isto toliko poraza. Klivlend je još uvek na šestom mestu u (objetivno mnogo slabijoj) Istočnoj konferenciji, što je za jedno mesto slabiji rezutat u odnosu na period pre Džejmsove pobede. Međutim, katastrofalna forma u poslednjim izdanjima dovela je u pitanje i plasman u plej-of, što je svakako veoma razočaravajuće za ekipu koja se nadala da bi mogla da se i popne na sam vrh lige.

Uz to, Blat koji nikako ne uspeva da pokrene ekipu je u sve nezavidnijem položaju i sve češće se govori o njegovom otkazu. Nema ništa od očekivane kreativnosti u napadu gde nema dovoljno kretanja lopte, dok je odbrana još u lošijem stanju, posebno kada protivnici igraju pik-end-rol. Uz to, igrači često deluju nedovoljno motivisano i postavlja se pitanje koliki je uopšte Blat uspeo da se nametne kao autoritet u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi. Dobra ilustracija za ovo je bio i jedan tajm-aut sa početka sezone koji je zabeležen kamerama i u kojem se činilo da je Džejm zapravo na čelu ekipe. Da li će Blat koji je beležio fantastične rezultate u Evropi uspeti da „probudi” tim i koliko će se igra poboljšati povratkom najboljeg igrača (koji je nedavno proslavio 30. rođendan) ostaje da se vidi. Međutim, u ovom trenutku deluje da je Džejmsov san o tituli u dresu Klivlenda potpuno neostvariv, barem ove sezone.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.