NEZABORAVNI Ol-star momenti: Pogledajte ova nemoguća zakucavanja i najbolje trojkaše! (VIDEO)

Tradicionalna godišnja revijalna utakmica u kojoj učestvuju najbolji igrači iz cele lige je sve bliže. U susret novom okršaju svih NBA zvezda, podsetimo se spektakularnih zakucavanja koja su pomerila granice mogućeg, kao i najpreciznijih trojkaša.

Svake godine, negde na sredini sezone najjača košarkaška liga na svetu organizuje seriju aktivnosti ujedinjenih pod imenom Ol-star vikend. Ovaj revijalni događaj između ostalog i govori o NBA pristupu košarci koji teži da igra pod obručima bude što atraktivnija. Osim retke prilike da vidi sve vrhunske igrače na istom terenu, manifestacija čije je sledeće izdanje rezervisano za 15. februar obuhvata i niz manjih, ali ponekad i podjednako interesantnih nadmetanja. Verovatno najaktraktivnije među njima je takmičenje u zakucavanjima koje je tokom godina donelo mnoštvo poteza koji su do tada delovali neostvarivo. Izuzetno uzbudljiva su ponekad bila i odmeravanja u brzom šutiranju trojki.

Kada su dalekometni šuterski okršaji u pitanju, izdvaja se nekoliko nezaboravnih situacija. Jedna od najupečatljivijih među njima je fantastična predstava Krejga Hodžisa iz 1991. godine. Tada je bek Čikago Bulsa u kvalifikacionoj rundi vezao čak 19 uzastopno pogođenih šuteva i ostvario rekordan ukupan rezultat od 25 poena koji je još uvek na snazi. Taj skor uspeo je kasnije da ponovi samo Džejson Kapono, doduše iz većeg broja pokušaja. Inače, Hodžis je rekorder i sa tri uzastopna trijumfa u ovom nadmetanju. Osim po šutu sa distance, ovaj trojkaš će ostati upamćen i po jednom nesvakidašnjem potezu. Tokom tradicionalne posete NBA šampiona Beloj kući, igrač Bulsa je smatrao da je to sjajna prilika za politički nastup. Na upoznavanje sa Džordžom Bušom Starijim, košarkaš je obukao tradicionalnu afričku nošnju – dašiki – i predao predsedniku SAD pažljivo sročenu listu nepravdi kojima su izložene manjine u toj državi. Navodno, sve što mu je taj potez doneo je odlazak iz tima koji će nastaviti da vlada NBA ligom.

Osim Hodžisa, trostruki pobednik je još jedino legendarni Leri Bird koji je trijumfovao na prva tri izdanja ovog nadmetanja (1986-88). Koliko je član Kuče slavnih bio siguran u sebe govori i anegdota po kojoj bi čuveni šuter pre takmičenja pitao rivale ko planira da bude drugi.

Ljubiteljima košarke u Srbiji je ostao u sećanju i dvostruka uzastopna pobeda Peđe Stojakovića. Interesantno je da su osim Srbina koji je zlatne košarkaške godine proveo u Sakramentu, još tri košarkaša pobedila dva puta i svi od njih u dva vezana izdanja. Osim pomenutog Džejsona Kapona (koji ima najbolje finalne rezultate – 25 i 24 poena), duplu pobedu u šutu za tri poena su ostvarili i Mark Prajs, kao i Džef Hornasek (poslednji od njih u dva uzastopna izdanja, ali ne i godine, zbog pauze usled lok-auta). Jedna od senzacionalnih pobeda je od pre tri godine kada je najbolji trojkaš postao Kevin Lav, jedini krilni centar među dalekometnim šampionima. Aktuleni najbolji šuter je Italijan Marko Belinieli koji je prošle godine pobedio zabeleživši naizgled izvanrednih 24 poena. Ipak, treba uzeti u obzir u činjenicu da su prošle godine delimično izmenjena pravila jer je povećan broj šarenih lopti koje se računaju dvostruko ako prođu kroz obruč, a samim tim se i broj mogućih poena popeo na 34.

Kada je reč o neslavnim rekordima u ovom takmičenju, nailazimo na jedan iznenađujući podatak. Poslednje mesto i identični najslabiji učinak imali su u dva odvojena navrata Detlef Šremf i niko drugi do Majkl Džordana. Obojica su osvojili po samo mizernih pet bodova.

Još veća atrakcija za publiku tokom duela svih zvezda je nadmetanje u atraktivnim zakucavanjima. Ono je zapravo poniklo iz ABA lige (naravno ne Jedranske lige, već istoimenog takmičenja iz SAD) koja je posle decenije postojanja pripojena NBA ligi. U prvom izdanju ovog revijalnog takmičenja, početnu stranicu u istoriji je ispisao Džulijus Irving poznatiji kao Doktor Džej. Tadašnji igrač Njujork Netsa šokirao je publiku kada je po prvi put pokazao da je moguće zakucati sa linije slobodnih bacanja.

Domaći zadatak Doktora Džeja uspelo je da reši nekoliko igrača od kada je takmičenje uvršteno i u NBA Ol-star meč sredinom osamedesetih. Svakako najspektakularnija varijacija na temu je potez Majkla Džordana iz 1988. godine koji je ovaj potez obogatio dodatnim pokretom.

Dosta nezgrapnije, ali podjednako senzacionalano je bilo i „kucanje” Brenta Berija, pobednika takmičenja iz 1996. godine. Ruku na srce, tada je igrač Klipersa zapravo najviše iznenadio činjenicom da je belac koji je to u stanju da uradi.
Beri ipak nije najneočekivani pobednik. To je je svakako omaleni Spad Veb koji je uprkos rastu od 170 cm tokom nadmetanja iz 1986. trijumfovao savladaši svog saigrača i aktuelnog šampiona Dominika Vilkinsa. Poražena zvezda Atlante je kasnije trijumfovala još jednom prilikom. Vilkins je takođe ostao upamćen i kao glavni takmac Džordanu u pomenutom izdanju sa kraja osamdesetih koje se i dalje smatra najspektakuarnijim u istoriji. Kao i rival iz 1988, i Džordan takođe ima dve pobede, ali uzastopno, što je uspeh koji je nešto kasnije ponovio i Džejson Ričardson. Jedini sa tri trijumfa je još jedan skočni „mališa”, Nejt Robinson.

Posebno simpatično zakucavanje u izdanju na kojem je Robinson trijumfovao je ono koje je izveo preskočivši Dvajta Hauarda. Tadašnji centar Orlanda je pokazao da ima smisao za humor jer je bio spreman do glumi scenografiju u šou Robinsona koji je nastupao pod nadimkom „Kriptonejt”. To je naravno bila referenca na kriptonit i Supermena kojeg je Hauard glumio tokom izdanja u kojem je upravo on prikazao najspektakularnija zakucavanja.

Od poteza koji deluju nestvarno treba izdvojiti i spektakl koji je 2000. godine priredio Vins Karter. On je tada, između ostalog, zakucao i „obesio se” za obruč u visini lakta., Karter je tada i probacivao loptu kroz noge posle dodavanja, a takođe i objednio „vetrenjaču” sa punim okretom oko ose. Treba li reći, tadašnji košarkaš Toronta je na kraju ubedljivo pobedio.

Poslednjih godina, takmičenje koje je isprva okupljalo sam krem lige i izazivalo najviše pažnje, se nalazi u svojevrsnoj krizi. Jedno od retkih poteza koji se pamti je onaj u kojem je Blejk Grifin zakucao skočivši preko automobila. Doduše, tada je preskočio haubu, a ne najviši deo vozila. Aktuelni šampion u zakucavanju je Džon Vol.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.