NI KIŠA IM NIJE MOGLA NIŠTA: Srpski fudbaleri ubedljivo savladali Moldaviju, u utorak nas čeka IRSKA!

fudbalska reprezentacija srbije
Facebook/FudbalskiSavezSrbije

Fudbaleri Srbije savladali su ubedljivo Moldaviju sa 3:0 u kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo 2018. i, golovima Gaćinovića, Kolarova i Mitrovića, uhvatili sjajan zalet za predstojeći izazov, gostovanje Ircima u utorak.

 

“Orlovi” su korak bliže Rusiji. Posle trijumfa nad nejakim Moldavcima, četa Slavoljuba Muslina sve je bliža toliko željenom i sanjanom cilju – plasmanu na najveću svetsku smotru fubala, na kojoj naš državni tim nije učestvovao od 2010. godine.

A svakim novim mečom sve ide u tom pravcu. Srbija je i sinoć pokazala karakter. Selektor Muslin je, stuicajem okolnosti, promešao karte i pogodio sa alternativama, s obzirom na to da je starter Mijat Gaćinović bio centralna figura utakmice. I ne samo on, Nikola Maksimović, momak koji nema zavidnu minutažu u ekipi Napolija, igrao sasvim korektno, kao i Nemanja Gudelj, koji je uskočio u igru umesto suspendovanog Luke Milivojevića. Predrag Rajković je dobio šansu usled požutelog Stojkovića, a činjenica da je imao samo jednu interevenciju i ostao nesavladan dovoljno govori o svemu.

Od prvog zvižduka mađarskog arbitra Tamaša Bognara Srbija je želela da pokaže ko je gazda. Krenuli su “orlovi” silovito po novu pobedu, ali izuzeteno jaka kiša koja je krenula od 5. minuta unela je nešto zebnje u srca navijača, da naši reprezentativci neće moći da rašire krila i razviju.

Pa ipak, u jeku tog nevremena, domaća ekipa stigla je do prednosti. Kolarov je centrirao u šesnaesterac Moldavaca, Kostić promašio i samo potkačio loptu koja dolazi dolazi do Gaćinovića, a on je zakucava majstorski pod prečku – 1:0. Sredinom prvog poluvremena, Mitroviću je zbog ofsajda poništen gol.

Nije se dugo čekalo na novo vođstvo Srbije. Posle tačno pola sata igre, na asistenciju Gaćinovića Kolarov vara Čebanua – 2:0. “Orlovi” se tu nisu zaustavili, pa je posle lepe akcije Mitrović uzdrmao stativu gostiju. Napadač Njukasla u samom finišu prvog dela igre, opalio je po lopti koja je završila kraj gola Moldavije.

Na samom početku drugog poluvremena Kolarov je šutirao, ali zid ispred golmana gostiju rasčišćava opasnost. Bane Ivanović raspalio je po lopti u 63. minutu, a ona je prozujala par centimetara kraj gola Moldavije. Tačku na trijumf “orlova” stavio je Aleksandar Mitrović, posle asistencije Kostića, u 81. minutu.

Sledeći, možda i ključni ispit za odlazak na Mundijal, Srbija ima već u utorak, kada u Dablinu (20.45) gostuje selekciji Irske, koja je u Gruziji odigrala 1:1, čime je Srbiji ostavila otvoreno prvo mesto na tabeli. “Orlovi” na Ostrvo odlaze sa 15 bodova na kontu, dok Irci imaju dva manje.

Skinuta kletva u Humskoj

Srbija nije osetila na stadonu Partizana slast pobede skoro pune tri godine, još od kvalifikacija za odlazak na EP u Francuskoj 2016. Tada su “orlovi” bili u seriji poraza, prvo u onom sramnom duelu protiv Albanije (službeno 0:3), pa od Danske 1:3 i na kraju ns je i Portugal dotuka (1:2). Sada se sve to promenilo.

Navijači, svaka čast

Iako je jaka kiša još na početku udarala iz sve snage, gotovo svi navijači koji su pristigli na stadion Partizana, ostali su na svojim mestim ai frenetično navijali. I ne samo to, već su uzajamno pevali oni sa “juga” i “severa”. To i treba našem fudbalu, i društvu uošte. Navijači, svaka vam čast!