NI MESI, NI RONALDO: Za njega verovatno NIKADA NISTE ČULI, a najbolji je fudbaler na svetu! (VIDEO)

omar somah
instagram.com/omar_somah

Šta biste odgovorili na sledeće pitanje: "Kako se zove fudbaler koji ima bolji prosek od Mesija i Ronalda, visok je 194 centimetra, igra jednako dobro levom, desnom nogom i glavom, majstor je slobodnih udaraca i postigao je, pazite sad, 113 golova u 110 utakmica za svoj klub?!"

Dok smo poslednjih meseci pratili neverovatan pohod Sirije na Svetsko prvenstvo, koji je zaustavljen tek posle dugih 120 minuta revanš utakmice dodatnih azijskih kvalifikacija protiv Australije, možda ste čuli za Omara Al Somaha (28).

Možda i niste. Ali, da živimo u neko bolje vreme, u nekom boljem svetu, fantastični sirijski napadač danas bi verovatno bio planetarna zvezda čije bi dresove nosili klinci po svetskim igralištima.

Međutim, Al Somah jeste zvezda, ali samo u Aziji. Tačnije, u Saudijskoj Arabiji, gde ruši sve rekorde kad su u pitanju golovi.

U dresu saudijskog Al Ahlija ima prosek od jednog gola po utakmici i tri godine zaredom je najbolji strelac tamošnje lige. Istina, ne igra u konkurenciji kao Mesi ili Ronaldo, ali imati takav prosek u bilo kojoj profesionalnoj ligi je naprosto neverovatno.

Da nije bilo rata i da je Al Somah imao angažovane roditelje, bio bi kudikamo veći igrač. Ako zbog ničega drugog, onda zbog činjenice da bi fudbal počeo da igra, verovatno, pre 10. godine kada je prvi otišao na trening. Ovako je sa samo 12 godina ušao u U-18 ekipu Al Futowa u rodnom Deir ez-Zoru, koja je te sezone osvojila juniorsku sirijsku prvu ligu, a u kojoj je Al Somah bio prvi strelac takmičenja sa 29 postignutih golova.

Uskoro je postao član i prvog seniorskog tima, te je sa 17 godina u debitantskoj sezoni u sirijskoj prvoj ligi postigao 12 golova. Klub je ispao u drugu ligu, ali ih je Al Somah naredne sezone, bukvalno, sam vratio u najviši rang.

Sezonu je odlično startovao, dao je pet golova u prvih nekoliko utakmica, ali onda je počeo krvavi rat u Siriji i Omar se preselio u Kuvajt.

Bila je to odluka koja je predstavljala prekretnicu u karijeri, ali još veću i važniju doneo je kada je Sirija počela da se deli na pobunjenike i “Asadovce” –  otvoreno je podržao pobunjeničku frakciju.

#os9 #عمر_السومة كن مع الله ولا تبالي

A post shared by omar_alsomah (@omar_somah) on

KLJUČ PODOBNOSTI

U sirijsku reprezentaciju funkcionisalo se po ključu podobnosti. Brojni fudbaleri koji su podržali pobunjenike su preko noći nestajali, neki su završavali na brodovima smrti u Mediteranu, a neki, kao Al Somah, uspeli su na vreme da pobegnu iz zemlje.

Iako je bio daleko od očiju Evrope, čulo se i ovde za momka koji “trese mreže” u Aziji, pa ga je tako Notingem Forest 2012. godine doveo na probu. “Velikim” klubovima nije bilo baš prijatno da usred rata dovedu Sirijca, ali Forest mu je dao priliku.

Posle samo dva treninga menadžer Šon O’Driskol bio je očaran Omarovim sposobnostima i naredio je klubu da odmah potpišu ugovor. Međutim, Al Somah nije mogao da dobije radnu dozvolu zbog nedovoljno odigranih utakmica za reprezentaciju, budući da već dve godine nije bio u redovima Sirije.

Za kuvajtski Al Kadsia postigao je 43 gola u 68 nastupa što nije promaklo Al Ahliju, najvećem azijskom klubu koji ga je 2014. godine doveo za dva miliona evra. Niko nije mogao ni da sanja kako će Omar proigrati u Džedi.

U prvoj sezoni je u 22 ligaška nastupa postigao isto toliko golova, ukupno 31 u 34 utakmice u svim takmičenjima. Sledeće sezone 27 golova u 22 kola, ukupno 34 u 31 utakmici u svim takmičenjima. Prošle sezone 24 gola u 24 kola, odnosno 41 u 39 utakmica. U sve tri sezone Al Somah bio je prvi strelac lige, ali za reprezentaciju nije mogao da igra…

SLIČNOST SA RONALDOM

Al Somah i dalje nije želeo da predstane da podržava pobunjenike, tako da u reprezentaciji, koja je jedan od instrumenata propagande režima Bašara Al Asada, za njega nije bilo mesta. Mnogi tvrde da se reprezentacijom samo u drugi plan guraju sva zla koja se događaju u zemlji, te da igraju samo oni koji podržavaju diktatora, piše “Index”.

Čak je i selektor Fajr Ibrahim na konferenciju za novinare 2015. godine došao u majici sa Asadovim likom. Ali, kako je Sirija ove godine postizala solidne rezultate u kvalifikacijama za SP i kad je postalo jasno da bi mogla da se bori za plasman u Rusiju, poziv je stigao Al Somahu i Firasu Al Khatibu, po mnogima najvećem sirijskom igraču svih vremena.

Dugo su se nećkali, razmišljali da li da se odazovu ili ne, ali su na kraju ipak pristali.

Strah nas je. Sve ovo je jako komplikovano i najbolje je za nas, naše porodice, narod i zemlju da ne pričamo detalje. Što god se dogodilo, 12 miliona Sirijaca će nas mrziti, a 12 miliona obožavati, rekao je Al Katib u svoje i Omarovo ime.

U poslednjem kolu kvalifikacija Siriji je bio potreban bod u Teheranu protiv neporaženog Irana, koji u devet kola nije primio ni jedan gol. Domaćini su vodili 2:1 do 93. minuta kad je Al Somah izjednačio.

U dodatnim azijskim kvalifikacijama igrali su protiv Australije. U prvoj utakmici Omar je postigao gol u 85. minutu iz penala za 1:1, a u revanš meču (u Sidneju) je u 6. minutu doneo Siriji vođstvo. Utakmica je na kraju otišla u produžetke u kojima je Australija slavila 2:1.

Al Somah je u 121. minutu iz slobodnjaka pogodio stativu. Sirija je ostala bez Svetskog prvenstva, a ovaj neverovatni fudbaler se vratio u Al Ahli. Ako ste sumnjali, u prvih šest kola je (dosad) sedam puta “zatresao mrežu”.

Prema Transfermarktu Al Somah vredi pet miliona evra, što je sa ovakvom statistikom i za igrača njegovih kvaliteta – veoma mala svota novca. Ko zna, ako Sirija “skoči” na FIFA lestvici, a Al Somah skupi dovoljan broj nastupa, možda ga jednog dana i vidimo u Evropi, iako je sad pomalo kasno.

Dotad nam samo ostaje da uživamo gledajući njegove majstorije i “golčine” iz slobodnjaka na Youtube-u. Kad ih izvodi, priprema se kao Ronaldo. Sličnost je frapantna…