“NIJE LAKO ODRASTATI U DRŽAVI POGOĐENOJ RATOM”: Novak pomaže mališanima da imaju srećnije detinjstvo

Novakov pohod na titulu u Australiji privlači pažnju najuticajnijih svetskih medija, a britanski BBC doneo je priču o odrastanju najvećeg tenisera današnjice.

Novak Đoković
Beta

BBC je objavio zanimljiv tekst o tome da Fondacija Novak Đoković trenutno stipendira četvoro istraživača pri Centru za razvoj deteta, na univerzitetu Harvard u SAD, a mladi naučnici se bave temama ranog obrazovanja u sklopu postojećih programa Fondacije.

– Nikom nije lako da odrasta u državi koja je bila pogođena ratom, pogotovo maloj deci. Oni nemaju mehanizam, kao odrasli, koji može da im pomogne da se bolje nose sa takvim okolnostima, i samim tim je uticaj negativnih stvari iz okruženja na njih još veći – rekao je Đoković za BBC.

Živeti sa takvom vrstom straha ume da bude razarajući faktor za razvoj deteta.

– Znam to iz ličnog iskustva, i zato sam obećao sebi još odavno da ću u tom smislu da uradim sve što mogu za najmlađe. Nadam se da će istraživanje iz ove oblasti pomoći da se minimalizuje trauma koju deca osećaju, tako da mogu da izrastu u mentalno jake i zdrave pojedince – ispričao je Novak.

Osnovni zadatak Fondacije, kako prenosi BBC, jeste da gradi i obnavlja predškolske ustanove i da pomaže vaspitačima u Srbiji da unapređuju svoj rad i znanje.

– Ljudi misle da prvih nekoliko godina života nisu važne jer se ne sećamo iskustava dok smo bili bebe ili jako mala deca. Međutim, to je pogrešna pretpostavka. Naime, sve ono što proživimo u tim prvim godinama života može da ima ogroman uticaj na fizičko i psihičko zdravlje, kao i na rezultate u školi, na primer. Zato je i rani razvoj tema koja je sa porodične odgovornosti prerasla na društvenu odgovornost, i to je investicija od koje svi imamo koristi – poručio je doktor Džek Šonkof, direktor centra na Harvardu.