Nije sarađivao, a onda je usledila kazna: Bekenbauer suspendovan iz fudbala na 90 dana

Nemački velikan Franc Bekenbauer suspendovan je danas iz fudbala na 90 dana zato što nije sarađivao u istrazi o korupciji u kandidaturi za svetska prvenstva 2018. i 2020. godine.

Nemački velikan Franc Bekenbauer suspendovan je danas iz fudbala na 90 Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da je suspenziju zatražio etički tužilac Mihael Garsija. Bekenbauer je postao prva osoba koja je kažnjena u ovom slučaju. U obrazloženju odluke navodi se da je Bekenbauer odbijao “ponovljene zahteve za pomoć da pruži informacije tokom razgovora uživo na pitanja koja su u pisanoj formi dostavljana i na engleskom i na nemačkom jeziku”.

Za sada se ne zna da li će ova suspenzija sprečiti Bekenbauera da gleda utakmice na tekućem Svetskom prvenstvu u Brazilu. Suspenzija FIFA odnosi se na “bilo koju aktivnost vezanu za fudbal, na svakom nivou”.

Bekenbauer je bio član izvršnog odbora FIFA, koji je 2010. godine izabrao Katar i Rusiju za domaćine Svetskog prvenstva. Bekenbauer je kazao da je odbijao razgovore navodeći da više nije aktivan u fudbalu. On i dalje ima visoke funkcije u ovom sportu, pošto je savetnik fudbalske komisije FIFA i globalni ambasador Nemačke i Bajern Minhena.

U fudbalskoj diplomatiji počeo je da radi kada je postao predsednik organizacionog odbora Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine.

Od 2007. do 2011. bio je član izvršnog odbora FIFA.