Ništa od hrvatskog derbija: Splićani odbili da uđu na ‘Maksimir’, igrači Hajduka se solidarisali

Veliki derbi hrvatskog fudbala nije odigran. Hajduk nije Dinamu izašao na utakmicu na „Maksimiru“. Dok su igrači zagrebačkog tima i sudije čekale na sredini terena, splitski klub je preko zvanične fejsbuk-stranice objavio da je utakmica otkazana.

Meča nije bilo jer su simpatizeri Hajduka odbili da uđu na stadion, a igrači su se solidarisali s njima. Sudije su sprovele proceduru po propisima. Pošto se ekipa 15 minuta nije pojavila, označile su kraj meča.

Problem je izazvala odluka policije da na tribine ne pusti 50 navijača Hajduka sa izvesne „crne liste”. Oko dve hiljade navijača Hajduka potom su se solidarisali sa onima kojima je zabranjen ulaz na stadion i nisu hteli na tribine, iako je policija insistirala da uđu na stadion zbog očuvanja reda na ulicama Zagreba.

Bila je to završnica onoga što je satima uoči utakmice najavljivano. Hrvatski mediji su od jutra izveštavali da navijači Hajduka u velikom broju vraćaju ulaznice i da utakmice neće biti. Nekoliko autobusa sa pristalicama splitskog tima je napustilo Zagreb dva časa pre meča.

U vreme kad je utakmica trebalo da počne, na tribinama „Maksimira” bilo je oko 5.000 gledalaca, ali nijedan navijač Hajduka. Splićani su televizijski prenos onoga što je trebalo da predstavlja derbi kola a pretvorio se u novi skandal hrvatskog fudbala pratili iz kafića ispod južne tribine maksimirskog stadiona.

Pretpostavka hrvatskih medija je da je policija reagovala posle divljanja hrvatskih navijača na stadionu u Milanu tokom utakmice sa Italijom u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 2016. Prema nekim nagoveštajima, na „crnoj listi” su navijači za koje postoji sumnja da su učestvovali u neredima na San Siru.