NISTE NI ZNALI DA POSTOJE: Srpski KRIKETAŠI uradili nešto PREDIVNO zbog čega o njima pričaju SVETSKI MEDIJI!

Kriket
Kriket federacija Srbije

Saradnja Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Kriket federacije Srbije (KFS) privukla je pažnju vodećih svetskih medija.

  

– Kriket je Srbima možda razumljiv koliko i stari perzijski jezik ali u izbegličkim kampovima u Beogradu ova igra je životna nada za mnogobrojne izbeglice sa Bliskog Istoka, koji su se našli zatočeni između svojih zemalja u kojima vlada kriza i Zapadne Evrope, a generalni sekretar Kriket federacije Srbije Vladimir Ninković je čovek koji izbeglicama zaljubljenim u Kriket pruža nadu u Srbiji – reči su novinarke australijskog radija SBS Biljane Ristić. 

Podsećamo da je zvanična saradnja Komesarijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Kriket federacije Srbije (KFS) počela u junu ove godine i trajaće do oktobra sa ciljem da migranti upotpune slobodno vreme kroz kriket treninge i utakmice.

Deo migranata u Srbiji, koji su smešteni u prihvatnim i centrima za azil u Somboru, Krnjači i Obrenovcu, u prilici su da treniraju dva puta nedeljno sa najboljim srpskim trenerima koje delegira Kriket federacija Srbije ali igraju i kriket mečeve. Osim stručnog kadra KFS obezbeđuje i osnovnu kriket opremu za centre.

 
– Znamo da je kriket veoma popularan u Avganistanu i Pakistanu, zemljama iz kojih dolazi veliki broj migranata. U tom delu sveta ljubav prema kriketu je izuzetno jaka, a najpopularniji igrači imaju status božanstva. Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku da kroz ovaj projekat pomognemo da se svi oni koji budu želeli socijalizuju i popune svoje vreme igrajući. Svi oni koji budu regulisali svoj boravak u našoj zemlji, moći će da se priključe nekom od domaćih kriket timova – izjavio je generalni sekretar Kriket federacije Srbije i koordinator saradnje sa Komesarijatom Vladimir Ninković.

Osnivanjem prvih kriket klubova “Stari Grad” i “Mirijevo”, pre deset godina, počele su da se ispisuju prve stranice srpskog kriketa. Tokom 10.godina ovaj “beli”, “beskontaktni” i pre svega dominantni sport “Komonvelta” razvija se u nekoliko gradova u Srbiji.

 

Zvanični promoter, Kriket federacija Srbije (2010.), članicaSportskog saveza Srbije i  Međunarodnog kriket saveta (ICC), osim saradnje sa Komesarijatom, aktivno učestvuje u razvoju kriketa među romskom populacijom za ciljem da se mladi i perspektivni Romi integrišu u što većoj meri u društvo.

Najvažniji projekat “Besplatna škola kriketa”, koja je namenjena mlađim uzrastima (U13 i U15) sprovodi se od oktobra 2015.godine uz pomoć ICC-a i nekoliko beogradskih opština.