Njima ne pomaže ni ‘Zen majstor’: Evo zbog čega su Njujork Niksi toliko loši ove sezone (FOTO)

Njujork Niksi igraju jednu od najlošijih sezona u istoriji franšize i nalaze se pri samom začelju NBA lige, iako u ekipi nastupa Karmelo Entoni koji će ponovo biti starter u predstojećoj Ol-star utakmici. Čini se da je glavni razlog katastrofalnih rezultata, uz Melove hronične probleme sa povredom kolena, činjenica da tim prolazi kroz proces velike transformacije koji je započeo od kako je predsednik tima postao Fil Džekson, a trener njegov pulen Derik Fišer.

Pre poraza u poslednjem meču protiv Hornetsa (koji je Entoni ponovo propustio zbog problema sa povredom) ekipa Njujork Niksa napravila je ove sezone nezapamćenu seriju od tri vezane pobede. Time je delimično popravila mizeran učinak koji u ovom trenutku iznosi osam pobeda i čak 37 poraza. Tri tijumfa u nizu pomogli su ekipi iz „Velike jabuke” da barem malo pobegne sa poslednjeg mesta i to kada se posmatra čitava liga. Glavni konkurenti za ovu neslavnu poziciju su im ekipe Minesote i Filadelfije koje imaju praktično identičan učinak kao i Niksi.

Zbog nešto lakšeg rasporeda koji sledi, može se očekivati da Njujork još malo popravi odnos pobeda i poraza, ali je teško očekivati da će se situacija dramatično promeniti i vrlo je verovatno da će tim trenera Derika Fišera biti veoma blizu začelja ne samo svoje divizije i konferencije, već i čitave lige. Sudeći po dosadašnjem učinku, moglo bi se čak i dogoditi da tim ostane ispod 20 pobeda u sezoni što bi bio najslabiji rezultat u istoriji tima. Slabiji čak i od očajnih situacija iz bliže istorije, kao što su na primer bile sezona 2005/2006 kada je ekipu neuspešno vodio Leri Braun, ili dve godine kasnije kada je na čelu tima bio Ajzea Tomas.

 

Postavlja se pitanje zašto ekipa koja igra u Medison skver gardenu igra toliko loše i da li stanje na tabeli realno oslikava domete i mogućnosti ovog tima. Pogotovo zato što u timu nastupa i Karmelo Entoni koji je ove godine ponovo izabran u startnu petorku Ol-star tima Istočne konferencije. Zapravo, ukoliko Niksi ne trijumfuju bar dva puta pre ove revijalne utakmice (a trebalo bi da odigraju još devet utakmica, što bi moglo da se izmeni znog loših vremenskih uslova koji su već odložili duel sa Sakramentom), postoji šansa da Melo uđe u istoriju kao starter tima „svih zvezda” koji dolazi iz najlošijeg tima do sada. Razloga za očajne rezultate ima mnogo, a verovatno najznačajni od njih je činjenica da Niksi trenutno prolaze kroz značajnu transformaciju.

 

Novi period u istoriji tima započeo je proleća prošle godine, kada je obelodanjeno da je za novog predsednika tima postavljen legendarni Fil Džekson. Popularni „Zen majstor”, kako ga zovu zbog sklonosti ka Istočnjačkoj filozofiji je i pre nego što se potvrdio kao jedan od najboljih trenera svih vremena u NBA ligi bio sjajan igrač. Upravo je igrajući za Nikse stigao do dva šampionska prstena, a te dve titule su jedine u istoriji kluba. Dolaskom Džeksona na čelo ekipe, započele su i značajne promene. Tako je na trenersku poziciju postavljen Fišer koji je dugi niz godina kao igrač sarađivao sa Džeksonom. Njihov sličan pristup vidi se posebno po igri u napadu u kojoj Njurjork forsira čuveni napad u trouglu Teksa Vintera, na koji tim nikako ne uspeva da se privikne.

 

Kada je reč o sastavu ekipe, Džekson je počeo da otvara prostor za neophodne promene trejdovima Imana Šamperta i Džej-Ara Smita u Klivlend za buduće pikove. Ove izmene bi u budućnosti trebalo da poprave šanse tima i uvedu ga u borbu za značajno bolje rezultate od onih koje vidjamo ove godine. Ipak, rekonstrukcija tima nije ni blizu završetka, a mnogi smatraju da je teško očekivati napredak pre sledeće godine. Tada će tim skoro izvesno napustiti preplaćeni Amari Stodemajer (koji dobija čak milion dolara više od Entonija) i Andrea Barnjani. Obojica igrača su ove sezone u poslednjoj godini ugovora.

 

Postoje mišljenja da je razlog što se ekipa slabo privikava na napad u trouglu i to što su mnogi od igrača svesni da Niksi zapravo grade tim za budućnost u kojoj neće biti mesta za njih. Takodje, veoma je i komplikovana situacija sa Karmelom koji ima velike probleme sa levim kolenom. Zbog tih poteškoća, Entoni koji samo odlaže neophodnu hiruršku intervenciju sa vremena na vreme propusti meč, a ekipa kao po pravilu u tim situacijama izgubi. Nije sve sjajno ni kada se pogledaju međusobni odnosi igrača, pa je tako bilo i govora o sukobu Entonija i Tima Hardveja Juniora koji je prvu zvezdu tima optuživao za sebičan pristup igri. Opet, sukobi u timu su prirodni kada se pogleda mesto na tabeli.

 

Bilo je čak i reči da sada Niksi namerno gube kako bi imali što bolju poziciju pred draft sledeće godine. Ta opcija se ne čini uverljivom, jer poslednje mesto garantuje samo najveće šanse za prvi pik (25 odsto), ali praksa pokazuje da se vrlo retko desi da upravo poslednji tim na kraju prvi bira. Uz to, sledeći draft donosi više interesantnih igrača, tako da to i nije neophodno. Naročito ako se uzme u obzir loša „hemija” u ekipi koju donosi veliki broj poraza, a njih je ove godine bilo i previše. Pre pomenutog niza od tri pobede, Niksi su imali katastrofalnu seriju od 16 uzastopnih poraza, što je još jedan neslavni rekord u istoriji tima. Hoće li već sledeće godine doći do napretka u ekipi i da li će Niksi stići barem do doigravanja je još uvek pod velikim znakom pitanja. Ove godine, moraće da se zadovolje statusom jednog od najlošjih timova u ligi.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.