Nojer između ‘dve vatre’: Može li golman Bajerna da porazi Ronalda i Mesija u borbi za ‘Zlatnu loptu’? (FOTO+VIDEO)

Može li Nojer do Zlatne lopte? Da li je „fudbalska revolucija“ dovoljna za trijumf nad Mesijem i Ronaldom? Portal Dnevno.rs pokušao je da odgovori na to pitanje kroz priču o jednom od najboljih čuvara mreže današnjice.

Golman minhenskog Bajerna i Nemačke, Manuel Nojer, jedan je od tri kandidata koja su još uvek u trci za Zlatnu loptu koja se dodeljuje fudbaleru godine. Da bi postao tek drugi golman koji je osvojio ovo priznanje, Nemac će morati da bude ispred dva diva modernog fudbala, Krisitijana Ronalda i Lionela Mesija, koji su gotovo pretplaćeni na najviša priznanja. Iako je Nojer potpuno promenio fudbal i ustanovio novu ulogu modernog golmana-libera koji aktivnije učestvuje u igri od bilo kojeg drugog igrača na toj poziciji, ostaje pitanje da li je to dovoljno i za prestižnu nagradu.

 

Dominacija Mesija i Ronalda

Postizanje gola oduvek je bilo najuzbudljiviji trenutak u fudbalu. To je nešto čemu se navijači nadaju i zbog čega se taj sport najviše prati. Samim tim, igrači koji su u stanju da reše meč su najcenjeniji i često su i glavni kandidati za dobijanje nagrade. Ovo je potpuno vidljivo naročito poslednjih godina, u eri vladavine Mesija i Ronalda. Kada se pogleda ko su prethodni dobitnici „Zlatne lopte”, vidi se da su se njih dvojica smenjivali kao osvajači trofeja još od 2008. godine. Velike su šanse da će se takva praksa nastaviti i ove sezone zbog dobrih partija obojice sjajnih golgetera.

Sa druge strane, jedini koji bi mogao da prekine dominaciju tandema fudbalera koji se univerzalno smatraju najboljim igračima današnjice je Manuel Nojer. Za razliku od njih dvojice, Nojer je golman. Samim tim, svaka njegova greška je veoma upadljiva i može često da dovede do poraza. Kada je u pitanju uloga golmana do sada su stvari bile potpuno jasne. Prevashodno, uloga golmana zahteva da se igra bez rizika i da se sačuva sopstveni gol. Ili je tako bar bilo do pojave Manuela Nojera.

 

Dve vrste golmana: Nojer i svi ostali

Iako je njihov značaj za dobre rezutate ograman, golmani su vrlo retko dobitnici najznačajnijih priznanja. Tokom svih godina od kako se dodeljuje Fifina nagrada (odnedavno ujedinjena sa priznanjem „Frans fudbala”) za najboljeg igrača godine, samo je jedan golman osvojio trofej – legendarni Lav Jašin daleke 1963. godine. Sada je Nojer u prilici da ponovi taj uspeh, a njegov glavni adut za to je činjenica da je Nemac svojim shvatanjem uloge u timu zapravo napravio istinsku revoluciju u ovom sportu. Koliko je jedinstven govori i šala o tome kako postoje dve vrste golmana. Prva je Manuel Nojer, a druga su svi ostali.

 

Iako je fudbaler rođen u Gelzenkirhenu sjajan u odbrani svojeg gola, izgleda da to Nojeru nikada nije bilo dovoljno. On je uključen u igru znatno više nego bilo koji drugi fudbaler na toj poziciji i zapravo je utemeljio ulogu modernog golmana-libera. Nojer mnogo više pomaže svojim sagračima iz odbrane, oseća se komotno i van šesneasterca i zna čak da dođe i do protivničke polovine. Uz to, sjajan i u dalekometnim dodavanjima i u stanju je da baci loptu izuzetno daleko i precizno.

Ponekad se čini da se Nemac mnogo „kocka”, ali se pokazalo nebrojeno puta da se takav rizik u ogromnom broju slučajeva isplati. Doduše, bilo je i izuzetaka. Jedan od takvih se desio dok je Nojer branio za Šalke i kada mu je u meču Lige šampiona Dejan Stanković dao gol sa skoro pola terena. Međutim, takve stvari su izuetno retke, pogotovo kada se pogleda koliko je Nojer zapravo često udaljen od svog gola.

Reprezentativni adut

 

Osim načina na koji je Nojer unapredio fudbal ustanovivši potpuno novu poziciju, nemački fudbaler ima još aduta koji bi mu mogli poslužiti da ipak porazi Mesija i Ronalda i dođe do trofeja. Najznačajniji od tih je uspeh koja je Nemačka postigla letos kada je osvojila Svetsko prventstvo. Za razliku od rivala za nagradu, Nojer je bio uspešan i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

 

U trijumfu „pancera” u Brazilu veliki je i Nojerov udeo. Vrhunske partije golmana pobedničkog tima dovele su do toga da bude uvršten u idealnu postavu turnira i, naravno, da bude proglašen za najboljeg golmana takmičenja. Ipak, Nojeru nije uspelo da ponovi podvig svojeg sunarodnika Olivera Kana koji je pre 12 godina izabran za najboljeg igrača prvenstva. Ove godine, taj trofej je donekle izenađujuće dodeljen Mesiju, iako je mnogima zasmetao takav izbor.

Ostaje da se vidi da li će uspeh na Svetskom prvenstvu i novi rizični, ali isplativi način igre koji je „patentirao” na kraju biti dovoljni za trofej. Ono što je sigurno je da je Nojer prvi golman koji zapravo postaje 11. igrač u polju i samim tim daje veliku prednost svom timu. Takođe, sigurno je i da je Nojerov trijumf sama činjenica da je potpuno promenio shvatanje šta golman može i treba da radi. Da li je time zaslužio i „Zlatnu loptu”, videće se 12. decembra za kada je zakazano svečano proglašenje i dodela Fifinih nagrada.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.