NOLE OBEZBEDIO FINALE! Srbin uspešniji od Japanca, Đoković – Nišikori 6:1, 3:6, 6:0

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je u polufinalu Japanca Kei Nišikorija sa 2:1 (6:1, 3:6, 6:0). Noletu je ova pobeda obezbedila finale završnog Mastersa u Londonu, gde će se sastati sa boljim iz duela Rodžer Federer - Stanislas Vavrinka.

Tok meča:

Đoković je u petak zahvaljujući trijumfu nad Tomašom Berdihom obezbedio prvo mesto na ATP listi na kraju godine, a tokom vikenda nastavlja odbranu titule u „O2 areni”.

Novaku i Nišikoriju će to biti peti međusobni susret, a trenutno je 2:2 u pobedama.

Đoković je slavio sa 6:2, 6:3 u njihovom poslednjem duelu, pre dve nedelje na Mastersu u Parizu, ali je Nišikori prethodno eliminisao srpskog tenisera na US Openu u četiri seta.

U Parizu sam očekivao mnogo teži meč, to je sigurno. Ali, opet, uslovi igranja u dvorani i napolju, u kojima sam izgubio od njega na US Openu, potpuno su drugačiji. Veoma samouvereno igram, isto kao i on. Zbog toga će biti to dobra, vrhunska teniska predstava – naglasio je Đoković.

U drugom polufinalu, od 21 čas, sastaju se Švajcarci Rodžer Federer i Stanislas Vavrinka.

 

Prvi set: Novak Đoković – Kei Nišikori 6:1

Dobro je odservirao Nole i lagano osvojio prvi gem. U narednom gemu, kada je servirao Japanac mogli smo da vidimo mnogo „dubokih” udaraca, a zanimljivo je da je Nišikorija slušao prvi servis, pa je oba poena tako osvojio – 30:30. Do prednosti je došao nezaustavljivom dijagonalom, zatim treći servis viner za izjednačenje – 1:1. Treći gem Nole je otvorio asom, zatim dva servis vinera okončana još jednim asom, Srbin sa 40:0 dolazi do 2:1.

Poznato je da je za Keija najvažnije da dobro odservira na prvi servis, jer u suprotnom drugi mu je stvarao velike probleme, što je Đokoviću i omogućilo da u ovom gemu dođe u priliku da napravi prvi brejk (40:15). Prvu šansu nije iskoristio, jer je Nišikori odlično odservirao, ali posle dugog poena, fenomenalnog forhenda Japanca, Srbin se odbranio, a zatim je Kei napravio grešku – izašao je na mrežu i loptu poslao u aut – 3:1. U nastavku Novak je savršeno potvrdio brejk (40:0) – 4:1. Ništa se nije promenilo u nastavku. Nole nastavlja da „lomi” protivnika i u sledećem gemu dolazi do nove brejk šanse, ali i do velikih – 5:1.

Očekivano! Za samo 23 minuta Đoković stiže do do vođstva u setovima. Koliko je Novak superioran, najbolje oslikava podatak da je izgubio samo tri poena na svoj servis, od kojih dva neiznuđenom greškom – 6:1.

Drugi set: Novak Đoković – Kei Nišikori 3:6

Nastavio je Srbin tamo gde je stao u prvom setu. Nišikori je zaigrao nešto agresivnije i angažovanije, ali Novak se fenomenalno branio i uspevao da pogodi sve što zamislio, pa je i drugi deo igre otvario brejkom – 1:0. Kao da je došlo do određenog opuštanja u Novakovoj igri u drugom gemu drugog seta, što je Japanac iskoristio i uspeo da napravi prvi brejk na meču i prve prilike. Usledio je dobar servis gem Nišikorija koji je prvi put u meču uspeo da povede – 1:2. U nastavku Nole je izjednačio, ali je Japanac uhvatio ritam i počeo da igra na nivou koji nije parirao Noletu, ali mu je stvarao probleme. Nišikori vodi sa 3:2 u drugom setu.

Definitvno je Japanac mnogo bolji u odnosu na prvi set. U šestom gemu, Đoković se pomučio, ali je na kraju uspeo da osvoji i izjednači na 3:3. Nastavio je Nišikori da muči Novaka. Posle osvojenog gema na svoj servis, u narednom je imao šansu i za brejk, koju koristi i osvaja gem, koji ga dovodi na korak od izjednačenja – 5:3. Nišikori bez problema dolazi do izjednačenja u setovima.

Treći set: Novak Đoković – Kei Nišikori 6:0

Sigurno je Novak započeo treći set. Uspeo je da napravi brejk, a potom i da ga odbrani. Na taj način srpski teniser je stigao do velike prednosti od 3:0. Japanac je ponovo počeo da greši prilikom prvog servisa, ponovo mu je pao ritam igre, a Nole je to znao da iskoristi – 4:0. Tri servis vinera u narednom gemu, Nole lagano dolazi do 5:0.