NOLE POBEDNIK ‘maratona’ i drugi finalista AO! Đoković – Vavrinka 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je u polufinalnom meču Australijan opena Švajcarca Stena Vavrinku sa 3:2, po setovima - 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0. Naš as će se za titulu prvog Gren slem turnira u sezoni boristi sa starim znancem – Endi Marejem. Englez je mesto u finalu izborio pobedivši Tomaša Berdiha u četiri seta (6:7, 6:0, 6:3, 7:5).

 

Očekivanu borbu u pet setova smo dobili, ali ne i kvalitetnu igru kojoj su se svi ljubitelji „belog sporta” nadali.
Meč je obeležen velikim oscilacijama – usponima i padovima u igri kod oba tenisera.

NAJAVA I TOK MEČA:

Meč Đokovića i Vavrinke je treći na Rod Lejver Areni, a pre njihovog duela odigrana su dva meča u dublu. Bolji iz drugog polufinalnog okršaja, sastaće se u finalu sa Endi Marejem, koji je juče savladao Tomaša Berdiha sa 6:7, 6:0, 6:3, 7:5.

Srpski i švajcarski teniser su se do sada sastajali 19 puta, a Đoković je upisao čak 16 pobeda u međusobnim duelima.

Poslednji meč njih dvojica su odigrala na Završnom masters turniru u Londonu, a naš as je tada lako stigao do pobede od 2:0 (6:3, 6:0).

Đoković i Vavrinka su se i prošle godine sastali na Australijan openu. Bio je to meč četvrtfinala u kojem je posle velike borbe trijumfovao Švajcarac sa 3:2.

Prvi set: Novak Đoković – Sten Vavrinka 7:6 (7:1)

Uvodni servis priprao je srpskom teniseru. Siguran početak za Novaka Đokovića koji je posle dobrog servisa poveo sa 1:0. Istom merom odgovorio je i Vavrinka. Poprilično dva laka servis gema, ali ne i atraktivnost u igri koja je obilovala greškama – 1:1. Nastavio je servis da sluša Noleta, koji je treći gem dobio sa nulom (40:0) – 2:1. Gledali smo brza tri gema (pet minuta) koja su okončana dobrim servisima. Četvrti gem Sten rešava dobrim dubokim volejem i tako stiže do novog izjednačenja – 2:2.

Nole ne da osnovnu liniju, stiže loptu i šalje duboke udarce – opet dobar servis i još jedan siguran gem za Đokovića – 3:2. Konačno smo gledali uzbudljiv gem i veću borbu. Nole je na servis Vavrinke poveo sa 30:0, ali je Švajcarac uspeo da se vrati. Nekoliko razmenjenih poena i 40:40. Stan je imao prednost i uspeo da okonča gem u svoju koristi odličnim asom – 3:3.

Nešto je slomilo Novaka. Izgleda da ga je poremetila propuštena šansa da napravi brejk, u prethodnom gemu. Nije dobro odservirao, a pravio je i greške. Protivnik je to iskoristio i došao do prvog brejka – 4:3. Ipak, da je to bio samo trenutak odsustva potvrdio je odmah već u narednom gemu. Nole sa nulom vraća brejk – 4:4.

Na servis gem Vavrinke, srpski as je imao dve set lopte, koje nažalost nije uspeo da iskoristi. Švajcarac je ostao u igri, opet, zahvuljujući odličnim servisom. Naredni gem Srbin ponovo rešava nulom za vođstvo od 6:5. Posle 39 minuta igre i izjednačenog rezultata (6:6) gledaćemo taj-brejk. Previše je grešio Vavrinka, a Nole je to iskoristio, ubedljiv je bio u taj-brejku (7:1) i posle 46 minuta poveo sa 1:0.

 

Drugi set: Novak Đoković – Sten Vavrinka 3:6

Nastavilo je da se igra po Novakovim standardima. Sten je previše grešio, a srpski teniser je već na početku drugog seta imao priliku da napravi brejk. Vavrnka je konstantno napadao Novakov forhend, takva taktika ispostavila se uspešnom, a Švajcarac je asom stigao do vođstva u drugom setu – 1:0. U nastavku smo gledali dva relativno brza, ali i indetična gema – oba tenisera su sa nulom rešila servis gem.

Dosta bolje je igrao Vavrinka u odnosu na prvi set. Uhvatio je ritam, napadao, bio agresivan… Ipak, dosta je i Đoković grešio. Švajcarac je uspeo da napravi brejk, potom i da ga odbrani i tako stigne do ogromnog vođstva od 5:2. Nole je servirao za opstanak u ovom setu, uspeo je da smanji – 5:3, ali je Vavrinka servirao za osvajanje drugog seta. Prilično sigurno, bez izgubljenog poena, dobija ovaj gem sa nulom Sten Vavrinka i izjednačuje na 1:1 u setovima.

 

Treći set: Novak Đoković – Sten Vavrinka 6:4

Početni gem trećeg seta, uz dosta muke i problema, posle 12 minuta, srpski teniser uspeva na servis gem da povede sa 1:0.

Počeli smo da gledamo maratonske poene, podigao se nivo igre i zaista, svedoci smo veoma dobrog tenisa. Borio se Švajcarac sa željom da vrati brejk, ali nije uspeo. Nole tačno zna kako da zaustavi protivnika – 3:0. Posle dužeg perioda Vavrinka uspeva da osvoji prvi grem u ovom seti i smanji na 3:1. Vraća se Vavrinka i uzvraća ponovo odličnom igrom. Pravi brejk, i sve kreće od nule – 3:2. Isputio je ogromnu prednost prvi reket sveta.

Došao je Đoković do izjednačenja, a zatim je fantastično izgradio poen i napravio viner forhendom tako što je uhvatio protivnika na krivoj nozi. Vavrinka je sjajno odservirao na set lopti, ali Novak se maksimalno istegao i vratio lopticu u polje, da bi Švajcarac zakucao forhend u mrežu – 6:4, 2:1 za Đokovića.

 

Četvrti set: Novak Đoković – Sten Vavrinka 4:6

Novak je na pravi način počeo četvrti set – iako je Vavrinku služio prvi servis, srpski teniser je u ranoj fazi seta napravio brejk, iskoristio je drugu šansu dobrom odbranom. Međutim, taman kada se činilo da je preuzeo kontrolu, Đoković je odigrao veoma loš gem. Posle početnog servis vinera odservirao je duplu grešku, da bi zatim vezao još tri neiznuđene greške i Vavrinka je smanjio na 2:1.

U sledećem gemu Novak je propustio ogromnu priliku, pošto je imao tri vezane brejk lopte. Na drugoj je Vavrinka odigrao spektakularan volej, ali nijedan od ostalih poena nije dobio snažnim servisom, već pre svega zbog Novakove pasivne igre – 2:2. I jedan i drugi su dosta grešili, ali je Vavrinka prvi ponovo došao do ritma. Srpski as je nastavio sa lošom igrom u ovom setu i sa neiznuđenim greškama. Do kraja je Vavrinka bez većih problema odservirao i izborio je peti set (6:4), a neverovatan je podatak da Đoković u četvrtom setu nije imao nijedan viner. A napravio je čak 14 neiznuđenih grešaka.

Peti set: Novak Đoković – Sten Vavrinka 6:0

Đoković je bio potpuno van ritma, ni servis ga nije služio, a Vavrinka je bekhend paralelom na liniju došao do brejk lopte na startu odlučujućeg seta. Pokušao je istim udarcem i u narednom poenu, ali je poslao lopticu predugo, da bi Novak zatim u gemu punom tenzije sačuvao servis. U narednom Vavrinka je pao, odservirao je dve duple greške, pa je Đoković došao do 15:40. Prvu je spasao dobrim servisom, ali je na drugoj Novak niskim slajsom iznudio grešku protivnika – 2:0. Umor i iscrpljenost bili su vidljivi na licu Vavrinke, Nole je to iskoristi, podigao nivo igre u pravom trenutnku i došao do velikih 5:0 u petom setu. Usledio je još jedan brejk sa ubedljivih 6:0 i mesto u finalu Australijan opena!