“NOSILI SU ŠIPKE, JEDAN JE IMAO NOŽ”: Vaterpolisti Zvezde otkrili detalje stravičnog napada u Splitu

Golman Aleksandro Kralj, jedan od vaterpolista Crvene zvezde koje su huligani napali u Splitu, kaže da je skokom u more samo želeo da "spasi živu glavu", dok je Miloš Maksimović istakao da on i njegovi saigrači nisu imali nameru nikoga da provociraju.

Beta

Trojica vaterpolista Zvezde, Dušan Vasić, Miloš Maksimović i Aleksandro Kralj, napadnuti su u subotu na splitskoj Rivi, a danas su izašli pred medije u Beogradu kako bi izneli svoje viđenje tog incidenta.

Kralj je novinarima pokazao posekotinu od noža na nozi, a potom je opisao napad.

Kako je preneo portal Mondo, on je potvrdio da je konobar iz kafića u kojem su seli da popiju kafu odigrao ključnu ulogu u napadu. Na sebi imao dugačku jaknu i majicu Zvezde i da ga je konobar pitao: “Kakav je to grb?”.

– Odgovorio sam mu da sam vaterpolista Zvezde i da sam došao na utakmicu i da sam seo u kafić da popijem kafu. On mi je, preteći, rekao: ‘Dobro, popij to’. Najpre sam se nasmejao, na šta mi je konobar odbrusio: ‘Nije nikakva šala’. Potom sam predložio drugovima da promenimo kafić – rekao je Kralj, prenosi Mondo.

On je potom ispričao detalje napada. Kazao je da je u celom haosu najteže prošao jer mu je u “rvanju s huliganima” spala jakna, te je na sred Rive ostao u Zvezdinoj trenerci.

– Mislim da su se zato fokusirali na mene. Krenuli su noževima, palicama… Vikali su da će ‘ubiti četnika’, tražili su mi da skinem majicu, a ja to nisam hteo, nisam hteo da skinem obeležje kluba. Počeo sam da trčim, da spasim živu glavu, bilo ih je 7-8. Razmišljao sam da uđem u neki kafić, hotel, bilo šta, ali gde god bih krenuo samo su se pojavljivali i navaljivali na mene – rekao je Kralj.

Policija mu je, kako je naveo, rekla da je pametno postupio kada je skočio u more.

– Samo sam hteo da spasim živu glavu, na prvom mestu mi je bila porodica i dete – rekao je on.

– Kada sam skočio u more počeli su da me gađaju kamenicama i viču ‘ubij četnika’. Molio sam ljude da zovu policiju i pomognu mi, ali su čak i kada su se huligani razbežali, obični prolaznici nastavili da vređaju i prete – kazao je golman Zvezde.

Među napadnutim bio je i Dušan Vasić, koji je igrao u Splitu, bio je član Jadrana.

On je ispričao da su on i saigrači odlučili da posle treninga prošetaju i popiju kafu, kao i da su čim su seli u kafić primetili da ih konobar “čudno gleda”. Rekao je da su, nakon što je konobar Kralju “pretećim tonom” poručio da pokrije grb Zvezde, odlučili da promene lokal.

– Posle 20-ak minuta do nas su dotrčali maskirani momci i počeli da nas udaraju. Kralj je najgore prošao jer je kucao poruku i nije video da prilazi tih šest, sedam, osam momaka. Mislim da je jedan momak držao nož, dok je Maksimovića jurio momak sa štanglom – rekao je Vasić.

Miloš Maksimović je istakao da nisu želeli nikog da provociraju.

– Kad je počeo napad video sam te momke kako su utrčali u baštu kafića. Počeo sam da trčim ka drugoj strani, ali dva-tri momka su bili ispred i krenuli za mnom. Jedan od njih me je gađao palicom i pogodio u nogu. Potom sam ušao u kafić i zamolio ljude da pozovu taksi, ali niko to nije učinio, kao i gospođa iz hotela pored. Imao sam sreću da sam posle desetak minuta sam našao taksi i vratio se u hotel – rekao je on.

Predsednik Sportskog društva Crvena zvezda Nebojša Čović, odgovarajući na komentare da se slične stvari dešavaju i u Srbiji, istakao je da incident u Splitu nikako ne može da se poredi sa slučajem ubistva Brisa Tatona.

– Da ne bi opet bilo zamena teza i pominjanja Tatona, jedno je navijački sukob, a drugo kada su napadnuti sportisti. Ovi momci nisu dali nijedan povod da budu napadnuti, a usledio je organizovan napad šipkama, noževima… Ovde se radi o pokušaju linča i to napominjem da hrvatsko pravosuđe ne bi opet pravilo neke egzibicije – rekao je Čović.

Čović je istakao da je ovo bio organizovan napad, ali i dodao da Zvezda, za sada, neće istupati iz regionalne lige.