NOVA POTVRDA DOMINACIJE: Francuska odbranila titulu prvaka sveta!

Francuska
print screen/you tube.com/Henrique Nassif Handball

Rukometaši Francuske odbranili su titulu prvaka sveta, pobedom nad Norveškom 33:26 u finalu u Parizu. "Trikolori" su šesti put osvojili titulu, a predvodio ih je Nikola Karabatić sa šest golova.

  

Norvežani su dobro parirali domaćinu u prvih pola sata u Bersiju, imali su i tri gola prednosti, ali je Francuska serijom 5:1 pred kraj preokrenula na 18:17 na poluvremenu,

Domaćin je nastavio u istom ritmu u drugom poluvremenu, Francuzi na startu drugog dela stižu do tri gola razlike, a sredinom perioda i do +5 (24:19), čime su definitivno slomili rivala. Najveća prednost je bila 31:23.

Po gol manje od Karabatića postigli su Valentan Porte, Miakel Gigu i Kentin Mae, dok se na drugoj strani istakao Kent Robin Tonesen sa istim učinkom.

Francuzi su rekorderi sa šest titula (prethodne 1995, 2001, 2009, 2011, 2015), ispred Švedske i Rumunije koji imaju po četiri zlatna odličja.

Po tri trofeja imaju Rusija, Nemačka, dva su osvojili Španci, a po jednom su prvaci planete bili Jugoslavije, Čehoslovačka i Hrvatska. Samo jedan tim van Evrope je stizao do medalje.Senzacija prošlog svetskog prvenstva bio je Katar koji je kao domaćin osvojio srebro.

Norveška je u Francuskoj osvojila prvu medalju na nekom SP. Do bronze je u Parizu stigla Slovenija, pobedom nad komšijama Hrvatima.