Novak Đoković je šampion Vimbldona i novi svetski Broj 1! U finalu poražen Rodžer Federer sa 3-2

Najbolj srpski teniser, Novak Đoković, po drugi put u karijeri je osvojio Vimbldon pobedivši Švajcarca Rodžera Federera sa 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4. Ovom pobedom se Novak vratio na prvo mesto ATP liste.

Novak Đoković opet vlada planetom! Osim toga što je drugi put u karijeri osvojio Vimbldon, Nole se vratio na prvo mesto ATP liste.

U prvom setu se dosta borilo, nije viđen brejk u dvanaest gemova, pa je set otišao u taj-brejk. U dramatičnoj završnici Federer je došao do pobede.

Drugi set je doneo jedan brejk, i to na konto srpskog tenisera, pa je uspeo da poravna rezultat u setovima. U trećem delu meča opet je viđena drama bez brejka, a ovoga puta Novak se revanširao Rodžeru.

Čudan je bio taj četvrti set. Đoković je fantastično započeo taj deo meča, prilično lako je poveo sa 5:2 i servirao je za pobedu na turniru. No, Federer je osvojio pet gemova u nizu i tako obezbedio peti set. U njemu je jedan jedini brejk viđen u poslednjem, desetom gemu, i on je Novaku bio dovoljan za konačan trijumf na turniru.

Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru ovo je bio 35. međusobni duel, a Srbin je sada samo na pobedu od popularnog Fedeksa.

Najava i tok meča:

Ove godine su odmerili snage tri puta – popularni Fedeks je pobedio u Dubaiju sa 3:6, 6:3, 6:2, u Indijan Velsu trijumfovao je Novak sa 3:6, 6:3, 7:6(3), dok je u Monte Karlu pobedu odneo Federer 7:5, 6:2.

Švajcarski teniser nalazi se na 4. mestu ATP liste i ima 32. godine. Do sada je čak sedam puta podizao trofej na Vimbldonu i verovatno je najbolji teniser koji je igrao na travi u istoriji.

Interesantna činjenica je da su se Novak i slavni Švajcarac sastajli samo jednom na travi, i to upravo na Vimbldonu 2012. godine, ali Nole tada nije imao sreće pošto je poražen u polufinalu sa 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Ukoliko Novak pobedi danas, preuzeće i prvo mesto na ATP listi.

Prvi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 6:7 (7:9)

Ovogodišnje finale servisom je otvorio srpski teniser. Počeo je Nole agresivno i uz nekoliko dobrih udaraca poveo je sa 1:0. Fantastičan potez videli smo već u drugom gemu. U jednom poenu Federer je sve vreme napadao, da bi iz jednog odbrambenog udarca Nole najpre je lobovao Švajcarca, da bi potom izlaskom na mrežu pobrao aplauze publike. Nažalost, Rodžer je ipak uspeo da izjednači – 1:1. Srbi za sada preciznim udarcima sa osnovne linije ne dozvoljava protivniku da dođe u priliku za brejk – 2:1.

U četvrtom gemu momak iz Bazela je pokazao zašto je jedan od naboljih tenisera u istoriji. Široka lepeza raznih udaraca izvedenih ”federerovski” elegantno bez problema ga je dovela do izjednačenja – 2:2. Ali, još jedan vrlo siguran servis gem pripao je Novaku bez muke – 3:2. Ceo šesti gem Rodžer je rizikovao drugim servisom, ali, isplatilo mu se – 3:3.

Novaka za sada servis dobro služi. Poeni su kratki, a njegovi udarci precizni – 4:3. U osmom gemu videli smo izjednačenje – 40:40, a onda je Švajcarac uradio ono u čemu je najbolji – sa dva odlična servisa nije dozvolio našem teniseru da dođe do prve prilike za brejk – 4:4. Prve poteškoće po Noleta videli smo u narednom gemu. Federer je imao 15:30, ali onda se izvukao Beograđanin odličnim servisima – 5:4.

Auf, kakvu je samo priliku imao Nole na Federerov servis. Poveo je Novak 30:15, usledile su dve duge razmene udaraca u kojima je i Novak imao svoje prilike, ali svaka je, nažalost, pripala popularnom Fedeksu – 5:5. U naredna dva gema i dalje nije bilo prilika da za oduzimanjem servisa, pa je prvi set otišao u taj-brejk – 6:6.

U 13. gemu Đoković je prvi servirao, a Švajcarac je odmah došao do mini-brejka Novakovom greškom. Vratio se u rezultatsku ravnotežu Srbin kada je kada je i on došao do mini-brejka na protivnikov servis, a potom je sa dva lepa poena došao do 5:4. Kakva šteta! Đokoviću je Federer poklonio set loptu, a Novak je na svoj servis nije iskoristio. Još jednom je Nole imao set loptu i opet je propustio. To je Rodžer uspeo da kazni i da osvoji prvi set uz pomoć ukupno tri mini-brejka u odlučujućem gemu – 6:7 (7:9).

Drugi set: Novak Đoković – Rodžer Federer 6:4

Mnogo šansi propušta Nole u ovom meču, a to Federer ume itekako da prigrli u svoju korist. Mogao je Švajcarcu da oduzme servis prvi put na meču, imao je dve prilike za to, ali obe ih je propustio – 0:1. Na svoj servis Srbin je potom bio siguran – 1:1. Pa, konačno se i to desilo! Posle bezbroj prilika Novak je protivniku napokon ”ukrao” servis za vođstvo – 2:1.

Malu dramu videli smo u četvrtom gemu: Đoković je servirao i imao je 40:0, a onda je neverovatno kako je dozvolio Švajcarcu da dođe do 40:40. Usledila je potom velika bitka koju je, srećom, Novak osvojio – 3:1. Kako to obične bude, posle maratonskog gema uvek usledi jedan ekspresan, koji je ovoga puta pripao Federeru za smanjenje zaostatka – 3:2. Brejk koji je napravio u ranoj fazi drugog seta Novak uspešno čuva, najviše zahvaljujući servisu koji ga je dobro služio za vođstvo od 4:2.

U naredna tri gema nije bilo zanimljivosti, pa će Srbin servirati za osvajanje drugog seta – 5:4. Bravo, Nole! Naš teniser nije dozvolio da u najgorem trenutku vrati brejk i izjednačio je u setovima – 6:4.

Treći set: Novak Đoković – Rodžer Federer 7:6 (7:4)

Ponovo je set otvorio teniser iz Švajcarske i to veoma uspešno – 0:1. Istom merom uzvratio Đoković sa sigurnim servis gemom – 1:1. Ponovo sigurnim servisom Švajcarac dolazi do vođstva – 1:2.

Zaista i dalje odlično serviraju obojica finalista, greške gotovo da ne postoje, a za nijansu bolje ide Federeru koji je drugi put zaredom uzeo svoj servis gem bez izgubljenog poena, dok je Nole ispustio jedan prilikom serviranja – 2:3. Opet su dominirali dobri servisi, ovoga puta Đokovićevi za 3:3.

Dvojica tenisera i dalje odlično serviraju, ne dopuštaju protivniku da ih na bilo koji način ugroze, tako da je rezultat poravnat – 5:5. Na Federerov servis neko je iz publike glasno dobacio tokom poena, što je omelo Noleta da izjednači na 30:30. Ali, nije se predavao Srbin, sa dva uzastopna poena usledio je i ”đus”, a potom i brejk lopta za Novaka, prva u ovom setu. Videli smo i drugu, ali se oba puta Švajcarac izvlačio odličnim servisima i zbog toga opet je doveo Srbina u situaciju da servira za ostanak u setu – 5:6.

Nije bilo problema za Đokovića dok je servirao tako da će i o ovom setu odlučivati taj-brejk – 6:6.

Prvi je do mini-brejka došao Novak kada je poveo 3:2. Neverovatno kako je Federer uzvratio mini-brejk. Najpre je sudija za jednu njegovu lopticu uzviknuo da je aut, ali je čelendžom pokazano da je bila linija. Ono što je interesantno, Novak je imao tu lopticu na reketu, ali je odustao od udarca zbog sudijinog uzvika. Naposletku je poen pripao Švajcarcu – 4:3. Odmah je Nole napravio novi mini-brejk, a u nastavku je uspeo da osvoji set 7:6 (7:4).

Četvrti set: Novak Đoković – Rodžer Federer 5:7

Ovaj set je servisom otvorio Đoković i ekspresno je osvojio gem, a takva situacija je bila i u naredna dva gema – 2:1. Iznenada se ukazala velika šansa Novaku: Švajcarac je loše servirao i Srbin je lako došao tri prilike za brejk. Njih nije uspeo da iskoristi, ali zato četvrtu jeste – 3:1.

Neverovatno, odmah je Fedeks uspeo da napravi ribrejk – 3:2. Ma, tako je Novače! Izgleda kao da Srbin može da ”brejkne” protivnika kada to zaželi – 4:2. Imao je Federer 15:30 na servis našeg tenisera, no Đoković je volšebnim potezima razgalio publiku i došao na gem od pobede na Vimbldonu – 5:2.

Federer je potom sjajnim servis gemom uspeo da smanji na 5:3. Neverovatno kakvu je priliku imao i propustio Nole: servirao je za pobedu na turniru i povratak na prvo mesto ATP liste. U toj situaciji momak iz Bazela je uspeo da mu oduzme servis i produži ovaj meč – 5:4.

Deseti gem se igrao kada je Đoković imao prvu meč loptu. Usledila su dva sjajna servisa Švajcarca i rezultat je opet poravnat – 5:5. U kakav je samo ambis upao srpski teniser! To izgleda ni Federeru nije jasno koji mu je opet oduzeo servis i tako osvojio četvrti gem u nizu – 6:5.

Pruženu priliku Švajcarac nije propustio i oberučke je prigrlio šansu da meč ode u peti set – 5:7.

Peti set: Novak Đoković – Rodžer Federer 6:4

Morao je Novak što pre da prekine Rodžerovu seriju od pet gemova, što je uspeo na samom početku petog seta – 1:0. Novim asom Federer je stigao do 30:0, volejom na mreži posle dobrog servisa uvećao prednost, a još jednim asom izjednačio na 1:1. Deveti as odservirao je Novak, naspram čak 28 rivala koji je odličnim forhendom smanjio na 40:30. Ipak, smogao je Đoković snage za novi as i drugo vođstvo u odlučujućem setu – 2:1.

Da se Novak ne kreće kako ume videlo se u prošlom gemu, a glavni razlog je bol u desnom listu, koji je stradao prilikom poslednjeg proklizavanja, pa je zatražio pomoć lekara.

Federer je odličnim servisima i bez izgubljenog poena došao do drugog izjednačenja u petom setu – 2:2. U naredna tri gema nije bilo brejkova – 4:3.

U osmom gemu imao je Nole dve prilike za brejk, ali se Švajcarac izvukao: prvo je mreža bila saveznik Rodžeru, da bi potom izjednačio odličnim servisom. Došao je Novak i do treće prilike, videli smo i tri ”đusa”, ali se gem završio u korist Švajcarca – 4:4.

Odlučujući gemovi meča su pred nama, očekuje se prava drama u Londonu.

Đoković je servirao u devetom gemu, značaj toga nije uticao na njega, tako da poprilino lagano preciznim forhendima došao do vođstva od 5:4. Pritisak je sada breme Švajcarcu koji servira za ostanak u meču.

Gem je otvoren greškom Federera, koji je potom morao i na drugi servis, posle čega ga je Nole naterao da pošalje lopticu u aut za 0:30. Milimetri su delili našeg najboljeg tenisera od tri brejk šanse, ali je čelendž pokazao da je loptica u autu, pa je Federer smanjio na 15:30, i onda izbacio loptu u aut za dve meč lopte. Pogodio je mrežu, za veliku radost Novaka Đokovića koji je drugi put osvojio Vimbldon!