Novak Đoković je u polufinalu US Opena, Srbin u četiri seta bolji od Endija Mareja

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se osmo uzastopno polufinale US Opena posle pobede nad Endijem Marejem sa 7:6, 6:7, 6:2, 6:4.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je posle tri sata i 33 minuta igre Britanca Endija Mareja rezultatom 3:1, po setovima 7:6(1), 6:7(1), 6:2, 6:4 u četvrtfinalu US opena.

Prvi set igrao se čak 73 minuta. Marej je već u prvom gemu napravio brejk, ali je Đoković dobio naredna četiri gema i bio na dobrom putu da osvoji prvi set. Međutim, Škot se vratio u meč i uveo set u taj-brejku. A tamo je dominirao Đoković koji je taj deo meča dobio sa 7:1.

Slično je bilo u drugom setu, Novak je napravio brejk za 3:1, ali se Marej vratio. Ponovo je Đoković to učinio i potom se Škot vraćao u set, da bi u taj-brejku ovog puta osmi nosilac bio bolji i sa 7:1 stigao do izjednačenja.

Usledio je treći set u kom je bilo najmanje rezultatske neizvesnosti. Nole je brejkovima u 4. i 8. gemu došao na set od polufinala.

Četvrti set doneo je novu veliku bitku dvojice tenisera, igralo se gem za gemom. I onda, kada je to bilo najpotrebnije, Đoković je u desetom gemu napravio brejk tako se osmi put uzastopno plasiravši u polufinale US Opena.

Srpski teniser će u polufinalu igrati protiv Japanca Keija Nišikorija koji je ranije savladao Stanislasa Vavrinku.

Najava i tok meča:

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković u meč ulazi kao favorit, do sada nije izgubio set na Flašing medouzu, dok se Marej nada da će sačuvati formu iz teškog duela sa Congom.

Đoković u međusobnim duelima vodi 12-8 i slavio je četiri puta u poslednjih pet mečeva, a sve te pobede je zabeležio na tvrdoj podlozi.

Jedina pobeda Škota u tom periodu viđena je u finalu Vimbldona 2013. godine.

Mari je slavio u jedinom duelu sa Đokovićem u Njujorku, kada je posle pet setova osvojio titulu u finalu US Opena 2012.

Put dvojice tenisera do četvrtfinala:

Novak je na startu takmičenja savladao Argentinca Dijega Švarcmana (6:1, 6:2, 6:4), u 2. kolu je bio bolji od Francuza Pol-Anri Matjea (6:1, 6:3, 6:0), u 3. kolu je pobedio Amerikanca Sema Kverija (6:3, 6:2, 6:2), dok je u osmini finala precrtao Nemca Filipa Kolšrajbera (6:1, 7:5, 6:4).

Marej je u prvoj rundi pobedio Holanđanina Robina Hasea (6:3, 7:6, 1:6, 7:5), a zatim je savladao Nemca Matijasa Bašingera (6:3, 6:3, 6:4), kao i Rusa Andreja Kuznjecova (6:1, 7:5, 4:6, 6:2), dok je u osmini finala bio bolji od Francuza Žo-Vilfreda Conge (7:5, 7:5, 6:4).

 

Prvi set: Novak Đoković – Endi Marej 7:6 (7:1)

Odmah na početku meča Novak je bio suočen sa dve brejk prilike za Mareja. Njih je spasio, ali treću nije uspeo, tako da je Britanac već u uvodnom gemu oduzeo servis protivniku – 0:1. Opet smo videli borbu za svaki poen dvojice tenisera, a naročito impresivan bio je jedan ritern Srbina. Na 40:40 Marej je napravio neuznuđenu grešku, ali se izvukao asom. Međutim, vratio se Nole ribrejkom, oduzeo je servis Škotu posle treće prilike – 1:1. Da će se voditi velika borba videli smo i u trećem gemu kada je Endi opet imao priliku za brejk. Novak se prvo spasio dobrim servisom, da bi potom sa još dva poena poveo – 2:1.

Bravo, Novače! Srpski teniser je došao do još jednog brejka i trećeg uzastopnog gema – 3:1. Neverovatno, ali istinito! I u petom gemu jedan od tenisera je imao priliku za brejk. Srećom, opet se izvukao Đoković i došao do prednosti od 4:1. Ouuu, kakav poen za momka iz Beograda! Marej se izvukao na mrežu, jednu lopticu je poslao pravo na liniju, da bi Nole iz defanzive uspeo da ga lobuje i osvoji taj poen. Do tog petog gema je ipak došao Škot – 4:2.

Strahovitim napadima razorio je protivnika Đoković, forhend dijagonala pokazala se kao moćno oružje. Iako je naš teniser imao 30:0, nije uspeo da tu prednost i materijalizuje pa je Marej došao do drugog brejka u prvom setu za dramu – 4:3. Na prikazanom tenisu do sada trebalo bi čestitati obojici, a aplauze njujorške publike ovoga puta izmamio je Škot odlično sakrivenim drob-šotom kojeg je Novak stigao, ali je Endi rutinski završio poen – 4:4. Ušao je u ritam Endi Marej, ponovo je imao brejk priliku. Neverovatnih 29 razmena udraca pripalo je Novaku, što je na njegovom licu izazvalo veliko oduševljenje. U nastavku je Nole osvojio deveti gem u setu, pa će Marej servirati za ostanak u tom delu meča – 5:4.

Breme pritiska nije ostavilo traga na škotskog tenisera, tako da se njujorška drama nastavlja – 5:5. Karakteristično za ovaj meč jeste da za sada nijedan teniser ne dolazi lako do gemova na svoj servis. Srećom, Novak je bio siguran, pa će Endi drugi put servirati za ostanak u setu – 6:5. Marej je ponovo bio siguran na svoj servis – 6:6.

Taj-brejk: Sa dve greške Marej je Novaku omogućio dva mini-brejka prednosti – 3:0. Do kraja 13. gema Srbin je opet oduzeo dva servisa Endiju za ubedljivu pobedu od 7:1 u taj-brejku. Inače, prvi set je trajao neverovatna 73 minuta.

Drugi set: Novak Đoković – Endi Marej 6:7 (1:7)

Posle uvodnog gema Mareja na njegov servis, usledio je prvi gem na meču kojeg je jedan od tenisera osvojio sa nulom – 1:1. Ma, tako je! Prvi do brejka u drugom setu došao je srpski teniser – 2:1.

Odličnom igrom Đoković je bez problema i potvrdio brejk za prednost od 3:1. Konsolidovao se Škot posle tri vezana gema njegovog protivnika osvojivši prvi put na meču gem bez izgubljenog poena – 3:2. Silovito je nastupio Marej na Noletov servis i brzo došao do 0:40. Drugu brejk loptu Endi je iskoristio i postavio stvari na početak u ovom delu meča – 3:3.

Neverovatno šta je sve Marej uspeo da stigne tokom Novakovih napada u sedmom gemu. Ipak, Srbin je došao do dve prilike za brejk. Bravo, drugi put je Đoković oduzeo servis protivniku u drugom setu – 4:3. Šteta, velika šteta! Drugi put se ribrejkom Škot vratio u ovaj set – 4:4. I pored velike tokom devetog gema u kom je Srbin od 0:30 došao do 30:30, škotski teniser je vezao dva poena i doprineo da Novak servira za ostanak u drugom setu – 4:5.

Nije to zasmetalo Beograđaninu koji je relativno lako prolongirao ovaj set – 5:5. Čini se da je Marej stekao sigurnost u igri i udarcima, a naročito u servisu. To je bilo očigledno kada je ponovo bez većih problema osvojio gem kada je servirao – 5:6. Na rubu gubljenja bio je Nole jer je Marej došao do set lopte u tom 12. gemu, ali se spasio Srbin pravovremenim izlaskom na mrežu. Posle teškog gema ipak ćemo opet gledati taj-brejk – 6:6.

Taj-brejk: Lepu prednost stekao je Marej sa dva mini-brejka na startu – 0:3. Novak je jedan uspeo da vrati – 1:4. Indentičnim rezultatom kao u prvom taj-brejku osvetio se Endi Srbinu – 1:7.

Treći set: Novak Đoković – Endi Marej 6:2

Novak je servisom započeo treći set i osvojio je taj uvodni gem – 1:0. Ono što može da uplaši jeste to što se Škot razigrao: za njega nema izgubljenih poena, a udarci su mu raznovrsni i što je još gore – veoma jaki i precizni. To je doprinelo da Đokoviću uzvrati sa nulom – 1:1. Iako srpski teniser nije u svom prepoznatljivom ritmu, ipak na suvi kvalitet i dalje ne daje protivniku priliku za brejk – 2:1.

Baš onda kada je delovalo da će Đokoviću biti teško da se suprotstavi razigranom Škotu, desilo se suprotno. Srpski teniser je sjajnom igrom uspeo da dođe do brejka3:1. Sa živcima gledaoca igra se Beograđanin. Pri vođstvu od 40:15 na svoj servis prvo je promašio čist zicer na mreži, a onda sa dve greške omogućio Endiju da dođe u priliku da mu oduzme servis. Volšebno se izvukao naš igrač i posle dosta peripetija je poveo sa 4:1. Na svoj naredni servis Marej nije imao problema – 4:2.

Marej je tada dobio veliki aplauz osvojivši neverovatan poen. Sve je stizao, čak i smeč, a onda primorao Đokovića da volej pošalje u aut. Na sreću, to je Britancu bio poslednji poen u gemu. Najbolji igrač sveta je vezao tri i stigao na gem od osvajanja seta – 5:2. Braaavooo! Ponovo je Đoković oduzeo servis Britancu i posle 37 minuta poveo je sa 2:1 u setovima – 6:2.

Četvrti set: Novak Đoković – Endi Marej 6:4

Baš kao što smo navikli, teniseri ne osvajaju lako svoj servis. Imao je Novak 30:30, uspeo je da izjednači Marej, ali je sa dva poena u nizu Srbin ipak poveo – 1:0. Tek se velika borba vodila u narednom gemu: Đoković nije iskoristio šansu da oduzme servis protivniku – 1:1. Konačno smo videli jedan kratak gem: Srbin je bez izgubljenog poena došao do vođstva od 2:1.

Đoković je imao 30:15 na Marejev servis, a potom i 40:40. Uz pomoć dve Novakove neiznuđene greške Endi je uz dosta sreće izjednačio – 2:2. Uplašio je srpski teniser svoje obožavaoce kada je posle vođstvaod 40:40 dopustio protivniku da izjednači. Ipak, nije mu dao šansu da mu oduzme servis i novim gemom je ponovo poveo – 3:2. Britanac je naredni gem lagano osvojio – 3:3.

Đoković bez greške stiže do nove prednosti. Marej je zatražio pomoć lekara, ali neće biti medicinskog tajmauta – 4:3. Teniser sa Ostrva sa nulom je osvojio osmi gem – 4:4. Nije kalkulisao ništa naš teniser, uspstavio je dobar servis kada je to bilo najpotrebnije, tako da će Endi servirati za ostanak u meču – 5:4.

I kraaaj! Novak Đoković plasirao se u svoje osmo uzastopno polufinale na US Openu pobedom u četvrtom setu sa 6:4.