Novak je u polufinalu Šangaja, David nije mogao protiv Golijata! Đoković – Ferer 6:4, 6:2

Najbolji svetski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju pošto je savladao Španca Davida Ferera sa 6:4, 6:2.

Još jednu sjajnu partiju prikazao je prvi reket sveta, što je bilo dovoljno da skor u međusobnim duelima sa Fererom podigne na 13-5.

Novaku je jedan brejk, i to u uvodnom gemu meča, bilo dovoljan da osvoji prvi set sa 6:4. U drugom delu meča Đoković je zaigrao još sigurnije i sa dva oduzeta servisa protivniku lagano se plasirao u polufinale Masters turnira u Šangaju.

Đoković će u polufinalu igrati sa pobednikom duela između Švajcarca Rodžera Federera i Francuza Žilijena Benetoa, koji je na programu kasnije danas. U drugom polufinalu sastaće se Francuz Žil Simon i Španac Felisijano Lopez.

Najava i tok meča:

Srbin i Španac do sada su ukrstili rekete 17 puta, a Novak vodi u pobedama 12-5.

Naš teniser je zabeležio pobede u šest dosadašnjih međusobnih mečeva sa Fererom, a poslednji put ga je savladao u Rimu ove godine sa 7:5, 4:6, 6:3.

U trećoj rundi Novak je bio bolji od Kazahstanca Mihaila Kukuškina sa 6:3, 4:6, 6:4, dok je Ferer porazio Mareja 2:6, 6:1, 6:2.

Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od 4.195.895 dolara.

Prvi set: Novak Đoković – David Ferer 6:4

Španski teniser je prvi servirao na meču i već u uvodonom gemu videli smo veliku borbu. Favorit na ovom susretu, koji dolazi iz Srbije, uspeo je na startu da oduzme servis Fereru – 1:0. Baš kako bi i trebalo, on je brejk i potvrdio – 2:0. Iako je na svoj servis Španac vodio 30:0, Novak je došao do nove brejk lopte. Tako dobro je izgradio poen Đoković i imao je zicer u vidu smeča, ali je loptica otišla u aut. U nastavku gema opet je bilo nekoliko izjednačenja i dosta teniskog nadmudrivanja, ali se David nekako izvukao – 2:1.

Kada Srbin servira nema neizvesnosti, tako da je Novak poveo sa 3:1. Konačno se i Ferer opustio na svoj servis i bez izgubljenog poena je smanji rezultat – 3:2. Revanširao mu se Đoković i ubedljivom igrom je došao na korak od osvajanja prvog seta – 4:2.

U sedmom gemu videli smo dosta lepih poteza poput Novakovog drop šota ili Fererovog skraćenog voleja na mreži. Sjajno izgrađenim poenom i bekhend paralelom Đoković je došao do nove prilike za brejk, ali se opet izvukao Španac – 4:3. Novim sigurnim servisom Nole je došao na korak od osvajanja prvog seta – 5:3. David je osvojio osmi gem, tako da će Nole servirati za set – 5:4.

U dosadašnja četiri Novakova servisa Ferer je osvojio samo jedan poen, a u gemu u kojem naš teniser  servira za prvi set osvojio je dva za 0:30. Viđena je velika borba u nastavku sa nekoliko izjednačenja i fantastičnih poteza, a David je imao i nekoliko prilika za brejk. Posle nestvarnog tenisa u gemu koji je trajao čak 15 minuta Đoković je došao do prvog seta – 6:4.

Drugi set: Novak Đoković – David Ferer 6:2

Identično je počeo ovaj set kao i prvi: servirao je Ferer, a Novak je odmah napravio brejk – 1:0. U narednom gemu problema za Srbina nije bilo, pa je tako potvrdio oduzeti servis – 2:0. Opet je Nole došao do prilike za brejk, ali se asom spasao Ferer. Nastavak trećeg gema doneo je još dva lepa poena Špancu što mu je bilo dovoljno da smanji na 2:1.

Iako je Nole poveo sa 3:1, više od dobijenog gema o njegovoj igri govori i jedan svemirski poen našeg tenisera. Ferer je sjajno igrao, gradio je poen i kada se očekivalo da iz Špančeve ofanzive Novak samo vrati lopticu, on se odlučio da napadne. Naravno, hrabrost mu se isplatila. Eto, to je Novak!

U naredna dva gema nije bilo prilika za brejk, tako da je trenutni rezultat u Šangaju 4:2 za Đokovića. A onda, u sedmom gemu drugog seta Nole je brzinski došao do tri prilike da oduzme servis Fereru. Njih nije iskoristio, ali zato jeste petu, tako da će servirati za pobedu i plasman u polufinale – 5:2.

Nikakvo iznenađenje nije dozvolio Đoković, pa je porazio petog nosioca – 6:2.