Novak nije mogao protiv povrede i raspoloženog Švajcarca, Đoković – Federer 5:7, 2:6

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Mastersa u Monte Karlu pošto ga je savladao Švajcarac Rodžer Federer rezultatom 2:0, po setovima 7:5, 6:2.

Srpski teniser bio je daleko od svog najboljeg izdanja zbog očigledne povrede zgloba desne ruke, pa nije mogao da se na pravi način suprotstavi Švajcarcu.

I pored povrede, Đoković je u prvom setu propustio dve vezane set lopte na servis Švajcarca u desetom gemu i od tog trenutka potpuno je pao i fizički i mentalno.

Bio je ovo 34. međusobni duel Đokovića i Federera i 18. pobeda Švajcarca koji će u finalu igrati protiv sunarodnika Stanislasa Vavrinke. On je u prvom polufinalu savladao Davida Ferera sa 2-0.

Prvi set:

Dobro je započeo meč na svoj servis Novak Đoković i bez tegoba je osvojio prvi gem – 1:0. Uzvratio je Švajcarac, doduše uz dva izjednačenja. Nekoliko lepih poena odigrali su Beograđanin i momak iz Bazela u trećem gemu, ali ga je dobio Novak – 2:1.

Švajcarac je veoma brzo dobio svoj servis gem i tako postavio stvari na početak, rezultat je 2:2. Veoma agresivno je zaigrao Rodžer na Novakov servis i došao je do 15:30. Tada je Srbin uzeo stvari u svoje ruke i lagano priveo gem kraju – 3:2. Federer se u poslednjem poenu petog gema prevario i prekinuo igru jer je mislio da je jedna lopta završila u autu. Ali, uz intervenciju sudije, potvrdilo se da je ona okrznula liniju. Naredni gem Švajcarac je lagano dobio – 3:3.

Lepo je gradio svoje poene Srbin na svoj servis i školskim potezima ponovo je vratio prednost – 4:3. Kao i do sada, Federer je bio veoma siguran kada servira – 4:4. Ono što je u devetom gemu zabrinulo mnoge jeste bolna grimasa Đokovića zbog povreda zgloba desne ruke. On, naime, nosi bandaž od početka meča. To je donelo Švajcarcu i prvu brejk loptu na meču. Srećom, drugi teniser sveta uspeo je da je spase i potom da povede sa 5:4.

Rodžer je servirao za opstanak u prvom setu, a Novak je uspeo da dođe do dve brejk, ujedno i set lopte. Federer je uspeo da spasi obe. Ali, ono što su dvojica tenisera prikazali pri rezultatu 40:40, pokazalo je zašto su među najboljim teniserima u istoriji. Švajcarac je taj poen dobio, a potom i gem za 5:5.

Činilo se da će Srbin lako da dobije još jedan gem na svoj servis kada je poveo sa 40:0, ali onda se poslovično hladnjikavi Švajcarac probudio i osvojio narednih pet poena. Na taj način je i prvi došao do brejka na meču5:6. Potom je i osvojio prvi set nakon 48 minuta – 5:7.

Drugi set:

Ne piše se dobro Srbinu u ovom meču, povreda ga ometa da pruža partije na kakve smo svi navikli. Osvojio je Novak prvi gem drugog seta, ali je Švajcarac potom dvaput bio siguran na svoj servis, a jednom je i ‘brejknuo’ srpskog tenisera – 1:3.

Ne ide, pa ne ide! Lagano je Federer još jednom oduzeo servis Beograđaninu i tako došao do vođstva od 4:1. Naredna dva gema teniseri su osvojili, tako da je Rodžer došao u situaciju da servira za meč.

Posle 75 minuta igre Švajcarac se plasirao u finale, gde ga očekuje duel sa sunarodnikom, Stanislasom Vavrinkom.