Novak nije uspeo! Španac osvojio deveti Rolan Garos u karijeri, Đoković – Nadal 6:3, 5:7, 2:6, 4:6

Rafael Nadal osvojio je ovogodišnji Rolan Garos nakon što je u finalu savladao Novaka Đokovića sa 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Novak Đoković ponovo nije uspeo da osvoji Rolan Garos. Najbolji srpski teniser u finalu je poražen od Rafaela Nadala sa 3:1 (3:6, 7:5, 6:2, 6:4). Ovim porazom srpski teniser nije uspeo ni da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali je smanjio zaostatak na 170 poena.

Bio je ovo njihov 42. međusobni duel, a momak sa Majorke trenutno vodi sa 23-19 u pobedama. U poslednjih deset mečeva, do današnjeg dana, obojica su po pet puta izlazili kao pobednici, s tim što je Đoković dobio poslednja četiri duela.

Đoković je sa suzama u očima dočekao kraj meča, a publika na terenu “Filip Šatrije” ovacijama je ispratila Novaka Đokovića.

Najava i tok meča:

Rafael Nadal izgubio je samo tri seta od Đokovića u njihovih pet do sada odigranih mečeva na Rolan Garosu, a u karijeri je na pariskom Gren slemu poražen samo jednom i to od Robina Soderlinga 2009. godine.

U 2014. godini Srbin je odigrao 27 mečeva i ima skor od 24-3, dok je Nadal nešto uspešniji: 40 puta je izlazio na teren i ima 34 pobeda i šest poraza. Obojica su tri puta ove godine dizali trofeje, a sastajali su se samo u Majamiju i Rimu. Novak je oba puta slavio.

Ovo će biti sedmo Gren slem finale o kojem će odlučivati Đoković i Nadal, a u prethodnih šest obojica su ostvarili po tri pobede.

Prvi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 6:3

Kao po običaju, Nole je izabrao da servira prvi. Odličan start za Srbina – 1:0. Sa četiri brza poena i Nadal je započeo svoj servis i bez problema došao do 1:1. U 7. minutu videli smo i prvi as, napravio ga je momak rođen u Beogradu. U tom trećem gemu videli smo i najavu onoga šta bi moglo da nas očekuje u nastavku susreta – dvojica tenisera su bespoštedno udarali po loptici, a Novak je bio siguran za 2:1.

Velelepan poen umalo da osvoji Novak u 4. gemu – dvoručnim odbrambenim bekhendom daleko od osnovne linije iznenadio je Rafu, ali loptica nažalost nije ušla u teren. Naposletku je Španac posle 16 minuta igre došao do 2:2. Divnim drop-šotom Srbin je započeo peti gem na meču, a uz Rafinu grešku i još dva sjajna poena uspeo je da povede sa 3:2. Sjajan tenis se igra u Bulonjskoj šumi, svetski tenis trenutno nema dva bolja igrača – ne samo na šljaci, nego i uopšte. U 6. gemu smo se nauživali, a Nadal je treći put na meču izjednačio – 3:3.

Usledila je nova bitka titana, Španac je imao 40:40 na Noletov servis. Izvukao se Srbin – 4:3. Konačno je malo drame viđeno i na Rafin servis, Đoković je došao do dve prilike za brejk. Nažalost, Majorčanin je obe spasao. Idemooo! Treća sreća – Nole je došao do brejka i prilike da servira za osvajanje seta, 5:3. Uzvratio je prvi teniser sveta i napravio sebi dve prilike da oduzme servis protivniku. Na volšeban način izvukao se Novak Đoković i sa četiri poena u nizu osvojio je prvi set nakon 44 minuta igre – 6:3.

Drugi set: Novak Đoković – Rafael Nadal 5:7

Dobro je otvorio drugi set Nadal, poveo je prvi put na meču – 0:1. Vrlo brzo osvojenim gemom Đoković mu je uzvratio i izjednačio – 1:1. Konačno se malo rasplamsala borba u 3. gemu. Na 30:30 Novak je dominirao, napadao iz sve snage, ali je Španac nekako uspeo da se izvuče i nanovo pređe u prednost – 1:2.

I dalje je drugi teniser sveta siguran u trenucima kada servira, rezultat je poravnat – 2:2. Ni posle petog gema drugog dela meča nije bilo prilika za brejk, a Rafa osvaja svoj servis – 2:3. Najviše drame do sada na meču videli smo u šestom gemu. Rafael je imao priliku za brejk, a posle jednog poena je čak počeo da slavi mislivši da je konačno oduze servis Beograđaninu. Ispostavilo se da je loptica ipak bila u autu. Nažalost, Nadal drugu šansu nije propustio i prvi put na susretu napravio brejk – 2:4.

Odmah je verenik Jelene Ristić uspeo da uzvrati brejk – 3:4. Novu šansu da oduzme servis protivniku imao je Rafael Nadal. Ali, onda je scenu stupila jaka mentalna snaga srpskog tenisera. Brzinski je osvojio tri poena u nizu i izjednačio na 4:4. Siguran je Španac bio u devetom gemu, doveo je Srbina u situaciju da servira za opstanak u drugom setu – 4:5.

Nije to smetalo Novaku da sigurnim servisima još jednom izjednači – 5:5. Posle dugo vremena Rafa je protivnika dobio u jednom gemu sa nulom – 5:6.

Nažalost, Španac je drugi put u setu, ali i na meču, oduzeo servis srpskom teniseru. Ovoga puta je tim gemom i osvojio drugi set posle jednog časa igre – 5:7.

Treći set: Novak Đoković – Rafael Nadal 2:6

U sjajnoj je seriji prvi reket sveta, nanizao je pet gemova zaredom. Sa nova tri u trećem delu meča vrlo brzo je došao do ubedljivih 0:3. Razbio je Rafin niz Beograđanin konačno, sigurnim servisima smanjio je na 1:3.

Videlo se da Novak može da se vrati u meč, počeo je da igra agresivnije i na servis Španca je konačno malo opustio ruku. Imao je priliku za brejk čak, no Nadal se opet izmigoljio – 1:4. Bio je siguran Srbin i brzo je osvojio naredni gem – 2:4.

Kakav sedmi gem! Sa serviranjem je krenuo Rafa, poveo je 40:15, a onda je Srbin izjednačio – 40:40. Bio je u izglednoj prilici da opet dođe do šanse za brejk, no promašio je iz dobre situacije. Zbog toga je stradao i reket. Ali neka je, Nole je imao priliku za brejk uz čak pet ”đuseva”. Nažalost, i ovaj gem je pripao Nadalu – 2:5. Srbin servira za ostanak u 3. setu.

Oscilacije u Đokovićevoj igri su zaista neverovatne. Vodio je 40:15 na svoj servis, a Rafael je potom neočekivano napravio brejk tako osvojivši i treći set – 2:6.

Četvrti set: Novak Đoković – Rafael Nadal 4:6

Opet je Nadal bio taj koji je set započeo i opet ga nije ispustio – 0:1. Nije dozvolio Đoković u odlučujućem setu po njega da Rafa dođe u priliku da mu oduzme servis – 1:1. Posle 16 minuta igre semafor na „Filip Šatrije” stadionu pokazivao je 1:2.

Imao je Španac 30:30 u 4. gemu, ali je srećom promašio zicer i omogućio srpskom teniseru da izjednači na 2:2. Dominira Rafael kada servira, ovaj put je opet bez problema slavio sa nulom – 2:3. Ne pruža partiju Novak kakva se od njega očekuje. Dozvoljava sebi da greši iz izglednih situacija, a Španac samo čeka šansu da prelomi meč. Naravno, ”ajkula” poput Rafe osetio je nemoć protivnika, napravio je brejk i sebi izgradio prednost od 2:4.

Čekalo se na brejk srpskog tenisera još od drugog seta. I dočekalo se. Đoković je, kada je to bilo najvažnije, napravio ribrejk i produžio sebi nadu – 3:4.  Potvrdio je Srbin oduzimanje protivnikovog servisa i u gemu kada je on servirao ˜– 4:4. Kada je Španac poveo sa 4:5 jasno je bilo da nas čeka najvažniji gem na meču. Novak Đoković servira za ostanak.

Sasvim zasluženo je pobedio Nnadal jer je i treći put osvojio set kada je Đoković bio na servisu.