Novak pobedio ‘čoveka od gume’ za plasman u četvrtfinale Pariza! Đoković – Monfis 6:3, 7:6

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Parizu posle pobede nad Gaelom Monfisom od 6:3, 7:6(2).

Branilac titule u Parizu Đoković do pobede je došao za sat i 33 minuta igre.

Đokoviću je za osvajanje prvog seta bio potreban jedan brejk, koji je napravio u drugom gemu.

U drugom setu je bilo neizvesnije, srpski teniser je u trećem gemu napravio brejk i poveo sa 2:1, ali je Monfis u narednom vratio brejk, nakon čega su obojica bili sigurni na svoje servise, pa je meč odlučen u tajbrejku, koji je Đoković dobio sa 7:2.

Đoković će u četvrtfinalu igrati protiv osmog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja, koji je ranije danas pobedio Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:3, 6:3. Marej je tom pobedom obezbedio plasman na Završni ATP turnir u Londonu.

Prvi teniser sveta Đoković do sada je 22 puta igra sa Marejom i ostvario 14 pobeda, od kojih tri uzastopne.

Najava i tok meča:

Đoković je u drugom kolu savladao Nemca Filipa Kolšrajbera sa 6:3, 6:4, dok je Monfis bio bolji od Amerikanca Džona Iznera sa 6:4, 7:6.

Ovo će biti jedanaesti međusobni duel između Novaka i Gaela, a nestvarno zvuči podatak da je Srbin u svakom od deset prethodnih sureta izlazio kao pobednik. Ove godine sastali su se samo jednom, na Mastersu u Torontu, kada je Đoković do pobede došao sa 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2).

Prvi set: Đoković – Monfis 6:3

Odabrao je Srbin, kao po običaju, da servira prvi na meču i odmah je poveo 1:0. Neverovatno ubedljiv bio je naš teniser već u narednom gemu kada je oduzeo servis protivniku bez izgubljenog poena – 2:0. Kao što smo i navikli, on je brejk potvrdio i vodi sa 3:0.

Ponovo se susreo Monfis susreo sa brejk loptom za Novaka. Na sreću po njega, nije dozvolio Đokoviću da ode do ubedljive prednosti. Na semaforu stoji – 3:1. U tom četvrtom gemu obojica tenisera su odigrala jedan veoma atraktivan poena kojeg je Francuz osvojio. Za sada Novak nema problema za svojim servisom i oni mu donose i četvrti gem u svoju korist – 4:1. Sa druge strane, kada je Monfis na servisu u prilici smo da vidimo mnogo više borbe. Ipak, Francuz je uspeo da smanji na 4:2.

Nijedan gem na svoj servis Đoković nije osvojio sa ”nulom”, ali Monfis uprkos tome nije bio ni blizu da dođe do prilike za brejk pa će sada servirati za ostanak u prvom setu – 5:2. Možda je i velika prednost za našeg igrača to što je publika u Parizu još uvek uspavana. I pored smanjenja rezultata Monfisa na 5:3, neki glasniji huk sa tribina izostaje.

Prvi put je Francuz došao do brejk lopti u devetom gemu, ali je Novak servisom i forhendom uspeo da spasi obe. U nastavku je lagano došao do prvog seta – 6:3.

Drugi set: Đoković – Monfis 7:6 (7:2)

Uvodna dva gema u drugom delu meča teniseri su rešavali bez problema u svoju korist – 1:1. A onda je Đoković brzo došao do dve prilike za brejk i već je prvu uspeo da iskoristi za 2:1.

Posle jednog proklizavanja u četvrtom gemu Monfis je nezgodno pao i činilo se da povreda nije bezazlena. Prišao je i Novak da proveri da li je sve u redu sa protivnikom, a Francuz se na sreću pridigao i nastavio je meč. Štaviše, po prvi put na meču je uspeo da oduzme servis srpskom teniseru i vrati brejk – 2:2.

Dve brejk lopte imao je ponovo Novak, ali se Monfis nekako izvukao asom i forhendom uz liniju. Sa još dva asa došao je do vođstva – 2:3. Seriju francuskog tenisera prekinuo je naš igrač pa je rezultat u drugom setu poravnat – 3:3.

Servisi Monfisa su sve razorniji i precizniji, Novak za njih nije pronašao rešenje – 3:4. Veoma oprezno i koncentrisano prinuđen je Đoković da igra protiv momka rođenog u Parizu, pa je sa dva lagano osvojena servis gema došao do 4:4. Sada će Srbin servirati za ostanak u drugom setu jer je Monfis osvojio još jedan gem sa nulom – 4:5.

Ni di-džej u pariskoj dvorani „Bersi” ne uspeva da probudi publiku, a razlog su svakako lagane note koje pušta sa svoje miksete. Dosta je pokvario Đoković svoj servis, a do sada je napravio čak pet duplih servis greški, uz samo dva asa. Prosto je neverovatno kako je razornim udarcima Monfis na muke stavljao protivnika u desetom gemu. Uprkos tome, Novak je produžio dramu u ovom setu – 5:5.

Gael Monfis je izvanrednom igrom uspeo da obezbedi bar taj-brejk u drugom setu, Francuz sada vodi sa 5:6. Ponovo je Đoković bio siguran kada je servirao za ostanak u set – 6:6, tako da ulazimo u taj-brejk.

Dvostrukom servis greškom Monfis je poklonio Novaku mini-brejk, da bi Nole još jednom oduzeo servis Francuzu za 4:1. Neverovatnom akrobacijom Gael je vratio jedan mini-brejk – 5:2. Nedostatak strpljenja francuskog tenisera doneli su pobedu Srbinu u odlučujućem 13. gemu – 7:2.