Novak poražen od nikad boljeg Švajcarca, Đoković – Federer 6:3, 3:6, 2:6

U finale turnira u Dubaiju plasirao se Švajcarac Rodžer Federer nakon što je u tri seta bio bolji od Đokovića. Protivnik za titulu biće mu Čeh Tomaš Bberdih.

Novak je do polufinala došao nakon što mu je Mihail Južnji predao zbog povrede, dok je Federer savladao Rosola sa 6:2, 6:2.

Đoković i Federer vladaju Dubaijem u poslednjoj dekadi– osvojili su devet od poslednjih 11 titula. Njihovu vladavinu jedino su poremetili Endi Rodik (2008) i Rafael Nadal (2006).

Rodžer ima pet trofeja iz Emirata, ali je Novak slavio četiri puta u poslednjih pet godina i ove sezone želi da se izjednači sa Švajcarcem.

U drugom polufinalu sastaju se Tomaš Berdih i Filip Kolšrajber.

Prvi set, Đoković – Federer 6:3

Spektakularno su dvojica tenisera otvorila meč. Nestvarno šta je stigao Novak. Bio je iza osnovne linije kada je Federer pokušao drob-šotom da osvoji poen. Ostaje pitanje kako je srpski teniser uspeo da stigne tu lopticu, a kasnije i osvoji poen – 2:0. Naredni gem na svoj servis srpski teniser je lagano dobio i poveo sa 3:0. Teniseri su naredna dva gema osvojila, rezultat je 4:1.

Nije bilo brejkova ni u nastavku. Najpre je Federer došao do gema, da bi mu srpski teniser uzvratio i poveo sa 5:2. Osmi teniser sveta je bio prinuđen da servira za opstanak u setu. To breme na njegovim plećima mu nije teško palo, došao je do 5:3. Velika borba viđena je u devetom gemu kada je Nole servirao za set. Dvojica igrača pokazala su zašto su dugo bila na prvom mestu ATP liste. Nekoliko izjednačenja, kao i nekoliko Đokovićevih set-lopti su Srbina ipak dovela do osvajanja prvog seta nakon 35. minuta igre.

Drugi set, Đoković – Federer 3:6

Jak ritam nastavljen je i u ovom delu meča. Teniseri su bili sigurni na svoj servis, tako da je rezultat nakon četiri gema rezultat 2:2. Pa, šta rade ova dvojica! Svemirsku igru su priuštili gledaocima, kako ranije, tako i u ovom gemu. Na kraju ga je osvojio Švajcarac – 2:3.

U narednom gemu došlo je do zaista neočekivane situacije, pošto je u Dubaiju počela da pada kiša, koja je prekinula akciju. Koliko je sve iznenadila kiša govori činjenica da ni suncobrani nisu bili spremni da bi zaštitili igrače, a Federer je glasno prokomentarisao: “Otkud sad ovo”. U nastavku je osmi teniser sveta došao do brejka – 2:4. Potvrdio je brejk Švajcarac, vodi sa 5:2. Servirao je Đoković za opstanak u drugom setu i za sada je odložio kraj – 3:5. Deveti gem, kao i set, osvojio je Rodžer – 3:6.

Treći set, Đoković – Federer 2:6

Fenomenalno igra Federer na početku trećeg seta. Udarci su mu laserski precizni, a uspeo je da napravi i brejk. Posle četiri gema vodi sa 3:1. Najduži gem u meču bio je peti, trajao je osam minuta. Novak je bio u prednosti, viđeno je i nekoliko izjednačenja, ali je Švajcarac uzeo i drugi brejk na meču. U narednom gemu ga je i potvrdio – 1:5.

Jedino što je Novak uspeo da uradi jeste to da je uspeo da spasi prvi servis gem za opstanak – 2:5. U nastavku mu nije bilo spasa, preporođeni Federer je pobedio i došao u priliku da se bori za šesti trofej u karijeri u Dubaiju.