Novak posle drame u četvrtfinalu Šangaja, sjajna igra Kazahstanca! Đoković – Kukuškin 6:3, 4:6, 6:4

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Šangaju pošto je posle velike borbe savladao odličnog Kazahstanca Mihaila Kukuškina sa 6:3, 4:6, 6:4.

U trećem kolu Mastersa u Šangaju videli smo neočekivano jak otpor Kukuškina. Kazahstanac je pružio dobru partiju i u prvom setu kojeg je Novak dobio došavši do brejka u osmom gemu.

Razgoropađeni Mihail je u drugom brzinski došao do 0:3. Novak je uspeo da vrati brejk, ali je Kukuškin drugi put u setu oduzeo servis srpskom teniseru.

Posle više od dva časa igre Đoković je konačno došao do pobede, a u četvrtfinalu će igrati protiv Španca Davida Ferera, koji je bio bolji od Endija Mareja 2:6, 6:1, 6:2.

Najava i tok meča:

Zanimljivo je da se ova dvojica tenisera do sada nijednom nisu sastajali.

Kukuškin je isto godište kao Đoković (1987.), trenutno se nalazi na 85. mestu ATP rang liste, a u karijeri je osvojio samo jednu titulu.

Novak je u prethodnom kolu bio bolji od Dominika Tima sa 6:3, 6:4, dok je Kukuškin savladao Kevina Andersona sa 3:6, 6:3, 6:2.

Prvi set: Novak Đoković – Mihail Kukuškin 6:3

Kao i obično, Đoković je izabrao da servira prvi na ovom meču. Dvojica tenisera u uvodna dva gema bila su izuzetna sigurna na svoj servis i nisu dozvoljavala protivniku da uzmu poen – 1:1. Veću borbu videli smo u trećem gemu kada je Kukuškin imao priliku za brejk, ali je Novak ipak zadržao svoj servis – 2:1.

Za sada nikakav strah ne pokazuje Kazahstanac na meču protiv prvog reketa sveta. Nastavio je sa ”bombama” iz servisa i izjednačio je na 2:2. Da Novaku neće biti lako videli smo i u petom gemu kada je Kukuškin bekhend dijagonalom sjajno osvojio poen iako je Srbin bio na mreži i skratio mu ugao. Ipak, u nastavku je naš teniser osvojio četiri poena zaredom – 3:2. Mihail se ne predaje, na meču još nema brejka – 3:3.

Srpski teniser nije imao problema u sedmom gemu i uz svoju igru i greške protivnika došao je do novog vođstva – 4:3. Ono što Kazahstanca drži u meču jeste odličan prvi servis, a čim odservira drugi – Novak osvaja poen. U osmom gemu naš igrač je došao do prve brejk lopte koju je i iskoristio – 5:3.

Nole takvu priliku nije propustio, a prvi set je osvojio prelepim drop šot udarcem – 6:3.

Drugi set: Novak Đoković – Mihail Kukuškin 4:6

Ovaj period meča servisom je započeo kazahstanski teniser, a prvi gem je osvojio bez izgubljenog poena – 0:1. Noleta ne služi prvi servis kako bi trebalo, tako da je Kukuškin imao priliku za brejk posle Novakovih greški. On je to i iskoristio i došao do 0:2. U narednom gemu je potvrdio oduzimanje servisa – 0:3.

Konačno je Srbin zaigrao kako bi trebalo i bez izgubljenog poena je smanjio na 1:3. Nažalost, Mihail se u potpunosti se razigrao i došao do sada već ubedljivih 1:4. Za razliku od prvog seta, Novak ima problema na svoj servis i za svaki poen morano dobrano da se pomuči jer Kukuškin tuče ”kao lud”. I u šestom gemu videli smo izjednačenje, ali je Nole ipak sačuvao svoj servis – 2:4.

Đoković i dalje ne uspeva da ponovi igru sa početka meča i to je ono što omogućava Kazahstancu da održi prednost u drugom setu – 2:5. Usledila je nova velika borba pri Novakovom servisu i posle dosta mučenja naš teniser je ipak ostao u drugom setu – 3:5.

Kakav tenis smo bili u prilici da vidimo u devetom gemu! Novak je konačno zaigrao u svom renomeu i sjajnim poenima iz odbrane je vratio brejk za 4:5. To je našeg igrača bacilo u trans i tražio je od publike u Šangaju da ga podrži.

Prvi poen na Đokovićev servis u desetom gemu bio je fantastičan, a na kraju ga je ipak uzeo Mihail. Zbog iscrpljenosti Nole je napravio malo dužu pauzu između dva poena posle čeka ga je sudija opomenuo, da bi teniser iz Srbije malo burnije reagovao. U nastavku je Kukuškin imao dve prilike za brejk, a ovu drugu je i iskoristio, tako da će se igrati treći set – 4:6.

Treći set: Novak Đoković – Mihail Kukuškin 6:4

Mihail danas igra kao u transu i to je evidentno. Iako je Novak imao priliku za brejk, Kazahstanac se volšebno izvukao i osvojio uvodni gem – 0:1. Dobru partiju Kukuškin je pružio i na protivnikov servis, ali je srećom Đoković došao do 1:1. Nastavljena je sjajna partija 85. tenisera sveta koji ne da prednost – 1:2.

Novak je potom izjednačio na 2:2, a do brejka je konačno došao u petom gemu i poveo je sa 3:2. Iako je bio u deficitu, Kazahstanac je osvojio neverovatan poen kada je iz Đokovićevog napada neverovatnom odbranom podigao publiku na noge. Srećom, Beograđanin je vezao dva odlična servisa i povećao prednost na 4:2.

Neverovatno je da je srpski teniser propustio čak tri prilike za brejk u sedmom gemu. Sa pet uzastopnih poena Kukuškin je produžio trajanje trećeg seta – 4:3. U naredna dva gema nije bilo oduzetih servisa, tako da će Srbin servirati za plasman u četvrtfinale – 5:4.

Posle velike bitke Novak je ipak došao do pobede u ovom uzbudljivom meču – 6:4.