Novak suvereni vladar Melburna: Đoković pobedio Mareja za istorijsku petu titulu na Australijan openu

Srpski teniser Novak Đoković peti put u karijeri osvojio je Australijan open, a ukupno svoj osmi Gren slem trofej, pošto je u finalu savladao Endija Mareja sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:0.

Na taj način Đoković je ušao u istoriju „belog sporta” pošto je postao prvi teniser koji je Gren slem u Australiji osvojio pet puta.

Novak se sada sa osam Gren slem titula izjednačio sa Kenom Rozvelom, Džimijem Konorsom i Andreom Agasijem. Kakvo društvo stoji pored imena srpskog tenisera!

Najava i tok meča:

Đoković i Marej do sada su međusobno igrali 23 puta, a Srbin vodi sa 15-8 u pobedama. Prošle godine su ukrstili rekete u četiri navrata, a zanimljivo je da je naš teniser slavio u svakom duelu i sa ukupno jednim izgubljenim setom (Majami, US Open, Peking i Masters u Parizu).

Novak je do polufinala došao bez izgubljenog seta, a redom je pobeđivao Aljaža Bedenea, Andreja Kuznjecova, Fernanda Verdaska, Žila Milera i Miloša Raonića, dok je za finale savladao Švajcarca Stena Vavrinku sa 7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.

Marej se u borbu za trofej plasirao preko Jukija Bambrija, Marinka Matoševića, Žoaoa Souse, Grigora Dimitrova, Nika Kirijosa i Tomaša Berdiha.

 

Prvi set: Novak Đoković – Endi Marej 7:6 (7:5)

Srpski teniser izabrao je da servira prvi, a uvodni gem na meču uspeo je da osvoji bez poteškoća – 1:0. Pokazao je Novak kakav jednoručni bekhend poseduje, ispaljivao je prave „bombe” koje su mučile Mareja i na taj način je došao do izjednačenja u drugom gemu. Ipak, izvukao se Endi odličnim servisima – 1:1. Britanac je sjajnom igrom došao do tri prilike za brejk, no Đoković je tada pokazao veliku psihičku stabilnost. Osvojio je pet poena u nizu, od kojih su se dva igrala sa preko 20 razmena udaraca, tako da nije ispustio servis – 2:1.

Uzvratio je Nole istom merom, poveo je sa 0:40 na Endijev servis. Posle sjajnih forhend vinera, Novak je uspeo da napravi brejk i da povede sa 3:1. Od početka meča Đoković igra agresivno, on je taj koji diktira tempo i za sada mu taj pristup igri donosi prednost – 4:1. Posle tri uzastopno osvojena gema Srbina, ”oglasio” se i Marej – 4:2.

Britanac je ponovo imao brejk lopte. Na 15:40 Novak je uspeo dva puta da spasi svoj servis, ali je u nastavku gema Marej ipak iskoristio šestu priliku za brejk koja mu se na ovom meču ukazala4:3. Usledio je dugačak gem na servis Noletovog protivnika. Srbin je uspeo da iskoristi nešto nesigurniju igru Mareja da ponovo napravi brejk i da dođe u priliku da servira za prvi set – 5:3.

Ogromnu priliku propustio je Đoković dozvolivši Mareju po drugi put na meču da na brejk odgovori brejkom – 5:4. Trebalo bi napomenuti da je posle tog devetog gema Novak zatražio medicinski tajm-aut zbog poderotine na palcu desne šake koja mu evidentno zadaje probleme.

Blagi pad u Novakovoj igri britanski teniser je iskoristio na najbolji mogući način: bez izgubljenog poena je osvojio naredni gem, a u tome mu je pomogao i Srbin sa dve poslate loptice u mrežu – 5:5. Dvojica tenisera nisu ispustila servise, tako da se ušlo u 13. gem – 6:6.

Taj-brejk: Duplom servis greškom Đoković je prepustio Mareju mini-brejk, ali je potom i uspeo da ga povrati. Ipak, ponovo se agresivnijom igrom istakao Britanac, što je i potvrdio sa dva sigurna servisa za 2:4. Neverovatno, ali i Marej je napravio dvostruku servis grešku, tako da su stvari ponovo na ”nuli” – 3:4. Zaista odličan tenis nam pružaju ova dva teniska majstora, ali prvi set je, posle još jednog mini-brejka, ipak pripao momku rođenom u Beogradu – 7:5 u odlučujućem gemu. Inače, uvodni set je trajao 72 minuta.

Drugi set: Novak Đoković – Endi Marej 6:7 (4:7)

Neshvatljiv pad u Novakovoj igri Marej je iskoristio da, posle svog osvojenog servis gema, napravi brejk – 0:2. Usledio je fantastičan odgovor srpskog tenisera koji je razornim forhendima vratio brejk i onemogućio protivnika da dođe do veće prednosti – 1:2.

Opet je Britanac nešto bolje zaigrao na Đokovićev servis, imao je 0:30, no posle dve greške i dva sjajna Đokovićeva poena rezultat je izjednačen u drugom setu finala – 2:2. Na „Rod Lejver” areni gledaoci neretko uživaju u dugim razmenama udaraca ovih momaka. Srećom po nas, takvi poeni uglovnom se pišu Noletu. A u narednom, petom gemu, otac malog Stefana je sa ”nulom” oduzeo servis Mareju – 3:2.

Usledili su novi Đokovićevi brzinski poeni na koje Britanac prosto nije imao rešenja, a Novak je došao do četvrtog gema u nizu – 4:2. Konsolidovao se malo Marej, popravio je servise, što i nije loše jer je Nole dobio malo prilike za predah – 4:3.

Usledila je potom nesvakidašnja situacija na Rod Lejveru. Dvojica momaka su uletela na teren zbog čega je meč na kratko bio i prekinut, ali ih je obezbeđenje ubrzo uhvatilo.

Izgleda da je neočekivani prekid više prijao Endiju Mareju koji je uspeo da vrati brejk sjajnom igrom sa osnovne linije – 4:4. Britanski teniser je sa nekoliko vrlo uspešnih čipenčardž poena lako došao do 40:0, a onda uz stisnutu pesnicu završio gem, te poveo sa 5:4.

Poigrao se Nole u desetom gemu sa živcima svojih navijača. Imao je 40:15 na svoj servis, ali je onda dozvolio Mareju da veže tri poena i dođe do set lopte. Usledili su sjajni Novakovi servisi koji su ipak prolongirali bitku u ovom setu za još barem dva gema – 5:5.

Prštali su Novakovi forhend vineri u tom 11. gemu, a u dva navrata su mu doneli i prilike za brejk. Iako je momentum bio na strani Đokovića, Marej se ipak volšebno izvukao tako da će Srbin servirati za ostanak u drugom setu – 5:6. Sa ”nulom” je odgovorio prvi reket sveta, tako je i ovaj set otišao u 13. gem – 6:6.

Taj-brejk: Veliku je prednost stekao Marej napravivši mini-brejk – 2:4. Do kraja je Britanac zadržao prednost i osvojio drugi set koji je po trajanju nadmašio čak i prethodni (80 minuta).

Treći set: Novak Đoković – Endi Marej 6:3

Na početku trećeg seta Đoković je delovao potpuno istrošeno, loše se kretao i nameštao na udarce, pa je nekoliko loptica završilo u mreži i Marej je već u prvom gemu napravio brejk – 0:1. Bez izgubljenog poena, uz četiri asa Britanac je udvostručio svoju prednost u trećem setu0:2. Osvojio je potom Nole gem bez izgubljenog poena, mada je delovalo kao da malo hramlje kada je odlazio do stolice – 1:2.

Pokazao je srpski teniser svom protivniku od čega je satkan! Baš kada je delovalo da je nokdaunu, Nole se uzdigao poput Feniksa i uz malo sreće uspeo da vrati brejk – 2:2.

U naredna tri gema teniseri su ljubomorno čuvali svoj servis, pa tako prilika za brejk nije bilo – 4:3. A onda, ni od kuda i bez najave, Novak je uspeo da se napuni energijom. Do ludila je dovodio Mareja odličnim udarcima i naposletku je i uspeo da napravi brejk koji ga je doveo u priliku da servira za set – 5:3. Đoković tu priliku nije ispustio – 6:3.

Četvrti set: Novak Đoković – Endi Marej 6:0

Početak seta kakav se samo poželeti može! Već na startu je Novak iskoristio momentum koji je bio na njegovoj strani još od finiša prethodnog seta, a brejk je bio neminovan – 1:0. U narednom gemu videli smo jedan poen koji je pripao britanskom teniseru, ali su obojica zaslužili aplauze publike. Bilo kako bilo, Novak je, što je najbitnije, potvrdio brejk – 2:0.

U ovim trenucima najpoznatiji Srbin na svetu deluje nezaustavljivo, a sjajni riterni doneli su mu nove dve prilike za brejk. Onu drugu je i iskoristio za veliku prednost u četvrtom setu – 3:0. Može Marej da pokušava šta poželi, ali mu trenutno ništa ne pomaže u nameri da parira Novaku – 4:0.

Furija po imenu Novak Đoković nije posustala do kraja finala, pa je uz novi brejk došao do fantastične pete titule na Australijan openu!

Srbijo, slavi svog junaka!