Novakov čas tenisa na ‘Rod Lejver’ areni za plasman u drugo kolo! Đoković – Bedene 6:3, 6:2, 6:4

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je Slovenca Aljaža Bedenea sa 6:3, 6:2, 6:4 u prvom kolu Australijan opena.

Slovenčki teniser pružio je dostojan otpor prvom reketu sveta. U uvodnom setu Bedenea je služio servis sve do osmog gema kada je Novak napravio brejk, što mu je bilo dovoljno da povede.

Đoković je u drugom setu znatno popravio svoj prvi servis, manje je grešio i uspostavio je igru koja njemu više odgovara. Aljaž nije imao rešenja za napade srpskog tenisera.

Hrabri Slovenac je dozvolio Đokoviću da u prvom gemu trećeg seta napravi brejk, a najbolji teniser sveta do kraja nije ispuštao prednost.

Srbin je imao 30 vinera, a napravio je i 29 neiznuđenih grešaka. Sa druge strane, Bedene je imao 22 direktno osvojena poena uz 36 grešaka.

Đoković će u drugom kolu igrati sa pobednikom duela Kuznjecov – Ramos.

Najava i tok meča:

Aljaž Bedene ima 25 godina, a nalazi se na 116. mestu ATP liste. U karijeri je odigrao tek 59 mečeva u profi konkurenciji (24/35) i nikada nije došao do nekog trofeja. Slovenac je nedavno u Čenaju stigao do finala, iako je bio kvalifikant. U Melburnu je igrao i prethodne dve godine, ali je u oba navrata već posle prvog kola pakovao kofere.

Prvi set: Novak Đoković – Aljaž Bedene 6:3

Kao po običaju, Bovak je odlučio da prvi servira. Uvodni gem nije bi nimalo lak za prvog tenisera sveta. Tek posle izjednačenja Srbin je poveo – 1:0. Dosta lakše je 25-godišnji Slovenac osvojio servis gem odserviravši i jedan as – 1:1. U trećem gemu Nole je započeo da nalazi svoju prepoznatljivu igru i bez problema je poveo sa 2:1.

Fantastičnom serijom od tri asa Aljaž je nastavio sa sjajnim servisima na početku meča, a četvrti gem je dobio sa nulom – 2:2. Najlepši poen za sada na meču izveo je Beograđanin. Odličnom anticipacijom je iz faze odbrane lob-udarcem izmamio aplauze sa tribina „Rod Lejver” arene. Uprkos tome, neočekivano dobar otpor pruža Slovenac, a hrabra igra mu je donela i priliku za brejk. Nole je uspeo da je spasi, a za sada gledamo odličan meč – 3:2.

Iako Đoković slovi za najboljeg riternera sveta, servisi su ti koji čuvaju Slovenca u prvom setu i Novak za njih nema rešenja – 3:3. Nervoza srpskog tenisera se nastavila, a u prilog tome govori činjenica da je napravio čak 11 neiznuđenih grešaka. Aljaž je imao 0:30 u sedmom gemu, ali je Srbin vezao četiri poena i ponovo poveo – 4:3. Bedene je nastavio sa odličnom i strpljivom igrom i potpuno je nejasno kako je Slovenac tek 116. na ATP listi. Baš u tim trenucima Đoković je pokazao zašto je tu gde jeste. Vezao je nekoliko poena i uzeo brejk kada je to napotrebnije – 5:3.

Srpski teniser je posle 36 minuta ipak došao do prvog seta – 6:3.

Drugi set: Novak Đoković – Aljaž Bedene 6:2

Odmah na startu drugog seta Novak je došao do dve prilike za brejk, pre svega zbog lošeg prvog servisa Slovenca. Drugu je uspeo da iskoristi – 1:0. Nole je oduzeti servis potvrdio sa ‘nulom’ – 2:0. Seriju srpskog tenisera od pet gemova u nizu Aljaž je uspeo da prekine i da smanji na 2:1.

Ono što ”upada u oči” jeste Novakova igra na mreži. Srbin je i taj deo igre doveo skoro do perfekcije. Naredna dva gema na svoj servis dvojica tenisera osvojila su bez problema – 3:2. U odnosu na prvi set, Nole je znatno popravio prvi servis i znatno lakše dolazi do gemova – 4:2.

U sedmom gemu poveo je Novak 0:30, ali je posle sjajnog napada Slovenca odlučio na mu uputi čak i aplauz. Uprkos tome, došao je do dve brejk lopte, a drugu je i iskoristio za 5:2. Na svoj servis potvrdio je brejk i posle 27 minuta svojio i drugi set – 6:2.

Treći set: Novak Đoković – Aljaž Bedene 6:4

Uvodni gem je ujedno bio i najduži na čitavom meču. Teniseri su se smenjivali u vođstvu, ali je Bedene ipak uspeo da sačuva svoj servis i da po prvi put prednost bude na njegovoj strani – 0:1. Đoković je sa ‘nulom’ dobio još jedan servis gem, ali ni Slovenac nije dozvolio protivniku da dođe do prilike za brejk – 1:2.

Gemovi na Noletov servis sada traju maksimalno dva minuta, a ako Slovenac i uspe da ne pogreši iz riterna, Đoković sa lakoćom poentira – 2:2. Novak je pristupio svojoj prepoznatljivoj agresivnoj igri, on vuče sve konce na meču, a vinerom iz forhenda došao je do brejka i u trećem setu – 3:2. Srbin je s dve duple servis greške dao Slovencu priliku za brejk prvi put posle prvog seta, ali je potom vezao tri odlična servisa i poveo 4:2.

Opet je Đoković imao priliku da napravi brejk, ali je Alaž nekako uspeo da se izvuče – 4:3. Briljantnom igrom što iz faze odbrane, što napadačkim pristupom, srpski teniser je poveo sa 5:3 pa će Bedene servirati za ostanak u meču.

Aljaž je smanjio na 5:4, ali Đoković nije dozvolio bilo kakva iznenađenja i plasirao se u drugo kolo Australijan opena.

 

Sve zanimljivosti sa ovogodišnjeg Australijan opena možete da saznate u našem specijalnom blogu posvećenom prvom Gren slemu sezone.