Novakov uspešan start bitke za Rim: Đoković posle tri seta savladao odličnog Almagra

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je startovao na Mastersu u Rimu pošto je u drugom kolu savladao Španca Nikolasa Almagra sa 6:1, 6:7, 6:3.

 

Đokoviću i Almagru ovo je bio četvrti međusobni susret, a Srbin je zadržao stoprocentatn učinak.

Uživao je srpski teniser u prvom setu, odlično ga je služio servis, a drop šotovima je do ludila dovodio Španca. Uz to, napravio je dva brejka, u četvrtom i šestom gemu, što mu je bilo dovoljno da posle 29 minuta stekne prednost.

U drugom setu videli smo mnogo neizvesniji duel čemu je umnogome doprineo Španac koji je podigao nivo igre. Teniseri nisu oduzimali servise jedan drugome, pa je o pobedniku odlučivao taj-brejk. Premda je naš igrač imao 5:2, Almagro je vezao pet poena i meč odveo u odlučujući set.

Kada je u pitanju treći set, ključni brejk Đoković je u tom periodu napravio u osmom gemu, a zatim je uspešno odservirao za prolaz u treće kolo.

Naredni Noletov rival na putu ka odbrani titule biće bolji iz duela između 14. nosioca, Roberta Bautiste Aguta (Španija) i Tomaza Belučija, kvalifikanta iz Brazila.

Mečevi osmine finala na programu su u četvrtak. 

Najava i tok meča:

Njih dvojica se nisu sastajala već tri godine, a u poslednjem duelu, na Indijan Velsu 2012. Novak je slavio sa 6:3, 6:4.

Novak ima start sezone iz snova, pošto je do sada osvojio četiri titule – na Australijan Openu, u Indijan Velsu, Majamiju i Monte Karlu.

Najbolji teniser sveta je pauzirao od trijumfa u Kneževini, propustio je prošlonedeljni Masters u Madridu, a u Rimu će imati poslednju proveru pred početak Rolan Garosa.

 

Prvi set: Novak Đoković – Nikolas Almagro 6:1

Srpski teniser bio je prvi na servisu, a uvodni gem je započeo savršeno i bez izgubljenog poena – 1:0. Desnoruki igrač iz Španije je takođe odlično odservirao i brzim poenima došao do izjednačenja – 1:1. Novaka za sada odlično služi bekhend, prvi servisi su mu jaki i precizni, a rezultat je 2:1.

U četvrtom gemu Nole je još jednom pokazao da je veliki sportsmen. Iako je jedna Almagrova lopta bila dobra, sudija je uzviknuo aut, ali je Novak ipak sugerisao da linijski arbitar nije u pravu. U nastavku se videlo da se poštenje isplati: Španac nije mogao da isprati duge razmene udaraca sa najboljim na svetu, pa je tako Đoković prvu priliku za brejk iskoristio – 3:1.

Nole je u narednom gemu propustio čist zicer u vidu promašenog smeča na mreži, ali ni to ga nije omelo da potvrdi brejk – 4:1. Nema Almagro rešenja za varijacije u udarcima našeg igrača. Sa dva spektakularna drop-šota Novak je i drugi put u prvom setu oduzeo servis protivniku – 5:1.

Posle 29 minuta igre Nole je došao do prvog seta sa ubedljivih 6:1

Drugi set: Novak Đoković – Nikolas Almagro 6:7 (5:7)

Debitantsko vođstvo Španac je imao posle uvodnog servisa u ovom delu meča – 0:1. Usledili su novi specijaliteti iz Novakove teniske kuhinje, a naročito je lep bio pasing šot udarac kada je naš teniser bio skoro pet metara iza osnovne linije, ali je svejedno uspeo da osvoji poen – 1:1. Evidentno je da u ovom setu Alamgro manje greši, ima više vinera, a to mu je donelo novu prednost – 1:2.

Lepo je videti da Novak nema problema na svoj servis od početka meča, pa tako njegov protivnik nije bio ni blizu eventualnog brejka – 2:2. Almagro je osvojio još jedan gem u ovom setu i kao da je na taj način poručio Beograđaninu da se neće predavati – 2:3.

 

To se naročito videlu u šestom gemu kada je na servis Đokovića po prvi put na meču bilo dosta drame, a Novak se suočio i sa oduzimanjem servisa. Ipak, Srbin je vezao tri poena i došao do 3:3. Almagro je počeo da se služi i sa fantastičnim forhendima, sa više sigurnosti nastupa na „Foro Italiku” i takav pristup mu je doneo prednost – 3:4. Dobrim servisom Nole je izjednačio na 4:4.

Pritisak i važnost gema nisu poremetili igru Almagra, koji je servis vinerima najavio dramu u završnici drugog seta – 4:5. Dvojica tenisera su i u naredna tri gema odlično servirali, pa će tako o pobedniku drugog seta odlučivati taj-brejk – 6:6.

Baš kao i u prethodnom delu seta, i ovde smo videli veliku borbu Đokovića i Almagra. Imao je Novak 5:2, ali je onda pravo niotkuda Španac vezao pet poena uz dva mini-brejka, pa će publika u Rimu gledati i treći set.

 

Treći set: Novak Đoković – Nikolas Almagro 6:3

Posle šokantnog gubitna prethodnog seta i neočekivanog produžetka meča, Novak je smogao snage da se psihološki vrati i osvoji uvodni gem – 1:0. Međutim, Almagro kao da nema nameru da se zaustavi, a Španac za razliku od Đokovića deluje sigurno – 1:1. U trećem gemu videli smo deseti Noletov as, a siguran servis mu je i doneo novu prednost – 2:1

Pri jednom pokušaju da uzvrati na dijagonalu Almagro proklizao i povredio koleno na samom kraju terena, pa mu je i Novak prijateljski prišao kako bi video da li je sve u redu. To se dogodilo sredinom petog gema, koji je zatim Novak priveo kraju uspešno za 3:2.

Brejkova nije bilo sve do devetog gema, a onda je Nole svoju igru ubacio u petu brzinu i došao do 5:3 i tako je došao u priliku da servira za pobedu.

Tada je odlučujući poen došao pošto je lopta zakačila mrežu i pogodila samu liniju, zbog čega je Novak uputio izvinjenje protivniku, a onda je drugu meč loptu materijalizovao za kraj borbe duge dva sata i četiri minuta.