Novi detalji svetskog skandala: Da li Valijeva ostaje na Zimskim olimpijskim igrama?

Ruska klizačica Kamila Valijeva moći će da nastavi sa takmičenjem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je takvu odluku doneo Sud za sportsku arbitražu (CAS). Valijeva, koja je već osvojila jednu zlatnu medalju u kineskoj prestonici, čekala je odluku suda jer je pala na doping testu pre više od mesec dana.

Foto: printscreen/youtube.com/Eurosport

Ona je neposredno nakon što je sa Rusijom osvojila ekipno takmičenje u umetničkom klizanju suspendovana zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine.

U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gde je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu. Oba testa bila su negativna.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS).

-Specijalna komisija CAS je donela odluku u arbitražnom procesu protiv ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve. Zahtev MOK, VADA i ISU je odbijen- navedeno je u saopštenju, prenosi “Rts”.

Odluka je stigla samo dan pre nastupa 15-godišnjakinje u pojedinačnoj konkurenciji, gde je najveća favoritkinja za zlato i u kratkom programu.

CAS je u obrazloženju istakao da Kamila ima status “zaštićene osobe” prema kodeksu VADA zbog svojih godina.

Takođe, navedeno je da Valijeva nije bila pozitivna na testu u Pekingu i da bi joj suspenzija na Igrama nanela “nepopravljivu štetu u ovim okolnostima”.

Osvrćući se na činjenicu da rezultat istrage o pozitivnom testu 25. decembra nije prijavljen do 8. februara – nakon što se takmičila i osvojila zlato u ekipnom takmičenju u Pekingu – CAS je saopštio da postoje “ozbiljni problemi” u vezi sa “neblagovremenim saopštavanjem rezultata”, što je omelo takmičarku da uspostavi pravnu odbranu.

Saslušanje je održano u hotelu u kineskoj prestonici, komisiju Suda za sportsku arbitražu činila su tri člana, dok je i sama sportistkinja saslušana putem video-linka.

Trimetazidin je supstanca koja se koristi u lečenju angine pektoris, a koja je na listi zabranjenih zbog toga što jača rad srca i time podiže fizičku efikasnost.

U pokušaju da potvrde suspenziju mladoj Ruskinji, predstavnici VADA, MOK-a i ISU izneli su svoj slučaj nezavisnoj komisiji.

Međunarodni olimpijski komitet je prethodno saopštio da će prihvatiti svaku odluku suda, dok je CAS podvukao da mu nije zatraženo da ispita pravne posledice u vezi sa rezultatima timskog takmičenja koje je već održano i da će “takva pitanja biti ispitana u drugim postupcima”.

To znači da ruski tim i Valijeva još neće dobiti zlatnu medalju koju su osvojili ispred Sjedinjenih Američkih Država i Japana, kao i da bi ona mogla da bude ugrožena ukoliko se pokrene novi postupak.

Ruski olimpijski komitet, kao i tim mlade klizačice, a posebno trenerka Eteri Tutberidze, konstantno su isticali da nemaju sumnju u Kamilinu nevinost.

Redovno su postavljali pitanja zašto je trebalo toliko vremena da se objavi pozitivan rezultat testa, sumnjajući da je u pitanju kašnjenje zbog kovida kako je navedeno u švedskoj laboratoriji iz koje je stigao nalaz.

Valijeva će u kratkom programu nastupati prva od ruskih takmičarki, pošto je Aleksandra Trusova dobila redni broj 28, dok će Ana Ščerbakova klizati odmah posle nje, kao dvadeset i deveta.