Obmotava se klupko: Klubovi nisu znali za sukob ABA i FIBA

Sukob na relaciji FIBA – ABA koji potresa regionalnu košarku mogao je biti sprečen da su igrači sve vreme bili upoznati sa pravim stanjem stvari.

Sve je počelo u decembru kada je krenula prepiska između FIBA i ABA d.o.o, sa kojom niko od klubova nije bio upoznat, piše B92.

 

Iako se spekulisalo da su potpisi klubova bili izvor problema, ispostavilo se da čelnici FIBA i ABA nikoga nisu obavestili o prepisci koja je pokrenula sukob, a kasnije i prerasla u ultimatum nacionalnim savezima u regionu.

FIBA je prvo pismo na adresu ABA poslala još 3. decembra 2014. godine postavivši tri pitanja:
1. Kakav je tačno pravni status i odnos između ABA – Sidro d.o.o, Jadranskog košarkaškog udruženja i ABA lige?

2. Da li su osnivačka akta ABA – Sidro d.o.o. ikada izmenjena i dopunjena, a ako jesu, da bude dostavljen primerak datih izmena i dopuna, kao i važeće verzije, uz prevod istih na engleski jezik.

3. Da li ABA ligu formalno priznaju svi nacionalni savezi čiji timovi učestvuju u takmičenju? Ukoliko je to slučaj da budu dostavljeni primerci odgovarajućih izjava svih nacionalnih saveza, uz prevod istih na engleski jezik.

Nakon prvog pisma usledila je višemesečna prepiska između FIBA i ABA d.o.o. koja je završena odlukom Evropskog ogranka Svetske košarkaške federacije da iz svog registra izbriše regionalno takmičenje sa sedištem u Ljubljani.

FIBA je nakon niza neuspešnih pokušaja da dođe do odgovora na ključna pitanja u vezi sa odnosima fizičkih lica i lige i preduzeća ABA Sidro d.o.o. saopštila konačnu odluku 9. marta ove godine. Zvanični dopis je osim predsedniku Radovanu Lorbeku, otišao na adresu Patrika Baumana, generalnog sekretara FIBA, kao i nacionalnih saveza Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Dodatne komplikacije nastale su zbog činjenice da klubovi ni 13. aprila na sastanku u Beogradu, pa ni 19. maja ove godine u Ljubljani, nisu znali niti su obavešteni za postojanje ovih pisama. Klubovi ili „akcionari” Jadranske lige, zbog toga što nisu znali za postojanje ovih pisama, pretrpeli su ogromnu štetu.

Potpisi klubova na radnom sastanku u Ljubljani, tako su bili „mrtvo slovo na papiru” ali su dali materijal i povod FIBA da krene u konkretnu akciju, koja je završena ultimatumom.

Klubovi koji su potpisali radni dokument iz Ljubljane sada će morati da ga „povuku” dopisima kako bi sačuvali svoje nacionalne timove. Međutim, dopise neće slati na adresu matičnih nacionalnih saveza (koji takođe sada podležu sankcijama), nego na adresu FIBA, piše B92.

Kompletnu prepisku između FIBA i ABA d.o.o. možete pogledati OVDE.