OČEKUJE NAS PRAVI SPEKTAKL: Delfini će se boriti za zlato sa Crnom Gorom

Vaterpolo
Beta

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u Beogradskoj areni pobedila Mađarsku sa 8:5 (2:2, 2:1, 1:1, 3:1).

 

Crna Gora je ovom pobedom obezbedila i plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Selekciju Crne Gore do pobede su predovdili Aleksandar Ivović i Nikola Janović sa po dva gola, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Draško Braguljan, Darko Braguljan, Mlađan Janović i Nikola Vukčević.

U reprezentaciji Mađarske istakli su se Peter Manhrec i Deneš Varga.

Utakmica je odigrana u sjajnoj atmosferi pred oko 6.000 gledalaca u Beogradskoj areni. Publika je imala priliku da gleda veoma neizvestan meč sa mnogo atraktivnih poteza.

Prva deonica donela je izjednačenu borbu u bazenu i nekoliko vrhunskih odbrana golmana obe selekcije. Mađarska je povela u posle skoro pet minuta igre, ali je Crna Gora veoma brzo preko Nikole Janovića stigla do izjednačenja.

Ipak, Mađarska je već u narednom napadu iznudila peterac, a siguran izvođač bio je Deneš Varga. Crna Gora je u poslednjem minutu prve četvrtine ponovo izjednačila, a ovaj put strelac je bio Mlađan Janović.

Reprezentacije Mađarske i Crne Gore su i na početku druge četvrtine igrale veoma dobro u odbranama, pa je prvi gol viđen tek na isteku četvrtog minuta. Kapiten Crne Gore Nikola Janović je posle kontre savladao Viktora Nađa i po prvi put doveo svoju reprezentaciju do prednosti.

Nije dugo potrajala prednost Crne Gore, pošto je u narednom napadu na drugoj strani Mađarska iskoristila igrača više u bazenu, a Kristijan Manhrec je savlao Miloša Šćepanovića.

Crna Gora je u završnici druge i na početku treće četvrtine postigla dva vezana pogotka, pa je tako po prvi put na utakmici imala dva gola prednosti. Mađarska je sredinom treće deonice ponovo s igračem više u bazenu postigla gol, a ponovo je precizan bio Mahrec.

Na isteku sedmog minuta Deneš Varga je skrivio peterac, ali Mlađan Janović nije uspeo da savlada Nađa i dovede Crnu Goru blizu plasmana u finale.

Mađarska je iskoristila promašaj Janovića, pa je već u prvom napadu na početku poslednje deonice Norbert Hošnjanski doneo izjednačenje i nagovestio neizvesnu završnicu susreta.

Pet minuta pre kraja susreta Aleksandar Ivović je na oko dva metara od gola Nađa iskoristio sjajno dodvanje Draška Braguljana sa skoro sredine igrališta i doveo Crnu Goru do prednosti. Mađarska potom nije iskoristila tri napada da dođe do izjednačenja – dvaput je udarce s distance odbranio Šćepanović, a i Manhrec je prilikom loba pogodio prečku.

Sve nedoumice oko pobednika drugog polufinalnog duela razrešili su u poslednja dva minuta Nikola Vukčević i Aleksandar Ivović.

Crna Gora će se u finalu Evropskog prvenstva u subotu od 17.45 u Beogradskoj areni sastati sa Srbijom, koja je juče u prvom polufinalu savladala Grčku sa 13:7.