Od naredne sezone menjaju se pravila: Kako će izgledati nova Evroliga?

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu kaže da će elitno klupsko takmičenje promeniti format u skoroj budućnosti.

– Radimo na strateškom planu sa dve jasne faze – modifikovaćemo sistem licenci, a kasnije ćemo promeniti i sistem takmičenja. Novi sistem, koji će biti tranizicija ka onome što želimo, stupiće na snagu u sezoni 2015/2016 – rekao je Bertomeu.

– U tom sistemu neće biti B licenci, već ćemo stvoriti jednostavniji sistem u kojem ekipe neće čekati na rezultate iz drugih nacionalnih prevenstava kako bi znale da li su se kvalifikovale. Tražićemo i dogovor sa domaćim ligama kao bismo homogenizovali pravila, kalendar i finansijski fer-plej – kazao je prvi čovek EL.

Bertomeu nije detaljnije pojasnio o čemu se radi, ali jeste nagovestio i sledeće poteze.

– Drugi korak jeste da napravimo piramidalnu strukturu koja bi kretala od domaćih liga, preko Evrokupa da Evrolige. To je tradicionalni evropski model u kojem postoji ispadanje, to će biti otvorena liga. Dakle, imaćemo takmičenje u kojem učestvuju najbolji timovi na kontinentu, a neće učestvovati uvek isti klubovi. I Evrokup će zbog toga podići kvalitet. Naravno, to ćemo napraviti tako da se poštuje evropska sportska kultura i vrednosti takmičarskog duha, kao i osnovni princip Evrolige –„najbolje ekipe na kontinentu” – kaže Bertomeu.

Mnogi smatraju da bi fajnal-for trebalo zameniti plej-ofom, jer se desi da u sistemu na jedan meč slabije ekipe pobede.

– Fajnal-for je najvažniji trenutak u sezoni – on privlači pažnju ljubitelja košarke širom sveta, ogromno je interesovanje medija, ekonomski je isplativ i to su stvari koje moramo da uzmemo u obzir. Uz to, mislim da nije fer reći da je pobedio manje talentovan tim – svaka ekipa koja je došla na fajnal-for odigrala je između 27 i 29 utakmica protiv najboljih timova Evrope – jasan je predsednik ovog elitnog takmičenja.

Takođe, Bertomeu je od sezone 2015/2016. najavio uvođenje finansijskog fer-pleja kako bi se najviše prihoda dobijalo iz standardnih aktivnosti kluba kao što su prodaja karata, medijska prava, sponzori.

– Cilj je da klubovi imaju dugoročnu stabilnost. Pravila će uključivati minimalni budžet koji mora da ima učesnik Evrolige, maksimalni dozvoljeni gubitak na trogodišnjem nivou, ograničenje troškova na igrača… Trenutno smo u procesu primene tih pravila, u potpunosti će početi da se primenjuju od sezone 2015/2016, a kako vreme odmiče, sve striktnije ćemo ih primenijvati – zaključio je Bertomeu.