Od sledeće sezone će biti ovako: Srpski prvak ide u Evroligu, vicešampion u kvalifikacije!

FIBA će prioritet dati nacionalnim savezima, a naša liga bi uz prohodnost u Evropu trebalo da se igra od oktobra umesto ABA.

 

Posle 14 godina FIBA je blizu da, vrati u svoje okrilje evropska takmičenja – Evroligu i Evrokup, a u tom slučaju očekuje se da šampion Srbije naredne sezone ima prohodnost u evropsku elitu, dok će se naš Savez boriti da i drugoplasirani iz ligaškog dela ili plej-ofa dobije prolaz u kvalifikacije. Ostali će po plasmanu u Evrokup, piše „Blic”.

ABA liga se naredne sezone neće igrati, bar ne u ovom obliku. Možda će se, isključivo na teritoriji bivše SFRJ (bez Mađara, Bugara, Čeha, Izraelaca…), odvijati takmičenje nalik na nekadašnju jugoslovensku ligu, ali bez većeg takmičarskog značaja i prohodnosti u Evropu. Vođstvo ABA lige će tim povodom uskoro pozvati sve Saveze, čiji klubovi igraju na Jadranu, na sastanak u Minhenu ili Ženevi.

FIBA traži da nekom novom regionalnom ligom (ako je uopšte bude) upravljaju nacionalni savezi, odnosno klubovi. Iz Minhena se insistira na promeni i preuzimanju upravljačkog dela Jadranske lige, što se kosi sa dosadašnjim rukovođenjem privatnih lica, stacioniranim u Ljubljani, Zagrebu i Splitu. Plan FIBA je da se primat da nacionalnim ligama, pa bi se tako Srpska liga igrala u terminu sadašnje ABA, a eventualna regionalna čije bi sedište bilo u Beogradu i Zagrebu, u terminima naše Superlige (poslednja dva meseca sezone).
 

FIBA je obavila razgovore s najvećim košarkaškim federacijama i najbogatijim klubovima na kontinentu i dobila njihov pristanak za učešće u novoj Evroligi. Zajednički sastanak održaće se 10. aprila u Ženevi, a ULEB će se sa klubovima sastati tri dana ranije u Barseloni, prenosi „Blic”.