Od tuge do radosti: Crno-beli preokretom stigli do veoma važne pobede! Partizan – Neftči 3:2 (VIDEO)

U veoma uzbudljivoj utakmici, Partizan je uspeo da pobedi u prvom meču plej-pfa za Ligu Evrope. Neftči je u Humskoj savladan rezultatom 3:2. Revnš utakmica igra se 28. avgusta u Bakuu.

Kako je počelo dobro se završilo. Crno-beli su ponovo imali uspone i padove. Posle vođstva gostujućeg tima od velikih 2:0, Partizan je uspeo da stigne do totalnog preokreta i zabeleži tri gola. Ipak, u ovoj pobedi više su ‘kumovali’ fudbaleri kluba iz Azerbejdžana (Silva i Elvin) koji su autogolovima produžili nadu Beograđanima da jesen provedu u Evropi.

Najava i tok meča:

Još jedna evropska šansa pružena je Partizanu. Posle ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, crno-beli će novu nadu da jesen provedu na evropskoj sceni, tražiti u utakmici plej-ofa za Ligu Evrope.

Baš kao i Ludogorec, Neftči je i te kako poznat ekipi Marka Nikolića. Naime, 2012 godine Partizan se plasirao u grupnu fazu LE, a rivali u grupi H bili su mu Rubin Kazanj, Inter i Neftči. Azerbejdžanski klub je kao debitant uspeo da u prvom meču sa crno-belima (u Beogradu) odigra veoma tvrdo (0:0), da bi kod kuće meč bio malo otvoreniji, pa se završilo podelom bodova – 1:1.

Ipak, ovog puta situacija nije ni malo slična. Nema bodovanja, ima pritiska. Ulog je veliki, a svaki pogodak bitan.

– U seriji smo dobrih rezultata. Nismo izgubili 11 utakmica, a ostali smo bez šanse za Ligu šampiona, jer nas je Ludogorec eliminisao zbog golova u gostima. Sledi nam novi izazov, plasman u Ligu Evrope predstavljao bi svojevrstan podvig. Partizan godinama unazad najduže reprezentuje srpski fudbal u Evropi – rekao je Marko Nikolić, šef stručnog štaba Parnog valjka.

Plej-of Lige Evrope (prvi meč): Partizan – Neftči 3:2

Stadion Partizana. Sudija: Husein Goček (Turska). Strelci: 10. minut Silva 0:1 (Neftči), 17. minut Silva 0:2 (Neftči), 29. minut Silva (autogol) 1:2, 32. minut Grbić 2:2 (Partizan), 69. minut Elvin (autogol) 3:2

PARTIZAN: Lukač, Vulićević, Petrović, Stanković, Ilič, Brašanac, Ninković, Grbić, Drinčić, Lazović, Škuletić.

NEFTČI: Stamenković, Silva, Junuszade, Bertuči, Abdulajev, Flavinjo, Vobaj, Ramos, Koe, Sejidov, Nfor.

Fudbaleri Nefčija iz Bakua doputovali su u utorak pre podne u Beograd, odradili trening na stadionu Crvene zvezde, a u sredu uveče su održali i zvanični trening na stadionu Partizana. Kao i pre dve godine, kada je predvodio Nefči protiv crno-belih, Bujukaga Hadžijev je i ovog puta nahvalio srpske vodeće klubove, zahvalio se na prijemu i gostoprimstvu, ali i napomenuo da veruje u svoje igrače.

– Poštujemo Partizan kao veliki i poznat tim, poznajemo ga dobro, iako je od pre dve godine potpuno promenio sastav. Potrudili smo se da pogledamo dva meča sa Ludogorecom i mislim da smo stekli uvid u vrednosti Partizana. Iskreno se nadam da neće moći da nas iznenade. Smatram da će se pobednik znati tek posle revanša u Bakuu, a odlučiće nijanse. Verujem da će srpski ljubitelji fudbala uživati u igri oba tima, pa neka pobedi bolji. Daćemo sve od sebe da zabeležimo pozitivan rezultat – poručio je Hadžijev.

Pomirenje dve ‘zaraćene’ navijačke frakcije definitivno će se dogoditi na prvom prvenstvenom meču, koji će Partizan odigrati u Humskoj. Zapravo, to će biti u nedelju, kada će crno-beli ugostiti ekipu Donjeg Srema.

Na stadionu Partizana nalazi se i novi heroj srpskog sporta Velimir Stjepanović, koji je na Evropskom prvenstvu u Berlinu osvojio dve zlatne medalje.

Prvo poluvreme:

Početni udarac izveli su gosti. Opomena za crno-beli dogodila se već u drugom minutu. Fudbaler Neftčija Vobaj je ‘zatresao mrežu’ domaćina, ali na svu sreću pogodak je postignut iz nedozvoljene pozicije (ofsajd).

Odmah je Partizan uzvratio. Vulićević je centrirao, a Ninković sačekao loptu na drugoj stativi i iz prve uputio šut, ali je igrač Neftčija izbacio loptu sa gol linije.

Raspucano je krenuo domaćin, ali krucijalni problem predstavlja to što Partizan daje dosta prostora protivniku, pa gosti vrlo lako ulaze u kazneni prostor Beograđana.

Sav ‘taj pritisak’ isplatio se u 10. minutu. Vobaj je sve uradio na desnoj strani i centrirao, a na petercu se najbolje snašao Silva – 0:1. Lako su crno-beli, već u ranom periodu meča, primili gol…

I kada se očekivalo da se domaćin razbudi i brzo stigne do izjednačenja, on je potonuo, a klubu iz Azerbejdžana ostavio prostora da napravi ogromnu prednost. Gosti su nastavili da pritiskaju. U 17. minutu je posle kornera lopta sitigla do Silve, koji je svojim drugim golom doneo ekipi veliku radost – 0:2.

Vidno nezadovoljni navijači počeli su da skandiraju, već standardnu ‘pesmicu’ – Uprava napolje… Dragan Đurić je napustio stadion.

26. minut – Au, kakav promašaj! Lopta koja je morala da završi u mreži, otišla je preko. Ninković je promašio potpuno prazan gol.

Raspoloženi Silva je ovog puta obradovao ekipu Partizana, ali i izazvao potpuni haos na tribinama! Strelac dva pogotka, uspeo je da postigne i treći, ali sada za crno-bele. Drinčić je izveo slobodan udarac, a Silva se našao ispred Lazovića i smestio loptu u sopstvenu mrežu – 1:2.

Autogol je izazvao potpuno drugačije raspoloženje kod domaćina. Srpski vicešampion je uspeo da dođe do izjednačenja već u 33. minutu. Gol je posle očajne reakcije odbrane Neftčija postigao Grbić, koji je lobovao Stamenkovića – 2:2. Partizan je ponovo u igri!

Nastavila je ekipa Marka Nikolića da vrši pritisak sa ciljem da napravi potpuni preokret do odlaska na odmor. Kakva utakmica, Partizan već drugi put (prvi protiv Ludogoreca) uspeva da se ‘digne iz mrtvih’…

Drugo poluvreme:

U nastavku drugog poluvremena mogli smo da vidimo opreznu igru sa obe strane, a do prave prilike čekalo se 10 minuta, kada smo videli čak tri šanse Partizana u jednoj akciji. Lazović, pa Škuletić, a onda i Vulićević pored gola…

Koliko god da je Partizan pokušavao da stigne do trećeg pogotka, toliko se Neftči branio i čuvao rezultat.

Ipak, opreznost Neftčija u svom kaznenom prostoru nije trajala dugo. Još jedan poklon za crno-bele uručio je Elvin u 69. minutu, kada je postigao autogol i Partizanu doneo veliku radost! – 3:2.

Napadao je Partizan i u nastavku. Veoma loše suđenja arbitra Husein Gočeka, koji je u nekoliko navrata svojim odlukama oštetio klub iz Beograda.

Do poslednjeg sudijskog zvižduka nismo imali prilike da vidimo ni jednu ozbiljnu priliku…