Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije: Klubovima izdata uslovna licenca od 30 dana

Fudbalski savez Srbije objavio je da je članovima Jelen Superlige Srbije dat dodatni rok od 30 dana da reše svoje finansijske probleme.

Najveće probleme oko registracije timova za novu sezonu, koja počinje predstojećeg vikenda, imala je Crvena zvezda, koja je imala rok do petka da dogovori način isplate dugovanja bivšim igračima od milion evra.

Međutim, Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije doneo je odluku da klubovima bude izdata uslovna licenca na 30 dana, a ukoliko i tada ne ispune svoje obaveze, biće kažnjeni.

– Za sređivanje finansijskog stanja u 12 klubova članova Jelen Super lige obezbeđen je dodatni rok od 30 dana da reše aktuelne probleme sa finansijskog asepkta, stanja računa i likvidnosti. Ukoliko to ne učine u pomenutom periodu, uslediće naknadna analiza stanja sa predloženim konkretnim merama – stoji u saopštenju.

Međutim, iz vladajućeg tela srpskog fudbala poručeno je da klubovi koji nisu izmirili dugovanja prema poveriocima ne bi trebalo da dobiju licencu.

– Doneta je odluka da se pruži puna podrška nadležnim disciplinskim organima FS Srbije u smeru zabrane registracije novih igrača u klubovima koji nisu izmirili dugovanja prema poveriocima. U tom smeru, upućen je apel klubovima da hitno reše te probleme, u smeru isplate dugovanja ili postizanja dogovora sa poveriocima – dodaje se u saopštenju.

Pored toga, Fudbalski savez Srbije će prestati da daje finansijske pozajmice klubovima.

– U cilju ravnopravnog postavljanja ka svim klubovima naše zemlje, na sednici je doneta odluka da FS Srbije do kraja 2014. godine ukine pružanje svake vrste finansijskih pozajmica klubovima, osim u izuzetnim situacijama po posebnim odlukama predsednika i generalnog sekretara, uz obavezu verifikacije na sledećoj odluci Odbora za hitna pitanja FSS – ističe se u saopštenju.

Takođe, Odbor za hitna pitanja doneo je odluku da pomeri rok do kada svaki stadion mora da ima reflektore sa dana početka nove sezone do kraja jesenjeg dela.

– Klubovima koji još uvek nemaju podignute reflektore, ali su ušli u proces njihovg podizanja, dat je dodatni šestomesečni rok i očekuje se da u tom periodu ispune obaveze. Uz to, očekuje se da se ne radi samo na podizanju reflektora, već da se u domenu ispunjavanja infrastrukturnih zahteva poprave i stanja sa svlačionicama, terenima i ostalim segmentima. Na kraju, zaključeno je da klub koji ne bude imao reflektore na svom stadionu neće dobiti licencu za takmičenje u narednoj sezoni 2015/16 – naglašava se u saoštenju.

Iz bezbednosnih razloga, Rad i OFK Beograd će utakmice visokog rizika igrati na stadionu Obilića, a ne na Banjici, odnosno Karaburmi.