ODE KARIJERA: Teniski svet u neverici, Šarapova SUROVO KAŽNJENA zbog dopinga

Marija Šarapova
Beta

Najbolja ruska teniserka Marija Šarapova suspendovana je na dve godine zbog korišćenja nedozvoljenog leka meldonijuma, saopštila je Međunarodna teniska fedracija (ITF).

 

U saopštenju ITF se navodi da je Šarapova prekršila antidoping pravila, a njena suspenzija će trajati do 26. januara 2018. godine.

Ova suspenzija znači da najbolja ruska teniserka neće igrati na OI u Rio de Žaneiru, koje počinju 5. avgusta.

Šarapova je početkom marta objavila da je pala na testu tokom ovogodišnjeg Australijan opena zbog korišćenja meldonijuma. Ona je izjavila da nije znala da je ovak lek stavljen na zabranjenu listu Svetske antidoping agencije (WADA).

Meldonijum je poznat i mildronat, a ovaj lek su koristili sportisti iz Rusije, istočnoevropskih zemalja i država Azije. Ovaj lek se izdaje uz lekarski recept.

 

Svetski mediji navode da brojni stručnjaci smatraju da meldonijum omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima. Oni tvrde da pojedini sportisti na taj način stiču nepoštenu prednost u odnosu na druge takmičare zbog čega je lek dospeo na zabranjenu listu WADA.

Šarapova (29) je prvi put bila najbolja teniserka sveta u avgustu 2005. godine, a trenutno je na 24. mestu WTA liste. Ona je u karijeri osvojila 35 trofeja, a od toga pet gren slem titula.